Cum să te pregătești de Economia post COVID-19

Cum să te pregătești de Economia post COVID-19

România trece, ca oricare țară afectată de pandemia coronavirus, prin momente economice grele. Chiar dacă principalele instituții naționale au luat, totuși, anumite măsuri, nu este suficient. În această perioadă, companiile trec printr-un proces de adaptare la noul mediu economic și social, la noi condiții de lucru cu angajații, și la noi modalități de atragere a clienților. Este evident că aceste schimbări nu vor fi temporare, criza generează în sine, un nou climat, o nouă normalitate cu noi provocări de adaptare. Am încercat să găsim un răspuns la întrebarea pe care o pun liderii din sectoarele publice, private și sociale, anume: De ce va fi nevoie pentru a tranzita cu succes această criză? Acum, după ce măsurile și ipotezele noastre tradiționale s-au dovedit irelevante trebuie să găsim soluții adaptabile noii situații

 
 

Cuprins

  1. Contextul actual
  2. Dincolo de coronavirus
  3. Calea către următoarea normalitate- 5 etape 
  4. Concluzii
 

Context

Chiar dacă este temporar, șocul măsurilor de izolare va avea repercusiuni considerabile asupra activității economice. În mod particular, acestea se vor manifesta prin încetinirea activității de producere din cauza perturbării lanțurilor de aprovizionare și reducerii cererii atât interne cât și externe. Pe lângă acestea, creșterea incertitudinilor va exercita o influență nefastă asupra programelor de cheltuieli prognozate de firme și alte investiții private. Având în vedere că nu se cunoaște cât vor dura restricțiile și cum va evolua pandemia în perioadele imediat următoare, nu putem preconiza cu exactitate impactul economic al pandemiei, însă ne putem aștepta la un șoc chiar mai puternic față de criza din 2009, iar PIB-ul ar putea scădea chiar și cu circa 10% numai în 2020. Prin urmare, răspândirea Covid-19 adaugă o nouă sursă substanțială de riscuri în adresa economiei naționale pentru anul 2020 și nu numai.

 

Dincolo de coronavirus

Este din ce în ce mai clar că epoca noastră va fi definită de o schismă fundamentală: perioada anterioară COVID-19 și noul normal care va apărea în era postvirala sunt fundamental diferite. Vom asista la o restructurare dramatică a ordinii economice și, a apărut deja îngrijorarea privind evoluțiile noului mediu și dezbaterii despre ceea ce ar putea implica următorul normal și cât de mare va fi diferenția de norme sociale și economice  care ne-au modelat anterior viața.

Am încercat să găsim un răspuns la întrebarea pe care o pun liderii din sectoarele publice, private și sociale, anume: De ce va fi nevoie pentru a tranzita cu succes această criză? Acum, după ce măsurile și ipotezele noastre tradiționale s-au dovedit irelevante trebuie să găsim soluții adaptabile noii situații. 

Răspunsul găsit de noi, are la bază inițiativă și acțiune pe  cinci direcții, care ne vor conduce  de la situația de criză către următorul „normal” ce va apărea după câștigarea bătăliei împotriva coronavirusului, aceste etape sunt: Rezolvare, Rezistență, Revenire, Reimaginare și Reformă.

 

1. Rezolvare

Măsurile luate pentru sustenabilitatea companiilor și siguranța angajaților au escaladat în această perioadă, lucrul la distanță a fost stabilit ca mod de operare implicit și multe companii au foat obligate să își adapteze toate procesele. În prezent multe companii se confruntă cu o  încetinire acută a operațiunilor lor, în timp ce unii încearcă să accelereze pentru a răspunde cererii mari din industriile de bază care acoperă produse alimentare, consumabile casnice și produse de igienă personală. Sunt necesare eforturi pentru înlăturarea dificultăților de aprovizionare, continuitatea activității în condiții de siguranță și stabilirea lucrului de la distanță.

Rezolvarea depinde de aprecierea corectă a anvergurii, ritmului și profunzimii acțiunilor necesare pentru a asigura continuitatea activității companiei, acolo unde este permisă. Aceasta este etapa în care liderii sunt concentrați pe rezolvare, pe constatarea necesităților și pe găsire de soluții.

Vedeți și Adevăratul Viitor al lucrului cu angajații - COVID 19

 

2. Rezistență

Criza de sănătate se transformă într-o criză financiară, întrucât incertitudinea cu privire la dimensiunea, durata și forma reculului PIB, atestată de rectificarea bugetară și a creșterii solicitărilor de șomaj tehnic subminează ceea ce rămâne din încrederea în afaceri.

În fața acestor provocări, rezistența este o necesitate vitală, acțiunile pe termen scurt de asigurare a numerarului și a solvabilității sunt clar esențiale. Însă, după aceea, întreprinderile vor trebui să acționeze pe planuri de sustenabilitate pe termen lung, deoarece șocul economic va restructura mediul de afaceri, va reseta pozițiile competitive de pe piață și va genera apariția de noi profile economice și noi servicii.  O mare parte a populației se va confrunta cu incertitudine și stres financiar personal. Liderii din sectorul public, privat și social vor trebui să ia decizii care să echilibreze sustenabilitatea economică și socială.

Vezi si: Cum sa gestionezi situația din compania ta în timpul pandemiei

 

3. Revenire

Majoritatea industriilor vor trebui să își reactiveze întregul lanț de aprovizionare și, în același timp, să îl recalibreze. Veriga cea mai slabă din lanț va influența succesul revenirii la reangajări și la atingerea nivelurilor anterioare ale productivității. Multe sectoare de activitate vor vedea comportamente de cumpărare puternic modificate, cerințe de digitalizare, dispariția/apariția unor produse sau servicii. Repornirea companiilor de importanță strategică, cu angajați mulți și contribuții semnificative în condiții de respectarea siguranței sanitare va conta în reactivarea companiilor de suport din acele industrii și deblocarea economiilor.

Vezi si: Cum Schimbă Relațiile Cu Clienții Criza COVID-19

 

4. Reimaginare

Un șoc la această scară va crea o schimbare a preferințelor și așteptărilor indivizilor ca cetățeni, angajați și consumatori. Companiile care se reinventează, pentru a profita la maxim de această experiență și anticipează tendințele, pe măsură ce preferințele evoluează, vor avea un succes garantat. S-ar putea să asistăm la sfârșitul globalizării lanțului de aprovizionare, dacă producția și aprovizionarea se mută cât mai aproape de utilizatorul final. S-ar putea să vedem un moment al unicornilor din e-health care pot apărea pe fondul nevoii de prevenție și securitate. Domeniul educației va cunoaște o reformatare a mijloacelor de transfer al cunoștințelor și reimaginare a interacțiunii cu studenții, a evaluării, a abordării pedagogice.

 

5. Reformare

Liderii de afaceri trebuie să anticipeze schimbările sociale și politice  întrucât să diminueze și să prevină impactul noilor schimbări. Această criză ne va oferi oportunitatea de a învăța dintr-o multitudine de inovații și experimente sociale, de la munca de acasă și instruirea la distanță la respectarea distanței sociale și modalitatea de cumpărare. Se va decide ce inovații sunt adoptate permanent; care ar putea asigura bunăstarea economică și socială și care dintre acestea ar putea inhiba dezvoltarea societății, chiar dacă au fost de ajutor în stoparea sau limitarea răspândirii virusului.

 

Concluzii

Amploarea schimbărilor pe care le-a generat coronavirusul  și va continua să genereze în săptămânile și lunile următoare ne determină să ne gândim la o restructurare iminentă a ordinii economice globale. Rămâne de văzut cum evoluează exact această criză. Însă cele cinci etape descrise aici oferă liderilor o cale clară pentru a gestiona tranziția către următoarea „normalitate”.

 

Vezi mai multe articole din categoria: Business Development
Etichete: