Cum va fi viața după virusul Corona?

Cum va fi viața după virusul Corona?

Căderea Zidului Berlinului în toamna lui ‘89 m-a prins în India, undeva prin Rajahstan. Îmi amintesc de parcă ar fi fost ieri. Cineva, care m-a identificat după culoarea pielii că sunt european mi-a întins, în autobuzul în care eram, un ziar care anunța fotografic evenimentul. Bucuria a fost neașteptată și a cutremurat lumea și mă-ntrebam curios ca mulți alții care va fi urmarea acestei incredibile repoziționări sociale. Va renunța Gorbachov la republicile din estul Europei? Era greu de imaginat atunci așa ceva. Și acum suntem confruntați cu pandemia generată de Virusul Corona ale cărui consecințe și amploare ne este extrem de dificil să ni le imaginăm astăzi.

 

Pământul ne fuge acum de sub picioare, unii se panichează, alții sunt deprimați  iar adoptarea unei poziții reflective asupra realității zilnice e doar una din alternativele la care putem apela. Unii fac asta. Dincolo de faptul dureros că multe vieți vor fi spulberate ne putem imagina că vor fi consecințe permanente asupra societății.

Hai să ne imaginăm câteva aspecte pozitive care ne vor face viața altfel.

Virusul Corona va îndepărta multe dintre barierele artificiale pentru a ne muta mai mult viețile în online. Nu totul poate deveni virtual, desigur. Dar, în multe domenii ale vieții noastre, adoptarea instrumentelor on-line cu adevărat utile a fost până acum încetinită de jucătorii puternici, care lucrează deseori în colaborare cu birocrații zeloase.

 Hai să ne privim pe noi și țara noastră. Ok?

 
1. Patriotismul

1. Patriotismul - Cine sunt patrioții cei mai vizibili  pe care-i vedem în fiecare zi la muncă? Când se vor mai liniști toate poate vom recunoaște sacrificiul lor ca fiind o formă de patriotism fără pretenții. Cu siguranță atunci ne vom  saluta medicii și asistentele noastre spunând: „Mulțumim pentru implicarea arătată și pentru toate serviciile voastre”. Poate că vom începe să înțelegem patriotismul altfel. Poate vom înțelege altfel și importanța vieții comunitare. Cred că afecțiunea sau chiar apartenența conștientă la comunitate va fi una dintre beneficiile ieșirii din umbra acestui virus.

 
2. Munca de acasă

2. Munca de acasă - Coronavirus a impus fără vreun efort și fără semne de întrebare  acceptarea serioasă a muncii de acasă. Odată ce companiile obișnuite se vor obișnui cu noul contex, munca de la distanță va fi acceptată și va fi mai greu - și mai scump - să se refuze angajaților această opțiune. Cu alte cuvinte, se pare că o mulțime de întâlniri grozave vor putea fi într-adevăr înlocuite cu un e-mail. Și de acum încolo vor fi. Să poți lucra măcar două sau chiar trei zile pe săptămână online va fi noul mod de viață.

 

3. Paradoxul comunicării online va fi re-evaluat: În loc să întrebi: „Există un motiv pentru a face acest lucru online?” ne vom întreba „Există vreun motiv bun pentru a face acest lucru în persoană?”

 

4. Scăderea traficului în orașe. Mulți dintre noi vom fi mai deschiși să “pierdem”  timp în trafic către și de la birou doar două zile pe săptămână. Chiar dacă nu fiecare muncă poate fi făcută de la distanță, mulți oameni care își vor permite vor prefera să lucreze eficient acasă decât să își pună în fiecare zi cravată și să facă naveta timp de o oră și jumătate.

 

5. Scăderea cererii de spații de birouri- Dacă mergi mai rar la birou nu ai nevoie de un birou doar pentru tine. Programul de prezență va fi legat doar pe temele care nu permit altfel de conversații. Pentru firmele mai mici atractivitatea hub-urilor va crește pentru că vor oferi spații cu toate facilitățile ce se pot închiria cu ora sau cu ziua.

 

6. Atractivitatea suburbiilor și a comunelor din jurul centrelor mai mari – va crește. Preferința de a locui la curte unde poți avea pe lângă casă și o grădină de zarzavaturi și legume se va accentua după câteva luni sau chiar un an de la alegerea muncii de acasă.

 
7. Repoziționarea școlarizării

7. Repoziționarea școlarizării – învățarea online pentru copii s-a impus acum din  necesitate. Va fi aproape imposibil să punem duhul înapoi în sticlă până la toamna care vine. Multe familii vor prefera școlarizarea sau măcar făcutul temelor să aibă loc de acasă.

 

8. Explozia serviciilor de livrare la domiciliu- tot ce se poate cumpăra personal poate fi cumpărat și pe net și poate fi livrat acasă. Pentru că oamenii nu vor mai fi dispuși să se expună infecțiilor accidentale, lanțurile de retail se vor repoziționa foarte serios către livrări la domiciliu. Multe dintre ele vor fi suținute de agregatori flexibili care vor intra ca parteneri în transport. De ce să ne pierdem vremea umblând hai hui prin prăvălii?

 

9. Vor apare tone de servicii online – diverse cursuri, traininguri, expuneri se vor muta în virtual. Mulți vor fi deschiși să ofere cursuri, măcar parțial, gratuite. Aceste opțiuni de repoziționare vor deschide cu generozitate ușa spre interiorul nostru spiritual. Vom răspunde prin astfel de inițiative la întrebări simple: „Cine sunt eu? Ce pot oferi eu în mod autentic? De ce au nevoie oamenii? Am o viață, o istorie, ce vreau să construiesc cu ea în viitor?”.

 

10. O victimă a virusului Corona va fi cu siguranță prezentul model de votare.S-ar putea să ne îndepărtăm de model chiar începând din toamna lui 2020. Cetățenii vor experimenta comoditatea votării anticipate și / sau a vota prin poștă, cu siguranță nu vor dori să renunțe la un astfel de confort. Mai multă comoditate va genera o prezență mai mare a alegătorilor. Clar că va necesita adoptarea unei tehnologii mai avansate - inclusiv din punct de vedere al costurilor de pe dispozitivele  mobile – dar este o obțiune probabilă.

 

11. Încurajarea sustenabilă a produselor bio autohtone – ar putea prinde cu adevărat aripi, paradoxal chiar, protejând lanțurile de distribuție alimentară de diverse dependențe create de sistemele de aprovizionare globale.

 

12. Promovarea  în poziții de conducere în instituțiile guvernamentale a experților angajați ca funcționari de stat și nu a loialiștilor politici care vin și pleacă cu fiecare schimbare. O opțiune pe care mulți dintre noi o așteptăm de vreo trei decenii

13. Restrângerea amprentei industriale și conservarea naturii și faunei sălbatice.

 

14. E de așteptat că guvernele vor interveni, (sper că și al nostru) în descurajarea globalizării chiar dacă rentabilitatea unor companii va suferi. Ministerele  pe de altă parte pot oferi susținerea ofertei locale care ar trebui să se dezvolte. De asemenea, guvernul se poate implica în selectarea a ceea ce se consideră că sunt industriile strategice să facă tot ce e posibil să le aibă în control (vezi firmele farma românești vândute).

15. Focus profund pe educția școlară și pe sănătate – doar așa vom face România cu adevărat performantă. 

 

Să ne amintim ce ne-a spus Obi-Wan Kenobi în Return of the Jedi, „Veți afla că multe dintre adevărurile de care ne ținem legați depind foarte mult de propriul nostru punct de vedere.”

Vezi mai multe articole din categoria: Celula de criza BD