Şi asta nu pentru că “jucatul” la bursa dă dependenţă, ci pentru că ajung să câştige mult mai bine aşa decât mergând la serviciu? Ei bine, să ştii că e adevărat. Însă nu e chiar atât de simplu pe cât ar putea părea la prima vedere şi în nici un caz nu e valabil pentru toată lumea.
Dacă vrem să găsim argumente pro şi contra ideii de a ne apuca să tratăm tranzacţionarea la bursă ca un hobby, ceva trebuie bine înţeles încă de la bun început: încercarea de a face o listă generală, care să se potrivească oricui, e sortită eşecului. Suntem prea diferiţi unii de ceilalţi pentru ca aşa ceva să fie posibil.
Aşa că fiecare dintre cei care se gândesc la asta – adică să se apuce de tranzacţionare bursieră pe post de hobby lucrativ – ar trebui să înceapă prin a face o comparaţie cu un alt hobby, ceva mai comun, mai… palpabil. Unul care, la fel ca şi tranzacţionarea bursieră, ne-ar putea aduce un venit suplimentar. Şi, ca să fie păstrată analogia, unul care să poată fi la îndemâna barbaţilor şi femeilor, deopotrivă. Să zicem, de exemplu, că acest alt hobby, mai comun, ar fi… producţia artizanală de ornamente de Crăciun. (Care mai şi seamănă, prin bogaţia de materiale şi tehnologii care sunt folosite la fabricarea ornamentelor de Crăciun, cu multitudinea de produse şi tehnici de tranzacţionare.)
Ca un om inteligent ce te afli, când cochetezi cu gândul de a te apuca de aşa ceva, te gândeşti mai intâi la chestii generale, gen: Oare sunt destul de creativ(ă) ca să îmi imaginez nişte ornamente de Crăciun, deci vandabile? Oare am suficiente abilităţi manuale ca să reuşesc să transpun în realitate creaţiile imaginate?
Din răspunsul la astfel de întrebări îţi vin şi primele argumente pro sau contra. Dacă alegi să mergi în continuare pe drumul ăsta, îţi vei pune apoi alte întrebări, ceva mai “tehnice” de data asta: Oare o să găsesc materialele / sculele necesare? Oare cât o să mă coste toate astea, până reuşesc să şi vând ceva? Şi un nou set de pros & cons îţi sunt relevate de răspunsurile la aceste întrebări.
Revenind la tranzacţionarea bursieră şi abordarea ei ca hobby, cam acelaşi proces de auto-analiză se poate petrece, şi tot cu scopul de a ne face propria lista de argumente pro şi contra.
Ceea ce ar fi important de ştiut însă este ceva extrem de relevant pentru oricare dintre noi, oricât de diferiţi am fi. Tranzacţionarea bursieră necesită cunoştinţe şi deprinderi pe care cei mai mulţi dintre noi nu le-am dobândit la şcoală sau facultate. Ca să o poţi face cu succes, deşi nu îţi cere să stăpâneşti teorii super-complicate sau să memorezi tone de informaţii, tranzacţionarea bursieră îţi cere totuşi să investeşti ceva timp în a te instrui, înainte de a începe să îţi investeşti banii în acest… hobby.
Dacă vrei să ne întoarcem la analogia de mai sus, putem compara banii investiţi pe piaţa bursieră cu banii investiţi în cumpărarea de materiale pentru ornamentele de Crăciun. Dacă nu ai investit mai înainte şi ceva timp în a vedea cum poţi lucra şi cât de bine se pretează respectivele materiale la ideile şi creaţiile imaginate de tine, plus să îţi cumperi exact uneltele potrivite, o să distrugi multe materiale înainte să ajungi să produci ceva vandabil, şi să îţi recuperezi banii, apoi să faci profit. (Asta, dacă eşecurile repetate nu te descurajează între timp, făcându-te să-ţi abandonezi hobby-ul înainte să mai reuşeşti profitul).
Cam aşa poţi privi şi investiţia în educaţia bursieră – ca pe ceva menit să îţi eficientizeze curba de învăţare, altfel spus să poţi porni aflându-te deja în posesia celei mai potrivite “truse de scule” şi a “manualului de utilizare” adaptat nevoilor şi resurselor tale. Aşa încât să fii sigur ca nu-ţi vei irosi investiţia făcând greşelile necunoscătorului şi nici pe cele ale începătorului.
Acum te invităm să laşi analogiile deoparte şi să intri pe PROFIT POINT, căci aici vorbim exclusiv şi la obiect despre educaţie şi tranzacţionare bursieră. O facem clar şi pe înţelesul tuturor, cu exemple concrete şi pe cazuri reale, din activitatea profesională de tranzacţionare bursieră de zi cu zi a trainerilor nostri. Vino la PROFIT POINT şi află că tranzacţionarea bursieră poate fi pentru tine chiar mai mult decât un hobby aducător de prosperitate – poate fi chiar o nouă meserie, în care vei avea succes învăţând de la cei mai buni.