
De aproape 20 de ani, contextele profesionale în care am avut șansa să fiu implicată m-au adus aproape de oameni de succes, manageri, antreprenori sau specialiști cu o pregătire și prezență extraordinare. Am învățat enorm de la ei și am în continuare această ocazie, datorită proiectului Business Days, care m-a primit cu multă căldură în echipa sa. Am scanat toată această experiență și am selectat câteva lucruri pe care am observat că unii oameni care au ajuns în top le fac și care le poate afecta imaginea.
Nu ies în față
Este un simptom național, care se manifestă cel mai vizibil la televizor, unde, în general, oricine își dă cu părerea despre orice. Cei care ar fi cei mai în măsură să ofere informații credibile despre o anumită temă, având realizări, calificări sau studii cu greutate, sunt prea ocupați și modești pentru a se bate cu pumnii în piept pe micile ecrane. Păcat, toată lumea are de pierdut!
Nu se mai pregătesc
Eram la un eveniment de afaceri. Toată lumea aștepta cu sufletul la gură intervenția unui manager cunoscut ca autoritate în domeniul său. La finalul acesteia, participanții se uitau nedumeriți unii la ceilalți. Văzuseră și auziseră o persoană ezitantă, cu un discurs fără cap și fără coadă, care nu a reușit să transmită decât faptul că nu se pregătise deloc pentru acea intervenție. S-a bazat probabil pe succesul său anterior, pe experiența care îl ajuta, fără îndoială, și pe inspirația de moment. Prețul a fost ca nu l-am mai văzut de atunci pe respectivul specialist vorbind niciodată în public și au trecut mulți ani de atunci. Nu mai vorbesc despre comentariile participanților despre discursul său, care nu erau deloc dintre cele mai flatante.
Merg pe cărări bătătorite
Nu te poți diferenția și nici nu poți fi memorabil dacă nu ieși din mulțime. Am luat sute de interviuri și am interacționat cu mult mai mulți oameni cu o carte de vizită impresionantă. Îmi vine în minte o prezentare de modă de brand, Valentino , să zicem, unde modelele sunt impecabile, însă niciunul nu iese în evidență, poate doar cel care însoțește designerul, la momentul de final al evenimentului.
Folosesc un limbaj de specialitate sau de lemn
Fiecare domeniu poate fi fascinant dacă le oferi oamenilor ocazia de a-i descoperi frumusețea și provocările. Posibilitatea ca acest lucru să se întâmple este anulată de limbajul de specialitate, cu informații expuse ca într-un manual, sau de cel de lemn, care nu transmite nimic. În ambele cazuri, toată lumea are de pierdut – publicul, timp, o stare bună (pentru că poate fi o experiență frustrantă) și șansa de a se îmbogăți cu noi cunoștințe, iar autorul, ocazia de a capta interesul și a le aduce valoare celor din fața lui. Daca viitoare, cei care au fost expuși unei astfel de experiențe vor evita să urmărească aparițiile publice ale respectivei persoane, minimizându-i, astfel, șansa, de a-și face cunoscute numele și activitatea.
În următoarele materiale, vă propun să detaliez fiecare dintre aceste puncte și să sugerez soluții posibile și la îndemână care pot preveni / îndrepta astfel de situații.
Dana Tudor Chief Inspired Officer,
Buticul de Inspiratie / www.danielatudor.ro
Având o experiență bogată în presă (Project Manager Eva.ro, redactor-șef Cariere etc.), îmi propun să fiu cel mai bun mediator care asistă o persoană publică, o companie sau un proiect pentru a interacționa optim cu publicul său. Prin solutii special create pentru ei, susțin antreprenori, manageri și specialisti să comunice despre ei într-o manieră prin care să se diferențieze pe piata si sa atraga atentia publicului.
Specialitati:
- comunicare de business (experienta bogata in a comunica despre leadership, HR, coaching, training, consultanta);
- comunicare de life-style communication (femei, sanatate, copii);
- personal branding;
- content mastery (interviuri video, strategie si generare de continut, reviste B2B);
- employer branding;
- comunicare online.
Foto de: Amalia Savinescu