O afacere bine condimentata

O afacere bine condimentata

„Stimata doamna, deşi sunt foarte ocupat, sunt bucuros sa raspund intrebarilor dumneavoastra chiar din zborul meu de noapte catre Jakarta. Aşadar, am sa fiu punctual.“

Aşa suna inceputul unei „misive”, electronice, ca mai toate scrisorile in lumea de azi, primita la cateva saptamani de la incoronarea lui Levente Hugo Bara ca antreprenor al anului, de catre firma de audit şi consultanţa EY. Şi, ca o menţiune, calatoriile catre Jakarta au devenit frecvente pentru Levente Hugo Bara, care, presat de lipsa acuta de forţa de munca de la fabricile sale, se gandeşte chiar sa importe indonezieni in Alba. „Sunt probleme cu oamenii, pentru ca in zona Alba s-au facut investiţii majore şi cererea de forţa de munca este mult mai mare decat oferta. Avand o companie in Indonezia, intenţionam sa importam forţa de munca pe viitor in funcţie de necesitaţi“, spune el.

Şi-a fondat compania, Supremia, in timp ce muncea ca angajat tot intr-o fabrica de condimente. Opt luni a avut, practic, doua joburi – pe cel de angajat şi pe cel de antreprenor. „Caştigasem Loteria Vizelor şi trebuia sa plec in America. M-am hotarat insa sa raman şi sa pun pe picioare businessul asta“, declara el. Prima factura a fost emisa pe 22 ianuarie 2001, adica la doar cateva saptamani de la infiinţarea firmei. „Primul meu client a fost Scandia Sibiu, companie care se afla şi astazi in portofoliul Supremia“, işi aminteşte Bara.

„Cel mai mult la compania mea imi place ca imi pot exercita meseria invaţata in timpul facultaţii şi ca aşa pot crea o amprenta globala. Cu o companie pornita din Romania. Imi place şi ca, in felul acesta, pot contribui şi eu la schimbarea percepţiei lumii asupra Romaniei, care nu este vazuta la adevarata ei valoare şi la adevaratul ei potenţial“, mai afirma antreprenorul.

Ca şi business, Supremia este imparţita in patru divizii principale de business, in funcţie de piaţa pe care o abordeaza: Meat, ce se ocupa cu deservirea clienţilor cu condiment şi mixuri de condiment pentru industria carnii; Food, ce deserveşte toata industria alimentara; Export, prin care sunt livrate produsele in 40 de ţari, pe patru continente, şi Fine Food, care se ocupa de satisfacerea nevoilor clienţilor finali, prin HORECA şi magazinele Poveşti cu condimente.

Pana la finalul anului viitor va fi dat in folosinţa şi un centru de inovare-cercetare – Supremia Inovation Center –, unde se vor „dezvolta“ noi alimente, reţete, metode de lucru şi unde se vor efectua şi analize de calitate. Investiţia va depaşi 4 milioane de euro.

Pe tinerii antreprenori care privesc acum la el ca la un model, Bara ii sfatuieşte sa fie inovativi, sa aiba rabdare, dar şi curaj. Şi atenţie la detalii. „Uneori, in detalii sta diferenţa dintre succes şi eşec“, spune el.

 


Coperta revista BDM8Articolul face parte din numarul 8 al revistei Business Days Magazine.

Business Days Magazine este un proiect editorial Business Days care are scopul de a promova cultura antreprenoriala sanatoasa in Romania.

Revista Business Days Magazine este o revista de tip glossy cu 72 de pagini, aparitie trimestriala, intr-un tiraj de 2.500 de exemplare, ce se distribuie gratuit catre participantii la evenimentele Business Days, parteneri, speakeri, potentiali parteneri, camere de comert bilaterale partenere, asociatii profesionale, scoli si universitati. Conform cercetarii efectuate revistele Business Days sunt citite de peste 90.000 de cititori.

Redactor: Anca Doicin

Vezi mai multe articole din categoria: Antreprenoriat & Intraprenoriat