Antreprenoriatul nu este doar despre bani

Antreprenoriatul nu este doar despre bani

Marea majoritate dintre noi, atunci când aud termenul de antreprenoriat ori business propriu, se duc direct către ideea de profit şi bani. Realitatea este însă că între cele două concepte nu trebuie pus un semn de egalitate, fără a alua în considere şi importanţa informaţiei financiare. Da, oricine dintre noi se gândeşte cum să obţină mai mulţi bani, însă adevăraţii antreprenori ştiu că cel mai important nu este obiectivul, ci drumul către atingerea acestuia. Iar pentru a fi sigur că ai ales calea cea mai bună (nu neapărat cea mai scurtă ori uşoară) trebuie să ai cu tine busola informaţiei şi a discernământului financiar.

 

Pe scurt, trebuie să ştii care sunt atât cele mai bune instrumente de multiplicare a banilor, dar şi cum/când este indicat să le foloseşti pe acestea. Îţi mai aduci aminte de  criza francului elveţian, cea care a îngropat în datorii mii de persoane cu credite bancare în valută? Iată un bun motiv pentru a afla (înainte de a acţiona) în ce valută este indicat să iei un credit și mai ales care este momentul ideal pentru acest pas – mai ales dacă te pregăteşti să îţi porneşti propriul business.Cluj7.jpg

Şi pentru că tot am adus în discuţie acest subiect, trebuie luată în considerare şi situaţia în care afacerea ta merge bine, ai deja ceva rezerve financiare, dar nu te atrag fondurile de investiții și investițiile în acțiuni. Valuta şi cunoaşterea factorilor care o influenţează sunt esenţiale nu doar în cazul creditelor, ci şi în cel al depozitelor – ştii în ce valută să îţi depozitezi banii şi care ar fi ponderea pentru cele mai bune rezultate?

Eu ştiu, în schimb, că pe lângă acestea  te interesează (sau ar trebui să te intereseze, pentru că te afectează direct ca antreprenor) şi evoluţia preţului petrolului, oscilaţiile preţului la pompă fiind o problemă căreia şi acum încerci să îi găseşti rezolvarea şi de care vrei să te fereşti în permanenţă.

Însă cea mai puternică armă a unui antreprenor de succes (după informaţia financiară corectă, desigur) este abilitatea de lărgire a orizontului. Un om de afaceri nu se limitează doar la ce vede în faţa ochilor şi tinde mereu către viziune, cunoaştere şi dezvoltare, motiv pentru care mulţi ajung să alterneze între limitarea la business-ul propriu sau extinderea către pieţele de capital – ce să aleg?

Răspunsurile la toate aceste întrebări nu pot fi extrase decât din atenta analiză a modificărilor sistemului financiar mondial, deciziilor marilor bănci centrale şi deciziilor/influenţei BNR-ului asupra sistemului financiar românesc. O analiză pe care te invit să o dezbaţi alături de mine, Alexandru Chirilă (Director General Profit Point România) la workshop-ul „Tehnici de multiplicare a banilor” din cadrul Business Days Timişoara 2016.

Schimbă-ţi mentalitatea  şi ieşi din rândul celor care se afundă permanent în probleme, în loc să găseacă soluții rapide și eficiente pentru rezolvarea situațiilor. Antreprenoriatul nu este doar despre bani, este despre ceea ce ştii despre ei, obţinerea şi multiplicarea lor!

 

Vezi mai multe articole din categoria: Dezvoltare Personala