Hedgingul pe intelesul tuturor sau cum te protejezi de pierderi

Hedgingul pe intelesul tuturor sau cum te protejezi de pierderi

Pentru a face notiunea de hedging accesibila publicului larg, cel mai usor este sa il comparam cu un produs financiar mai simplu care este mult mai cunoscut si utilizat, cum este cazul asigurarilor. Cei care utilizeaza hedgingul, fac acest lucru pentru ca isi doresc sa fie protejati fata de un eveniment negativ. Asigurandu-se ei nu impiedica evenimentul negativ sa aiba loc, dar in cazul in care se intampla ei isi pot desfasura activitatea in continuare, fiind protejati, impactul evenimentului negativ fiind redus prin hedging. In cazul in care ai o asigurare pentru imobil esti asigurat in caz de incendiu, cutremur sau alte evenimente care pot avea loc, asigurarea nu le impiedica sa se intample, dar tu vei avea mai putin de suferit, cel putin din punct de vedere financiar. In acelasi fel actioneaza si operatiunea de hedging asupra portofoliului investitorilor sau asupra afacerilor companiilor.

 

In cazul celor care folosesc tehnicile de hedging, persoane fizice sau firme, ei fac acest lucru pentru a-si reduce expunerea fata de risc. In principiu hedgingul este o operatiune financiara mai complexa decat incheierea unei polite de asigurare. Hedgingul presupune utilizarea instrumentelor financiare existente pe piata de capital pentru a reduce riscul la care te expui atunci cand economisesti sau investesti. Cu alte cuvinte, iti protejezi ecnomiile si investitiile facute prin alte instrumente investitionale pe care le ai la indemana.  Practic hedgingul inseamna investitia in instrumente financiare care sa se comporte diametral opus fata de plasamentele initiale. Ca si in cazul asigurarilor, pentru operatiunea de hedging trebuie platit un pret care este reprezentat de o prima sau o marja pentru achizitionarea instumentelor financiare potrivite.

 

 

Desi obiectivul oricarui este sa obtina profituri cat mai mari cu riscuri cat mai mici, hedgingul nu ne garanteaza acest lucru. Reducand riscul prin hedging, vom reduce inevitabil si potentialul castig, aceasta fiind o lege cunoscuta a investitiilor, care se respecta si in cazul operatiunilor de hedging. In aceste conditii, trebuie sa atragem atentia asupra faptului ca hedgingul, in general, nu este o tehnica folosita pentru a aduce profit, ci o metoda de a diminua posibilele pierderi. Astfel, daca investitia facuta pentru a proteja investitia initiala inregistreaza profit, se pierde din profitul primei investitii si daca investitia intiala are randament pozitiv, pierderile se materializeaza prin operatiunea de hedging.

 

Tehnicile cele mai cunoscute de hedging implica folosirea unor instrumente financiare derivate, astfel incat datorita diversificarii mari in ceea ce priveste instrumentele financiare ce pot fi folosite se poate face hedging pe aproape orice, de la valuta, la portofolii de actiuni si pana la marfuri. Operatiunile de hedging putand fi folosite chiar si in agricultura.

 

Trebuie luat in considerare ca paralela intre hedging si produsele de asigurari este putin fortata, pentru ca asigurarile sunt mult mai precise decat hedgingul. In cazul asigurarilor, stii de la inceput care sunt riscurile impotriva carora esti protejat in schimbul primelor periodice pe care trebuie sa le platesti. Hedgingul nu este, insa, un instrument financiar perfect si iti trebuie experienta si pricepere pentru a alege strategia care sa iti aduca beneficiile estimate.   

 

Cei mai multi investitori sau companii nu utilizeaza hedgingul pe tot parcursul vietii lor investitionale sau al activitatii societatii. In realitate investitorii pe termen mediu si lung nu iau in considerare fluctuatiile pietei pe termen scurt. Pentru acestia, operatiunea de hedging nu prezinta atractivitate deoarece valoarea investitiilor lor se apreciaza in timp. Atunci care sunt beneficiile pentru care tu sa iei in considerare folosirea hedgingul?

- In primul rand, pentru ca piata instrumentelor financiare s-a dezvoltat cu o viteza foarte mare, existand in momentul de fata o varietate foarte mare de instrumente financiare complexe de pe urma carora tu poti beneficia;

 

- Ca urmare a accesului la un volum din ce in ce mai mare de informatii, piata de capital a devenit o alternativa de investitie, atat pentru persoanele fizice, cat si pentru cele juridice si protectia impotriva riscului a devenit o necesitate;

 

- Posibilitatea de a face hedging este, prin prisma faptului ca Romania este stat membru al Uniunii Europene, nu numai foarte mare, ci si utila. Hedgingul valutar fiind o solutie eficienta pentru gestionarea riscului atat pentru companiile exportatoare cat si pentru cele importatoare;

 

- Daca esti investitor care are plasamente mari in depozite bancare, folosirea hedgingului, adica acoperirea riscului valutar, poate fi in avantajul tau;

Prin utilizarea hedgingului poti avea certitudinea pretului fix in viitor, pentru a-ti putea calcula rentabilitatea si a-ti planifica modalitatile de actiune;

 

- Si nu in ultimul rand, aplicarea cunostintelor privind managementul riscului sunt absolut necesare in derularea activitatii oricarei societati sau investitor.

 

Chiar daca nu utilizezi hedgingul in momentul de fata pe propriul portofoliu sau nu il folosesti in avantajul companiei tale, trebuie sa intelegi cum functioneza pentru ca la un moment dat poate fi o optiune pentru investitiile tale. O buna intelegere a operatiunii de hedging iti poate explica unele miscari ale pietei de capital in general.

 

Riscul poate fi minimizat sau chiar evitat! Expunerea la risc poate fi gestionata prin diverse strategii de hedging ale caror secrete le poti afla si tu urmand unul dintre cursurile sau programele de educatie financiara ale partenerului nostru, Profit Point.

 

 

Vezi mai multe articole din categoria: Dezvoltare Personala