Top 100 cele mai bune companii cu care sa lucrezi...
Ar trebui sa fie o surpriza pentru cineva ca Google este mereu lider in furnizarea celor mai bune experiente pentru angajati?
Nu a fost o surpriza, nici macar pentru Avinash Kaushik. O minte stralucita, care a traversat, vreme de 10 ani, prin trei tari si vreo 10 joburi.
Cum a fost selectat el? Cum de si-a gasit fericirea la Google?
Cu avantaje imbatabile și o cota de aprobare de 97% pentru angajati, gigantul fondat de Sergey Brin si Larry Page are o adevarata arta in recrutare. Totul incepe de la mesajul pe care il arata departamentul de resurse umane, care nu se numeste impersonal HR, ci „People Operations”. Schema de recrutare are trei parti atent delimitate.
1. O treime dintre solicitanti provin dintr-un proces traditional de recrutare
2. A doua treime este adusa prin consultanta strategica, in posturi anume
3. Ultima treime sunt recrutati folosind grila valorica a unor domenii precum psihologia organizationala.
Fostul șef de resurse umane Google, Laszlo Bock, considera cu umor ca, „fiecare treime aduce ceva diferit petrecerii”.
Diversitate. Complementaritate. Creativitate.
Definita de multi ani de zile ca o adevarata „masinarie de recrutare”, Google a facut ca aceasta tema sa fie un subiect de reflectie pentru o intraga organizatie, nascand chiar o „cultura a recrutarii”, care a schimbat si felul de a munci si a reactiona a celor deja aflati in organizatie.
Avinash, despre care vorbeam, este exemplul viu.
Ales de componenta strategica, Kaushik are un blog deja celebru, www.occamsrazor.com, si doua roluri esentiale la Google:
- Sa convinga liderii celor mai importante branduri sa foloseasca la maxim datele oferite de universul Google pentru a face afaceri mari.
- Sa invete cei 4000 de manageri ai concernului sa faca prezentari convingatoare si, in trei minute, sa fie vizibila diferenta dintre un Googler si restul lumii.
“Job-ul meu este schimb felul in care Google spune povesti”, spune Avinash. Kaushik are o echipa de 75 de oameni care tin workshop-uri pentru a promova arta vizualizarii datelor pentru client si facand storytelling cu profesionistii Google care sunt responsabili pentru a genera milarde anual.
“Degeaba ai munti de date, daca nu stii ce sa faci cu ele. Schimbarea pe care o provoaca datele este atat de puternica, incat e mai bine facuta cu povesti”, zice Kaushik.
Markeretii obisnuiti de vanzari vin “insights”, cu viziuni in profunzime ale unui subiect. Dar pe ceea ce se poate observa cu ochiul liber. Un Googler vine cu un “out-of-sight”, adica idei novatoare, mari, care schimba perspectiva consumatorului.
Cum sa ajungi aici? Bunaoara, cu ceea ce am amintit in trecut: Google permite angajatilor sa-și petreaca 20% din saptamâna de munca pentru a se auto-repartiza. proiecte despre care cred ca pot beneficia de Google. Gmail și AdSense sunt proiecte dezvoltate in acel timp 20%.
Aici este arta rarisima a celor de la Google. Sa alegi bine, apoi sa perfectionezi ceea ce ai pana la identitatea unicitatii, prin autonomie, perfectionare si identificarea limpede a scopului.
Dar, totusi, cum sunt oamenii alesi atat de bine? Iata o ultima cheie, dezvaluita de Senior Recruiter Lisa Stern Haynes: exista un comitet care decide in unanimitate daca cineva este angajat. Cu alte cuvinte, un manager de la recrutar poate spune nu, cu argumente, pentru un candidat, dar nu nicioadata de unul singur un „da”.
„Cercetarile noastre au aratat ca echipe cu pareri divergente pot lua impreuna decizii mai puternice. Inclusiv la recrutare”.
Recrutare de inalta fidelitate!
Pentru detalii decisive in privinta noilor orientari valoroase in zona de HR, este mai mult decat necesar sa participate la workshop-ul “Delivering an Engaging HR Experience”.
Iti va schimba viata!
Despre autor: