
Simularile de business sunt o componenta din ce in ce mai importanta a unui program de leadership eficient, pentru ca ofera participantilor o experienta pretioasa pentru dezvoltarea reflexului de leadership constructiv. Prin intermediul simularilor de business, participantii sunt pusi fata in fata cu situatii concrete in care trebuie sa-si puna la incercare abilitatile de management eficient al unei afaceri. Acestea sunt un instrument esential prin care participantii isi testeaza limitele si invata sa duca la bun sfarsit un task antreprenorial intr-un mediu controlat. In cadrul unor astfel de programe, performantele participantilor sunt evaluate de specialisti si primesc feedback si consultanta in timp real, ca sa-si imbunatateasca rezultatele.
“Teoria e buna, practica ne omoara”
Conform unui studiu condus la Universitatea Centrala din Florida, oamenii tind sa ia decizii bazate pe experienta anterioara in situatii asemanatoare si mai putin pe cunostintele teoretice acumulate. Cu toate acestea, educatia in general este mai concentrata pe furnizarea de cunostinte teoretice decat practice. Programele de training care contin simulari de business suplinesc nevoia indivizilor de a experimenta diverse situatii. Sub atenta supraveghere a specialistilor, ei acumuleaza nu doar informatii, ci isi insusesc strategii corecte de business. Prin aplicatii practice, participantii dezvolta tipare de gandire care ii ajuta sa ia decizii rapide si eficiente in mediul de afaceri in care activeaza. Daca pana acum experienta se dobandea in decursul timpului, prin intermediul simularilor de business participantii au la dispozitie oportunitati diverse de aplicare a conceptelor de leadership si management. Atfel, intr-un timp scurt, ei ajung sa-si dezvolte rapid abilitati utile in cariera.
Relevanta in mediul de afaceri
Conform unei cercetari referitoare la utilitatea simularilor de business in programele de training, 60% dintre participantii la studiu marturisesc ca au participat la un astfel de program. Respondentii la acest studiu confirma intr-o proportie covarsitoare de 99% ca simularile de business cresc eficienta programelor de training intr-o mai mica sau mai mare masura. Paradoxal, cu toate ca apreciaza si recunosc utilitatea programelor de business, doar 24% dintre participantii la studiu folosesc simulari de business in activitatea de dezvoltare a managerilor si specialistilor din companie.
Recunoasterea importantei simularilor de business nu inseamna si integrarea acestora in programele de dezvoltare. Constientizarea acestei nevoi se pare ca nu este suficienta. Ce ii opreste totusi pe manageri sa foloseasca acest instrument util de crestere a eficientei angajatilor? Pentru a raspunde la aceasta intrebare, trebuie mai intai sa vedem care sunt criteriile esentiale ale respondentilor in selectarea unui program de training bazat pe simulari de business.
Un procent de 57% dintre respondentii la studiul nostru, considera ca cel mai important detaliu pentru o simulare de business eficienta este adaptabilitatea acesteia la specificul si nevoile mediului lor de afaceri. Angajatii au nevoie de antrenament pentru situatiile reale de criza cu care se pot confrunta in cariera lor. 18% dintre respondenti s-ar orienta spre programe ce contin simulari de business relevante pentru industria in care activeaza. Doar 3% dintre ei au alte asteptari in ceea ce priveste acest tip de programe. Astfel, pentru a realiza o simulare de business eficienta, ea trebuie sa aiba o utilitate practica cat mai mare. Si bineinteles, pretul trebuie sa fie unul accesibil si competitiv.
Feedback in timp real
Intrebati daca au de gand sa foloseasca simularile de business in vederea dezvoltarii profesionale a managerilor si specialistilor companiei, putin peste jumatate dintre ei au raspuns afirmativ (aproximativ 51% dintre respondenti). Diferenta, desi recunoaste beneficiile simularilor de business ramane totusi in expectativa. Ce i-ar convinge pe acestia din urma sa adopte simularile de business? Feedback in timp real si simulari adaptate la realitatile si provocarile companiei din care fac parte. Cine sunt cei carora ar trebui sa li se adreseze simularile de business? Conform respondentilor, acest tip de programe se potrivesc angajatilor din top si middle management.
Eficienta simularii
Un studiu realizat la Universitatea Twente din Olanda a demonstrat faptul ca programele de training bazate pe simulari de business pe calculator duc la o asimilare profunda a informatiilor si la o buna coordonare a actiunilor indivizilor in directia cea mai productiva. O simulare de business eficienta ii pune pe participanti fata in fata cu provocari reale cu care s-ar putea confrunta si ii antreneaza pentru a lua cele mai bune decizii. Simularile de business, studiul arata, ii ajuta pe participanti sa dezvolte strategii eficiente de luare a deciziilor si astfel sa raspunda mai repede si mai eficient la provocari.
Eduard are peste 20 ani experienta in middle si top management in companii multinationale atat pe plan local cat si international. Inainte de Acceder Eduard a lucrat cu Heineken Romania in calitate de Director HR si Sales Capability Manager unde unul din programele sale de Leadership Development a fost recunoscut ca buna-practica la nivel international. Date de contact: Telefon +40 730 607 806, Email: office@acceder.ro