ANGELA MERGE MAI DEPARTE
De la 17 ani la facultate în Iași, născută în Moldova de peste Prut, Angela Achiței a devenit o imagine a ONG-iștilor din Iași. A lucrat la Direcția de Protecție a Copilului, la Vaslui și Iași, după care a plecat la un ONG din Statele Unite – Holt, unde a lucrat pe un program USAID, inițial ca asistent social și apoi ca supervizor. În 2002, organizația decide să înființeze două fundații românești, din care una specializată pe domeniul HIV/SIDA – Fundația Alături de Voi România, pe care să o conducă Angela. Are pe mână un buget de 20.000 de dolari pentru a asigura continuitatea serviciilor la peste 150 de copii seropozitivi HIV din Iași, Constanța și Târgu Mureș. Se pare că a reușit… după 11 ani, fundația a ajuns la 91 de angajați, dintre care 35 de persoane cu dizabilități, a implementat 46 de proiecte cu peste 9 mil. de euro.
"VEȚI VEDEA CĂ O PERSOANĂ CU DIZABILITĂȚI ESTE UN ANGAJAT DE SUCCES, DACĂ I SE OFERĂ O ȘANSĂ ȘI UN PIC DE SUPORT!"
Și în acest domeniu există noțiunea de inovare, care se traduce prin introducerea conceptului de economie socială. În 2008, Achiţei a înființat unitatea protejată Util Deco, în care a început producția de bunuri și servicii în domenii precum croitorie, artizanat, pictură, confecționare lumânări decorative, legătorie, tipografie și arhivare documente. „Vă recomand cu căldură să vizitați magazinul on-line www.utildeco.ro pentru a vedea aceste produse care sunt cel mai bun exemplu că o persoană cu dizabilități este un angajat de succes, dacă i se oferă o șansă și un pic de suport!“, spune Angela Achiței.
ÎNVĂȚAȚI LIMBA ENGLEZĂ...
Aleasă în ‘90, prin votul colegilor săi, inspector de limba engleză, fosta profesoară de liceu, șefă de promoție, Anca Colibaba vine cu o primă inițiativă care o face cunoscută în toată țara. Curs de formare profesională pentru profesorii români cu formatori din Marea Britanie, cu sprijinul Consiliului Britanic, ambasadelor UK şi SUA, Fundaţiei Soros. Folosește parteneriatul cu aceste instituții pentru a constitui apoi Fundaţia EuroEd şi un centru de limbi străine pentru adulţi.
A urmat înființarea grădiniţei cu predare în engleză, iar, după ‘96, şi o şcoală privată de limbă engleză.
Mai coordonează departamentele Centrul Regional pentru Educaţie şi Comunicare, Centrul Internaţional de Limbi Străine (cursuri de engleză, franceză, italiană, greacă, germană şi spaniolă, pentru copii și adulți, inclusiv pregătire pentru obţinerea unor certificări lingvistice internaţionale ), Centrul de Integrare Europeană (vine în ajutorul categoriilor sociale supuse riscului sau dezavantajate, apărând drepturile omului şi întreţinând cooperarea regională). Cum realizează toate acestea? Din 2000, gestionează câte 10 proiecte pe an cu fonduri europene. Pentru ea nu există noțiunea „nu putem absorbi fondurile europene“.
De mai bine de 15 ani, membrii corpului diplomatic britanic învaţă limba română la Iaşi. Și acesta este tot un proiect EuroEd, marca Anca Colibaba. Prin sălile de curs din strada Florilor au trecut aproape toţi ambasadorii Marii Britanii, dar şi diplomaţi ai Olandei, Finlandei, Statelor Unite ale Americii, Consiliului Europei şi Casei Regale a României.
LUPTĂ CONTRA SISTEMULUI
Liliana Romaniuc, fost inspector general al Inspectoratului General Iaşi, a decis să lupte împotriva sistemului pe care l-a cunoscut din interior şi să ofere copiilor o perspectivă diferită asupra învăţării. Pentru că, aşa cum spune Romaniuc indignată de lipsa de reacţie a şcolii şi a instituţiilor, copiii sunt analfabeţi funcţionali şi profesorii încă nu vor să recunoască şi să se schimbe. „Copiii noştri nu înţeleg ce citesc, nu pot face legături, nu pot formula un punct de vedere, pe care, la nevoie, să-l şi explice, chiar, în scris sau oral. Acestea sunt cele cinci aspecte care sunt cuprinse de denumirea generală de literaţie. În ceea ce-i priveşte pe profesori, în tot sistemul educaţional, nu există un curs de literaţie, o carte, care să vorbească despre cum să faci pentru a-i ajuta pe copii să înţeleagă lumea pe care trăiesc, asta în vreme ce în ţările avansate există metode, există strategii, o întreagă literatură de specialitate“, se plânge profesoara. „Dezvolt nişte proiecte de educaţie pe zona de nord a ţării, mă duc în faţa profesorilor, care sunt oameni buni, deştepţi, le vorbesc despre asta, despre literaţie, ei se uită la mine şi spun: «Dar noi facem asta». Nu, nu prea se întâmplă aşa“, se revoltă fostul inspector şcolar.
De altfel, din dorinţa de a oferi o alternativă, spune ea, a înfiinţat două şcoli private. Prima, în anul 2005, a apărut în ideea de a-i ajuta pe copiii care nu au resurse necesare pentru a merge la şcolile de elită şi de a le oferi „educaţie“ altfel. Resursele financiare folosite au fost obţinute prin fund rising, child adoption, cu mulţi sponsori. Cea de-a doua, şi cea mai recentă, este un alt pariu – o nouă şcoală, cu predare în limba engleză, după curricula britanică, Seven Hills. Şcoala va începe să funcţioneze din toamnă şi ar urma să fie certificată de Cambridge International Examination. În plus, Romaniuc caută să găsească o cale prin care să poate face pe toată lumea să conştientizeze importanţa eradicării analfabetismului funcţional.
CÂND DAI O ȘANSĂ VIITORULUI!
Ionuț Zlate este Senior Consultant la firma de consultanță de management Daris și fost președinte pe Iași al Clubului Rotary. Cu ocazia mandatului de la şefia Rotary, a reuşit să își pună în aplicare o idee de suflet. I-a spus „Descoperă Iașiul“ proiectului prin care aducea la oraș copii de clasele II-IV din cele mai îndepărtate cătune ale județului. 10 grupuri de copii, câte o zi de duminică începută la teatru, continuată cu o oprire într-o librărie („fiecare primea o carte diferită, ca să-i încurajăm să facă schimburi“), apoi o masă, după care un tur de oraș cu ghid profesionist încheiat cu o plimbare prin Grădina Botanică... și chipul copiilor se transformă, pentru că descoperă lumea. „80% dintre copii nu fuseseră niciodată la un spectacol, 70% nu ieșiseră din comuna lor, 90% nu fuseseră niciodată într-o librărie, 95% n-aveau cărți în casă și nu primiseră niciodată în dar o carte...“ Ionuț, omul cifrelor, a contabilizat statisticile și s-a cutremurat de semnificaţia lor. Dar, de fiecare dată, i-a licărit o speranță când, întorcându-se în acele sate să vadă „feed-back-ul“ copiilor, îi găsea cu o carte în mână.
Articol scris de Anca Doicin, redactor Sef Business Days Magazine
Face parte din generaţia de jurnalişti care îşi găsea subiectele pe teren. De altfel, nici acum, Anca spune că nu reuşeşte să scrie un articol din birou, cu o singură sursă. Are peste 18 ani de experienţă de presă, preponderent în media de business, dar şi legal. A făcut şi presă de cotidian – Bursă, şi săptămânal – Capital, de revista – Money Express, dar şi on-line – Avocatură.com. În perioada în care Anca a coordonat această publicaţie, a dezvoltat şi coordonat o echipa de 13 jurnalişti din ţară, Avocatură.com fiind singură ce reuşea să treacă de graniţele Capitalei. A fost implicată în proiecte, ce, la timpul lor, erau considerate inovative, cum au fost Capital Top 300 sau Capital Top 100 companii. La finele anului trecut, a fost coordonatorul echipei ce a realizat şi publicat primul număr în limba română al revistei Intelligent Life – o franciză aparţinând grupului The Economist. Nu crede în puterea inspiraţională a motto-urilor, ci în puterea comunicării.