După nenumărate pierderi suferite ca urmare a măsurilor luate de guvern pentru portejarea populației împotriva răspândirii virusului sars-cov-2, industria HORECA va intra în colaps fără un ajutor sustenabil și bine gândit din partea statului. Premierul Ludovic Orban tocmai ce a anunţat, duminică seară, că se vor introduce forme de ajutor de stat pentru sectorul HoReCa şi pentru zona culturală privată.
Valul doi al pandemiei pare că a dat lovitura de grație sectorului HoReCa, care a stârnit noi reacții din partea industriei. Restaurantele au fost închise, evenimentele interzise, mobilitatea redusă, iar turiștii deja au început stornarea rezervărilor din perioada următoare. Până în acest moment industria HORECA nu a beneficiat de o acțiune specifică de ajutor, cum au fost deja implementate în alte state europene.
Este evident că această industrie are nevoie de ajutor. Apelurile lor au fost făcute pe tot parcursul acestui an dar aparent, abia acum apar măsurile.
Noi am început un demers prin care vrem să ajutăm industria HORECA să depășească această perioadă. Am adunat experți din diverse domenii precum: finanțare, design, strategie de dezvoltare, poziționare și pivotare, care au fost de acord să ofere sfaturi și consultanță gratuită pe aceste direcții.
Poți să descarci GRATUIT eBOOK cu sfaturi de la experți și direcții de urmat, dedicat sectorului HORECA.
Premierul Ludovic Orban a anunţat, duminică seară, că Guvernul va introduce forme de ajutor de stat pentru sectorul HoReCa şi pentru zona culturală privată,
"Zona HoReCa, într-adevăr, a fost foarte afectată. Dar şi pentru zona HoReCa, pe lângă măsurile pe care le-am adoptat, vom introduce o formă de ajutor de stat, care am văzut că este deja folosită în două ţări europene. Este o schemă în care compensezi pierderea prin compensarea a 20% din pierderea cifrei de afaceri pe 2020 raportat la 2019. Efectiv, se dau bani- 20% din pierderea pe cifra de afaceri", a declarat premierul.
Orban a explicat că acest ajutor se va face prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, care are şi turismul.
"Noi deja pregătim schema de ajutor de stat, pregătim actul normativ. Vom face solicitare către Comisia Europeană pentru că orice formă de ajutor de stat pe care o dai trebuie aprobată anterior de Comisia Europeană, pentru că, altfel, dacă le dai banii companiilor şi schema nu e aprobată de Comisia Europeană, companiile după aceea trebuie să dea banii înapoi", a explicat premierul.
Premierul a menționat că și pe zona culturală privată Guvernul va pregăti o schemă de ajutor de stat. Orban a precizat că este o schemă "foarte complicat de generat" fiind foarte multe forme sub care cei care activează în domeniul culturii îşi desfăşoară activitatea, de la ONG-uri la persoane fizice autorizate sau PFA, existând însă și acele persoane care nu activează sub sfera nici unei forme legislative.
Şeful Executivului a adăugat că Guvernul şi-a propus ca pe toate măsurile pe care le va implementa să fie aplicată utilizarea depunerii aplicaţiilor online.