OMUL SFINȚEȘTE LOCUL DE MUNCĂ

OMUL SFINȚEȘTE LOCUL DE MUNCĂ

Locul de muncă e locul acela în care petrecem undeva între 40 și 50 de ore pe săptămână. Adică mult, cam jumătate din timpul nostru activ, dacă nu punem la socoteală și orele petrecute peste program. Care cu siguranță fac parte din rutina multora dintre noi.

E normal să conteze și, de la o vreme încoace, să ne preocupe. Sunt studii de impact și de HR care arată constant că mediul de lucru are impact substanțial asupra angajaților. Asupra stării lor de spirit, asupra sănătății lor - inclusiv a celei mentale, deci implicit asupra creativității, productivității, eficienței lor.

Una dintre cele mai mari provocări pentru antreprenori a devenit amenajarea spațiilor de lucru. A sediilor și birourilor. Să găsească soluția ca să împace două mari necesități: funcționalitatea și atmosfera. Peste toate, desigur, vin elementele de identitate ale companiei. Esențiale, la rându-le, pentru că le oferă angajaților sentimentul de apartenență, care duce și el la creativitate și eficiență.

Amenajarea biroului - necesitate by numbers

Studii recente arată că 71% dintre tinerii angajați susțin că nu sunt motivați și implicați în activitatea pe care o desfășoară la locul de muncă. Cauzele sunt diverse: managementul defectuos, atmosfera tensionată, dar și compartimentarea și amenajarea deficitară a spațiului de muncă, stresul sau lipsa recompenselor. În aceste condiții, randamentul este scăzut, iar capacitatea de concentrare și creativitatea sunt serios afectate. Teren fertil pentru absenteism și dezinteres.

Managerii Google s-au uitat la studii și au operat transformări spectaculoase, iar compania este acum una dintre cele mai receptive cu privire la amenajarea spațiilor de lucru din lumea întreagă. Hai să aruncăm o privire în birourile lor! Imaginile sunt realizate de către designerii de la Camenzind Evolution. 

Vei constata cu surprindere, că transformarea merită efortul și că, la rândul tău, poți să faci schimbarea chiar cu ajutorul angajaților. Întrebă-i ce i-ar face mai fericiți la locul de muncă și, cu un designer priceput, fă-le biroul de vis, după niște principii bine stabilite: 

  1. Creează spațiu de mișcare în birou

Nu-i o noutate că, odată cu tehnologizarea, am devenit mult mai statici și mai sedentari. Deși, din punct de vedere anatomic, organismul uman a fost creat să facă mișcare, petrecem foarte mult timp așezați la birou sau în trafic, la volanul mașinii. Acum, că facem din ce în ce mai des până și cumpărăturile online, sedentarismul se accentuează dramatic.

Amenajarea unor spații largi, de mișcare și recreere în interiorul birourilor ar putea rezolva parte din problemă măcar pentru orele de muncă. Multe companii amenajează spații destinate exclusiv mișcării: zone în care angajații pot juca, în pauze, ping-pong, baschet sau mini golf, ba chiar și escaladă.

 

  1. Lasă natura să pătrundă în birou

La etajul 11 al unei clădiri din Tel-Aviv este biroul Google din Israel. Nimic spectaculos până aici, cu excepția faptului că, atunci când cobori din lift, te trezești în mijlocul unei terase situate în vechiul port al orașului, cu mese și bănci din lemn, amplasate la umbra portocalilor. Închizi ochii, te scuturi bine și încă nu-ți vine să crezi că aici se muncește.

Este o certitudine deja că lumina artificială afectează atât vederea, cât și capacitatea de concentrare. Lumina naturală, plantele și o priveliște plăcută influențează pozitiv funcționarea organismului uman.

 

  1. Recompartimentează și creează noi spații

Mult timp, posturile de lucru înghesuite din încăperile open-space au fost în topul alegerilor marilor companii. Dar au picat grav în dizgrație și au făcut loc sediilor de birouri care combină atât spații deschise, cât și închise, situate pe mai multe niveluri. Sunt tot mai prezente locurile de relaxare, cu fotolii moi și colorate, încăperile de luat masa sau de odihnă și săli de conferință amenajate modern.

 

  1. Colorează-ți biroul

Nu întâmplător, designerii pun mare preț pe culori, căci ele ne influențează în mod direct starea de spirit, creativitatea și eficiența. Fără sprijinul unui designer și de teama unor combinații cromatice incorecte, multe birouri sunt decorate în nuanțe terne de alb, negru, gri sau bej, fără nicio tușă de culoare. Experții în domeniu recomandă nuanțele pământii, tonurile minerale, metalice, culorile din natură, combinarea culorilor calde cu cele reci, utilizarea texturilor și imprimeurilor inspirate din mediul înconjurător, folosirea materialelor neutre (lemn, piatră, metal) și a fibrelor naturale (pânză, lână).

Alegerea culorilor se face întotdeauna în funcție de efectul pe care dorim să-l obținem. Roșul stimulează creativitatea, dar și agresivitatea, deci trebuie evitat în cantități mari și mai ales în sălile de ședințe, unde e recomandat cu precădere verde, care invită la echilibru și relaxare. Pentru birouri este recomandat să folosim nuanțe de albastru, care ajută la  concentrare și îndrăzneală. Galbenul și portocaliul se pot folosi cu succes în spațiile informale, pentru că vin cu un strop de optimism, de căldură și de energie. Culorile neutre, reci și calde sunt moderne și sofisticate, iar nuanțele metalice sunt elegante, astfel încât își pot găsi cu ușurință un loc în birou.

Important e să știi, mai întâi, ce îți trebuie. Și să ții cont de ce îți place. Apoi, să te sfătuiești cu cine se pricepe.
Vezi mai multe articole din categoria: Leadership & Resurse Umane