Ce ţări își vor reveni cel mai rapid în urma pandemiei?

Ce ţări își vor reveni cel mai rapid în urma pandemiei?

FM Global, unul dintre cei mai importanți asiguratori de proprietăți industriale din lume, a publicat clasamentul anual al Indicelui de reziliență 2020; indicele ia în calcul reziliența mediului de afaceri din 130 de țări pe baza unor indicatori precum: vizibilitatea în cadrul lanțului de aprovizionare, gradul de corupție sau calitatea infrastructurii.

 
 
 
  1. Clasamentul țărilor

  2. Unde se află România

 

Clasamentul țărilor

Surprinzător sau nu, Germania a ocupat locul patru în clasamentul general, clasamentul fiind condus de Norvegia, Elveția și Danemarca.

Norvegia ocupă primul loc pentru al doilea an consecutiv, poziție susținută de o productivitate economică puternică, un mediu politic stabil, corupție scăzută si un mediu corporativ robust.

Pe ultimele 10 locuri (în ordine descrescătoare) se află Nicaragua, Nepal, Mali, Mozambic, Iran, Liban, Ciad, Etiopia, Venezuela și Haiti.

Cea mai buna evolutie în clasamentul din acest an o are Taiwan care a urcat 6 locuri datorita îmbunătățirilor aduse calității infrastructurii sale. La polul opus, Nicaragua a scăzut 9 locuri, din cauza creșterilor indicelui de risc politic, al celui de risc cibernetic, precum și a scăderii controlului asupra corupției.

 

Unde se află România?

România se situează în prima jumătate a clasamentului (pe locul 38 din 130), cu câteva arii de risc mai pronuntate – în special în ceea ce privește gradul de corupție și calitatea infrastructurii.

La productivitate economica (indice care ia în calcul inclusiv Produsul Intern Brut), România are unul dintre cele mai joase scoruri de risc (20.3/100) – similar cu al unor state precum Grecia sau Polonia.

De notat că indicele României a rămas relativ stabil – fără fluctuații majore – în ultimii 5 ani.

 
poza 1
 
poza clasament
Vezi mai multe articole din categoria: Trenduri & Oportunitati