Un angajat nepotrivit costa mai mult decat lipsa lui

Un angajat nepotrivit costa mai mult decat lipsa lui

Cand si-a promovat specialistii pe pozitii de management, conducerea PubliTar Light s-a gandit ca este o masura pozitiva. In felul acesta, cei mai buni oameni, adica cei care au atins deja evolutia profesionala maxima si nu mai au unde sa creasca, sunt mutati pe pozitii care sa-i motiveze si sa-i convinga sa ramana in organizatie in loc sa caute noi provocari. In plus, stiu deja cum merg lucrurile, asa ca nu trebuie sa mai invete totul de la zero, asa cum s-ar fi intamplat daca ar fi adus pe cineva din exteriorul companiei. Bonus, miscarea asta era si un plus de imagine si un semnal incurajator pentru ceilalti angajati, care se convingeau in acest fel ca oamenii buni sunt pretuiti si promovati, deci au un viitor in sanul companiei. Win-win pentru toata lumea, nu-i asa?

Privita asa, solutia parea sa urmeze o reteta care n-avea cum sa dea gres. Doar ca in aproximativ 3 luni de la numirea celor 5 noi manageri, a devenit tot mai evident pentru toata lumea ca sunt ceva probleme cu aceasta mutare: prea s-a facut in graba, iar cei in cauza, desi motivati si entuziasti, nu fac fata cum trebuie. Primele semnale au inceput sa vina chiar din partea angajatilor, adica cei care le fusesera colegi si inainte de promovare si care se asteptau sa gasesca mai multa sustinere. In schimb, subordonatii incep sa se planga ba ca nu sunt ascultati, ba ca opiniile lor nu sunt luate in considerare, ori ca sefii deleaga numai ce nu le place. Si ca, oricum, nu intotdeauna este clar ce vor.

Conducerea PubliTar s-a gandit ca poate noii manageri mai au nevoie de timp, sa se obisnuiasca cu noile roluri, sa isi intre in ritm, asa ca le-a oferit cu generozitate o perioada on care sa se adapteze. Insa dupa inca 3 luni, situatia era si mai grava: starea emotionala era evident negativa in unele echipe, iar nemultumirile au inceput sa creasca pana la punctul in care cativa dintre subordonati si-au anuntat demisia.

A devenit tot mai clar ca, desi profesional calitatile lor erau incontestabile, lipsa de experienta in management isi spunea cuvantul si risca sa puna compania in pericol. A fost momentul in care devenea evident pentru toata lumea ca daca esti un bun specialist nu inseamna neaparat ca poti sa fii si un bun manager.

Este nevoie de un set diferit de abilitati si competente, pentru ca daca un specialist lucreaza in primul rand pe procese si operatiuni, un manager lucreaza in primul rand cu oamenii. Rezultatele unui specialist depind doar de el si de motivatia sa, in timp ce rezultatele unui manager de fapt depind de oamenii sai si de capacitatea managerului de a-i tine motivati. Un bun manager trebuie sa fie in egala masura un bun comunicator, un bun psiholog, un bun ascultator si nu doar un expert intr-un domeniu profesional sau altul.

O sa spuneti ca e o concluzie evidenta si ca toata lumea stie lucrurile astea, doar ca, sa fim onesti, lucrurile stau la fel si cu diferenta intre teorie si practica: faptul ca stapanim perfect teoria nu ne da garantia ca ii vom aplica intotdeauna principiile in practica. Mai ales atunci cand e vorba de afacerea ta (fie ca o detii, fie ca esti implicat in conducerea ei), nu e intotdeauna simplu sa te detasezi suficient cat sa poti privi lucrurile obiectiv.

Discutiile interne cu managerii proaspat promovati si cu echipele din subordine au aratat ca intentiile acestora au fost bune si ca, in general, a fost vorba doar de erori tactice. Drept urmare, pasul logic a fost ca cei 5 manageri si inca 3 colegi aflati la randul lor pe lista de promovare sa fie inscrisi intr-un program de Dezvoltarea Abilitatilor Manageriale.

Ca orice alta disciplina, si managementul se invata, iar cu indrumarea potrivita, se pot obtine rezultate spectaculoase. Compania si-a dat seama ca a pus carul inaintea boilor: decizia de promovare a fost corecta, dar trebuia precedata de pregatirea corespunzatoare. Pana la urma, cine se naste Manager?

 

La a doua editie de BD Leadership Bootcamp intre 28 august - 1 septembrie te vom ajuta sa-ti descoperi propria flacara albastra si sa incepi sa-ti construiesti propria misiune in viata pornind de la visele, pasiunile, abilitatile, competentele, hobby-urile, activitatile care te fac fericit.

Sorin Faur este mentor la BD Leadership Bootcamp - editia a doua.

Vezi mai multe articole din categoria: Leadership & Resurse Umane
Etichete: