Liderii în era virusului Corona

Liderii în era virusului Corona

Stăteam azi, în fața laptopului, și mă gândeam:

  • Oare ce tipologie de lideri se vor impune în aceste zile, într-o astfel de situație?
  • Ce calități umane vor fi necesare să trecem cu succes peste astfel de încercări?
  • Ce competențe de lideri vor fi recunoscute și validate de subordonați?
  • Cum poți fi recunoscut ca un lider valoros, într-un mediu caracterizat de disrupţia generată de acest virus?
  • Cum aș recunoaște săptămâna viitoare un șef/ă de echipă, manager sau director din a cărui/cărei echipă mi-aș dori să fac parte?

Personal, aș fi atins emoțional de o discuție pe WhatsApp/ Zoom/ Skype luni dimineața care ar începe cu: ”Ați văzut realitatea ultimelor zile. Corona va fi cu noi o bucată de timp, greu de evaluat în prezent. Cu siguranță, mulți dintre noi vom fi infectați. Deci, hai să facem o listă cu toate detaliile relevante, astfel încât, în caz de infecție, fiecare om să poate fi sprijinit cât mai bine - moral, cumpărături sau orice alte intervenții necesare. Cine pe cine ajută? Cum și cât de frecvent actualizăm informațiile astea?” 

Corona ne lovește brutal, la baza piramidei nevoilor. Ne zgâlțâie nevoia de siguranță. E punctul în care nimeni nu se poate declara absolut protejat, indiferent câtă mâncare și dezinfectante a stocat în cămară.

Dar, o fi dracul așa de negru? Procentul mare de decese din Italia e și urmarea dureroasă și oarecum firească a faptului că populația peninsulei e cea mai îmbătrânită populație din Europa. Cu alte cuvinte, cifrele pot fi privite și contextual.
În Romania, sperăm că 80% din populație va trece ușor sau mai ușor prin această pandemie și se va întoarce la birou. Unii dintre aceștia, poate chiar vor purta tricouri pe care va scrie: I punched Coronavirus in the face. 17% vor trece prin încercări mai dificile, dar își vor reveni. Din cei infectați, 1,5-2%, din păcate, vor pleca dintre noi.
Majoritatea vom fi activi și luni dimineața. Vom fi sau chiar suntem deja activi de acasă. Unii se bucură, alții nu. E clar că vom munci altfel, cel puțin câteva luni. Iar în acest răstimp, noi forme de organizări de echipe și de lideri vor ieși în evidență. Munca nu va mai fi la fel, ședințele vor fi diferite. Cu siguranță, unele învățături noi vor modela modul de lucru, atât în multinaționale, cât și în firmele românești.

Cred că ne este clar tuturor că abilitățile umane și eficacitatea liderilor într-un mediu afectat de o astfel de perturbare socială va fi pusă sub imensă presiune. Viteza cu care trebuie să facă față schimbării va cere competențe noi. Într-un mediu invadat de virusul corona, vom avea nevoie de o imensă agilitate. 

Ce fel de cultură organizațională generează cadrul comportamental care susține liderii să facă față sau chiar se prospere în acest tip de mediu? De ce fel de abilități vor avea nevoie și cum îi vom recunoaște?

1. Vizionari - pentru că au un sens clar al direcției organizației, pe termen lung, și au capacitatea să creeze încredere, printr-o transparență feroce, chiar și în fața incertitudinii.
2. Flexibili - acceptă simplul fapt că schimbarea este constantă și au curajul să-și adapteze gândirea pe baza noilor informații primite.
3. Implicați - au abilitatea de a arăta că le pasă în mod autentic de oamenii din subordinea lor și au curajul să o și verbalizeze. Au o bună disponibilitate de a asculta, de a interacționa și de a comunica cu toată echipa.
4. Modești, cei care arată și trăiesc smerenia - încurajează opiniile celorlalți, sunt deschiși să accepte feedback (în special când e poziționat către soluții) și să admită că ceilalți știu frecvent mai multe decât ei.

Succesul real al liderilor agili e marcat de trei comportamente cheie, care-i ajută să navigheze cu succes în medii perturbatoare.

1. Sunt pe fază - au o atenţie ridicată la ce se întâmplă în jur. Ei scanează constant medii interne și externe pentru oportunități și amenințări.
2. Sunt bine informaţi, înaintea luării deciziilor - folosesc informațiile, să ia decizii bazate pe fapte concludente.
3.  Execută acţiunile cu viteză - au încredere în intuiția lor și au curaj să se miște rapid, adesea preferând eficiența în locul perfecțiunii.

Categoric, acest nou virus va aduce multe schimbări pentru lideri și echipele lor. Și, ca orice situație de criză, va genera și multe oportunități. Totul e să le identificăm și să le fructificăm, astfel încât, la ieșirea din criză, să fim mai buni. Atât ca profesioniști, cât mai ales ca oameni.

Despre autor:

Andreas Furhrmann și-a început cariera de multinaționala în divizia Produse cosmetice a lui Henkel KgaA în Germania. A schimbat câteva departamente cu expunere în vânzări internaționale și cu preluarea de resposabilități în Asia și o parte din Africa. Scurt timp după Revoluție  a sugerat conducerii o strategie de colaborare cu marile firme românești producătoare de materii prime necesare producției de detergenti și cosmetice. Astfel s-a întors în Romania pentru aceeași multinaționala. Urmarea acestui pas a fost punerea pe harta locală a unei filiale Henkel unde a și fost primul GM. 

Descoperă mai multe detalii despre Andreas aici.

Vezi mai multe articole din categoria: Celula de criza BD
Etichete: Leadership