Mariajul Aranjat „Tiktok & Oracle”

Mariajul Aranjat „Tiktok & Oracle”

Știrea de business tech a lunii: flușturatica rețea socială controlată de chinezi și respectabila corporație de business software controlată de americani au anunțat, în weekend, că ar urma să facă business împreună. Ultimatumul dat de Casa Albă – care amenințase cu interzicerea TikTok pe teritoriul SUA – a fost evitat. Avem deci happy-end?

 
 
 

Înțelegerea TikTok-Oracle anunțată în weekend e una încheiată pe genunchi, în câteva săptămâni – după ce, în august, președintele Donald Trump a emis un ultimatum (sub forma unui ordin executiv): dacă vrea să mai opereze în Statele Unite, unde are 100+ mil. utilizatori, atunci TikTok va trebui să-și vândă în următoarele 45 de zile business-ul unei companii din SUA (pentru că a colectat deja zilioane de date ale cetățenilor americani; date pe care le-ar putea preda unui guvern ostil – cel de la Beijing – cu care americanii sunt deja în plin război comercial; deci e o problemă de securitate națională).

Printre pretendenții înscriși în cursă: Microsoft (care era interesată de algoritm, “rețeta secretă” a TikTok); Oracle (care nu era interesată inițial de nimic, dar a fost convinsă de doi dintre investitorii săi principali că a arăta că poate gestiona sute de milioane de utilizatori e o dovadă de potență pentru business-ul de cloud); și diverși alții – inclusiv Walmart (competitor neașteptat, pentru că pare definiția offline-ului). Când a venit vorba de algoritm, însă, în conversație ar fi intervenit președintele chinez Xi Jingpin, care ar fi spus că nicio înțelegere nu se va face fără OK-ul său. Asta a complicat negocierile; dar fapt e că săptămâna trecută, nimeni nu știe exact cum, a venit anunțul că problema s-ar fi rezolvat – și că am avea o înțelegere TikTok-Oracle-Walmart; una pe care președintele Trump și-a dat deja binecuvântarea.

 

Detaliile înțelegerii sunt cețoase; dar sigur nu e vorba de o vânzare (și chiar dacă ar fi, nu ar rezolva nimic, scrie Foreign Policy). Ce știm deocamdată, din articol-ul The New York Times (Ars Tehnica are un titlu fără echivoc: “Everything we know so far about Oracle not actually buying TikTok”). Iar dacă vreți să înțelegeți mizele – pentru SUA, pentru China, pentru Oracle, pentru Microsoft – aveți câteva explicații de culise într-un podcast The Wall Street Journal.

 

Și dacă nu vă e clar încă ce-i cu acest TikTok și cum a devenit o aplicație pentru adolescenți o dispută geostrategică, vă recomand un explicator video făcut tot de The Wall Street Journal: “The Rise of TikTok: From Chinese App to Global Sensation” (7 min.).

 

Vezi mai multe articole din categoria: Trenduri & Oportunitati
Etichete: Tiktok Oracle