Despre sănătatea unui business în sănătate

Despre sănătatea unui business în sănătate

Trăim într-o lume a informaţiei, a reţelelor şi platformelor. Afirmaţia îi aparţine lui Adrian Bădescu, medic la bază, care şi-a practicat meseria vreme de câţiva ani buni, dar pe care businessul pe care l-a fondat l-a obligat să se convertească: are un masterat în management, un MBA şi o diplomă în antreprenoriat obţinută din partea UNCTAD. Că este un om de afaceri atipic se vede şi din felul în care a reuşit să îşi dezvolte afacerea, căci Bădescu a făcut în ultimii 16 ani un fel de pionierat. Pe când pe piaţa locală de-abia se vorbea de medicina ocupaţională, împreună cu un specialist olandez, Kees Coubergh, Medici’s a pus la punct şi a lansat un concept de medicină a muncii bazat pe standardele vestice, pe principiul o zi, „un loc”. La începutul acestui an, Medici’s gestiona peste 40.000 de abonaţi permanenţi, din aproape 500 de companii şi instituţii de pe teritoriul a 20 de judeţe, realizând însă un rulaj anual de 70.000 de pacienţi pe zona ocupaţională. Acum, lucrează împreună cu IQNet (International Certification Network) la un proiect de management de securitate a informaţiei, ce nu a mai fost implementat în România şi care ar trebui să fie gata până în toamnă. În plus, Bădescu este în plină campanie de reinventare a relaţiei medic–pacient: a lungit perioada consultaţiei, a înlocuit birourile, pe care le vede ca bariere de comunicare între medic şi pacient, cu mese joase, scaunele cu fotoliile, şi a introdus muzica şi cartea bună, albumele de artă în sala de aşteptare. De unde i-a venit ideea?

PROVINCIE VS. CAPITALĂ

Din „domnu’ doctor” Bădescu, făţiş, cel puţin, a rămas atenţia la detalii, aplecarea către analiză şi politeţea. Dar antreprenorul Adrian Bădescu execută acum anamneza businessului şi a pieţei. „Da, e mai greu să creşti o astfel de afacere în provincie decât este în Bucureşti. În Capitală ai de două ori mai repede banii înapoi şi de zece ori multiplicarea”, spune Bădescu despre lanţul de clinici pe care l-a fondat. „Dar şi noi am reuşit să obţinem amortizarea în mai puţin de şapte ani, cât se spune că ar trebui să treacă în acest domeniu, ca să intri pe break-even”, continuă el. A început imediat după terminarea facultăţii, într-un apartament de la parterul unui bloc din cartierul de nord-vest al oraşului, împreună cu soţia şi încă o familie de medici, toţi foşti colegi. Doar că, deşi aveau pacienţi şi lucrurile mergeau bine profesional, din punct de vedere financiar, situaţia nu era aceeaşi. Constatând că după trei ani de la înfiinţare încă trebuie să vină cu bani de acasă, vinde cabinetul şi, în urma unei sesiuni de brain-storming, decid să se reorienteze către zona companiilor, nu a pacienţilor individuali şi către medicina ocupaţională, nu către cea curativă. „Era în discuţie atunci legea în care se vorbea de medicina muncii. Doar că, acolo, nu îţi spuneau cum să te organizezi, nu îţi indicau ce standarde trebuie să respecţi. Te lăsau să faci aşa cum înţelegi mai bine”, spune Bădescu. De data aceasta, procedează la modul profesionist – caută „pe cineva care avea tradiţie în ocupational health” şi care ştia cum merg lucrurile în zona asta. „Aveam nevoie de proceduri, trebuia să ştim cum să ne organizăm, în aşa fel încât să nu nimerim în afara pieţei.” În felul acesta, intră în legătură cu un consultant olandez, Kees Coubergh, care îi ajută să stabilească standardele în medicina muncii. „Şi acum se lucrează pe tipul de rapoarte create de noi”, nu se poate abţine Adrian Bădescu să exclame.

CREŞTERE

Că au procedat aşa cum trebuie, au avut certitudinea încă de la sfârşitul primului an de muncă. „Încheiasem anul cu 12.000 de abonaţi. Dar asta în condiţiile în care, promoţional, le oferisem tarife la aproape o treime din cât valorau ele de fapt. Prin urmare, ne aşteptam ca în al doilea an să rămânem doar cu jumătate din abonaţi, în condiţiile în care tarifele reveneau la nivelul lor real. Surpriză! La tarif normal, nu a plecat nimeni şi, mai mult, ne-am crescut numărul de abonaţi la 24.000”, povesteşte Bădescu. A investit, îşi aminteşte, în afara achiziţiei imobilului, care este, la fel ca toate celelalte, proprietate personală, peste 150.000 de euro. „Am amenajat totul de la zero. Am cumpărat aparatură şi ce trebuie”, relatează antreprenorul–medic bănăţean. La finele anului trecut, cifra de afaceri consolidată a grupului Medici’s a fost de 1,6 milioane de euro.

Spune că 50% din încasările Medici’s vin din zona de sănătate ocupaţională, dar că Medici’s are sub şapte la sută din cifra de afaceri obţinută din relaţia cu Casa Naţională de Asigurări. „Zona serviciilor medicale creşte constant, dar nu spectaculos. E o zonă cu probleme, la fel ca oricare alt business. … La noi, toate încasările sunt la vedere. La fel şi salariile. Nu sunt, poate, cele mai mari, dar totul este la vedere. Cam 70% din încasări merg către medici”, se mândreşte fondatorul Medici’s.

Da, a fost afectat de criză, nu se fereşte să recunoască, pentru că şi acum s-a văzut diferenţa faţă de Capitală – în provincie, insolvenţa a lovit mai repede şi pe neaşteptate şi astfel şi-a pierdut peste noapte clienţi cu sute de angajaţi. „Tot profitul nostru s-a dus într-un an, pentru că, paf, dintr-odată, ne-am pierdut un client. Dar niciunul dintre angajaţi nu a simţit nimic, salariile s-au dat la timp”, arată Adrian Bădescu. Doar că experienţa le-a cerut modificarea comportamentului de business – „acum, la două luni de neplată, stopăm serviciile”.

PAS CU PAS

După ce a pus la punct Medici’s, clinica ce „tratează” angajaţii companiilor, a apărut Laborix, un laborator care deservea „linia” de medicină a muncii. Apoi, în 2007, a venit rândul altor două clinici – Clinics şi Baby Clinics, două linii separate de business, dar care funcţionează în cadrul aceleiaşi clădiri. „Aproape că nu trecea zi în care angajaţii companiilor ce ne erau cliente, să nu vină şi să ne ceară şi alte servicii. Ne-am dat seama că eram sufocaţi și ne-a venit ideea să externalizăm cumva serviciile, păstrându-le în acelaşi timp in-house”, spune omul de afaceri.

Sunt acreditaţi să facă şi să ofere certificate pentru medicină aeronautică, siguranţa circulaţiei rutiere (Medici’s are şi singurul laborator de toxicologie din zona de vest a ţării, în afara celui aparţinând Sanepidului – n.red.), programe de educaţie continuă pentru personalul medical sau de prim ajutor. Şi nu, nu treceţi rapid peste această informaţie. Căci, practic, aceste acreditări sunt cam tot atâtea linii secundare de business – multinaţionalele, de pildă, au oameni certificaţi, specializaţi în acordarea de prim ajutor. Or, fiind printre primele acreditări obţinute la noi în ţară, clinicile lui Bădescu au luat „caimacul” pieţei locale, ba are chiar şi clienţi din străinătate.

ALTFEL DE CLINICĂ

Bădescu inovează din nou. Fără să anunţe pe nimeni, lansează „conceptul” Xclussive – „am vrut să ne întoarcem la perioada în care medicul era prietenul pacientului şi consultaţiile erau personalizate, oferite la el acasă”, spune el. Prin urmare, în „casa” lui Bădescu, din noiembrie anul trecut, eşti întâmpinat cu muzică în surdină, cu un pian – dacă ai chef să cânţi, cu cărţi şi albume de artă, dacă vrei să ai cu ce să îţi ocupi timpul de aşteptare, eşti tratat cu un ceai sau o cafea, ţi se oferă micul dejun dacă ai venit nemâncat să-ţi faci analizele, un kit dental, fructe şi multă atenţie. „Medicul stă de vorbă cu pacientul în jurul unei mese, servesc amândoi ceaiul sau cafeaua … consultaţiile au devenit mai prietenoase”, explică el. Şi nu, nu a crescut tarifele. Este doar o demonstraţie. Bădescu vrea să arate că nu poate oferi nimeni altcineva, nici măcar Capitala, ce poate oferi el. Un medic din Timişoara.

 

Ce înseamnă Medici’s

Screenshot 2014-06-01 20.45.29Adrian Bădescu spune că, în viitorul apropiat, intenţionează să deschidă şi un spital privat, demersurile în acest sens fiind deja în curs.

MEDICI’S. A fost prima clinică fondată într-o zonă de case a Timişoarei. Acum este transformată într-o clinică „exclusivistă”.

CLINICS. Aici se desfăşoară consultaţiile din medicina curativă.

BABYCLINICS. Este o clinică de pediatrie.

LABORIX. Laborator de analize. Este singurul laborator de toxicologie din zona de vest a ţării, în afara celui aparţinând Sanepidului.

Traducere engleza:

While in the Capital the Medlife and Regina Maria private medical services were being developed, Banat set the scene for Medici’s – a business that „caught on” great part of the country and extended, covering many specializations. Growth engine – innovation.

The fact that he is an atypical businessman can be seen from the way he managed to develop his business, because during the last 16 years Bădescu was a sort of pioneer. While on the local market occupational medicine was barely known, together with a Dutch specialist, Kees Coubergh, Medici’s developed and launched the concept of occupational medicine, based on Western standards and on the principle “one day, one place”. At the beginning of this year, Medici’s managed over 40,000 permanent subscribers, from almost 500 companies and institutions on the territory of 20 counties, making, thus, an annual turnover of 70,000 patients per occupational area.

Articol scris de:

Editorial

Anca Doicin

Redactor Sef
Business Days Magazine

Face parte din generaţia de jurnalişti care îşi găsea subiectele pe teren.  De altfel, nici acum, Anca spune că nu reuşeşte să scrie un articol din birou, cu o singură sursă.

Are peste 18 ani de experienţă de presă, preponderent în media de business, dar şi legal. A făcut şi presă de cotidian – Bursă, şi săptămânal – Capital, de revista – Money Express, dar şi on-line – Avocatură.com. În perioada în care Anca a coordonat această publicaţie, a dezvoltat şi coordonat o echipa de 13 jurnalişti din ţară, Avocatură.com fiind singură ce reuşea să treacă de graniţele Capitalei.

A fost implicată în proiecte, ce, la timpul lor, erau considerate inovative, cum au fost Capital Top 300 sau Capital Top 100 companii. La finele anului trecut, a fost coordonatorul echipei ce a realizat şi publicat primul număr în limba română al revistei Intelligent Life – o franciză aparţinând grupului The Economist. Nu crede în puterea inspiraţională a motto-urilor, ci în puterea comunicării.

BDM nr.1

Vezi şi alte articole asemănătoare în Revista Business Days Magazine.

În revista poţi afla mai multe despre:

  • poveşti de succes antreprenoriale
  • trenduri şi tendinţe
  • educaţie antreprenorială şi managerială
  • analize şi studii de caz
  • idei, proiecte, finanţări

 

Vezi mai multe articole din categoria: Antreprenoriat & Intraprenoriat
Etichete: