Ce iti lipseste pentru a avansa in cariera?

Ce iti lipseste pentru a avansa in cariera?

Performanţa realizată prin munca eficientă reprezintă principalul element care te ajută să evoluezi pe scara profesională. Dar simplul potenţial performativ nu este îndeajuns pentru a avansa în carieră. Centrul de cercetare Talent Innovation evidenţiază că poziţiile de conducere sunt oferite celor care ştiu cum să exprime statutul deţinut. Mai alarmant este faptul că această problemă apare pentru că majoritatea angajaţilor nu ştiu cum să realizeze o prezență executivă autentică şi nu primesc ajutor în această direcţie.

Pentru a înţelege mai bine importanţa prezenţei executive, plecând de la cercetarea menţionată anterior, vom explora elementele cheie ale acestui subiect şi modul în care influenţează evoluţia profesională.

67% dintre cei 268 de seniori executivi care au luat parte la cercetare au afirmat că seriozitatea unui mesaj coerent şi concret reprezintă caracteristica de bază a prezenţei executive. Sunt înregistrate aici 6 elemente esenţiale care definesc această categorie şi procentul în care influenţează prezenţa executivă.

 • 78% - exprimarea încrederii într-o manieră elegantă mai ales în situaţiile critice;
 • 70% - atitudinea hotărâtă în situaţiile cheie ;
 • 64% - menţinerea integrităţii şi a unui discurs bazat pe fundamente reale ;
 • 60% - exprimarea inteligenţei emoţionale;
 • 57% - reputaţie ireproşabilă;
 • 52% - perspectiva de viitor;

28% dintre respondenţi cataloghează comunicarea ca fiind al doilea factor indispensabil şi identifică următoarele aspecte, atât din limbajul verbal cât şi nonverbal, ca factori care influenţează prezenta executivă:

 • 62 % - limbaj şi vocabular ireproşabil;
 • 50%  - capacitatea de a ştii să se adreseze unei încăperi;
 • 37%  - capacitatea de a ştii să “citească” interlocutorul;

Cu toate că doar 5 % din respondenţi consideră aspectul un factor cheie în prezenţa executivă, aceştia recunosc potențialul de influență asupra poziției profesionale. Gafele de aspect nu sunt trecute niciodată cu vederea sau uitate. De asemenea, nu este surprinzător că atunci când se vorbeşte despre o ţinută neîngrijită 83 % dintre respondent spun că aceasta este mult mai importantă în cazul doamnelor (deoarece au tendinţa de a purta ţinute prea provocatoare) şi 76 % în rândul bărbaţilor. S-au stabilit următoarele aspecte ca fiind esenţiale în conturarea prezenţei executive:

 • 37% - o igienă corespunzătoare;
 • 17% - aspect estetic plăcut;

 

Mihai Stănescu, coach cu o experienţă de 16 ani în aria de business, va organiza pe data de 16 noiembrie la Teatrul Elisabeta Workshop-ul Prezența Executivă. Evenimentul este menit să vină în ajutorul oamenilor de afaceri şi îi înveţe cum să își construiască o prezență executivă autentică care le va garanta succesul în business și în viață. Mai multe detalii despre eveniment puteți accesa aici: http://www.coaching.ro/evenimente/workshop-prezenta-executiva/

 

 

Vezi mai multe articole din categoria: Dezvoltare Personala