Ministerul Economiei a transmis deja noticări băncilor, astfel încât de săptămâna viitoare, începând de luni, cel mai târziu marţi, să e efectuate plăţile pentru cele peste 22.000 de firme admise în cadrul primei măsuri a granturilor pentru IMM, în valoare de 1 miliard de euro. Totodată, Guvernul urmează să discute redeschiderea Măsurii 1.
IMM Invest, cel mai mare program din ultimii 30 de ani
Programul IMM INVEST ROMANIA a fost aprobat prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 110/2017, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 209/2018. În contextul pandemiei COVID, această ordonanţă de urgenţă a fost ulterior modificată şi completată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 29/2020 şi Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 42/2020, prin care au fost aduse o serie de îmbunătăţiri menite să asigure creşterea flexibilităţii şi accesului la finanţare a beneficiarilor programului.
IMM Invest este cel mai mare program de susţinere a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România, demarat în ultimii 30 de ani.
Principalele avantaje aduse de acesta sunt următoarele: statul asigură până la 90% din valoarea creditului, dobânda creditelor este subvenţionată integral de stat cel puţin până la final de an, zero comisioane legate de garanţia statului, zero comision de rambursare anticipată a creditului, iar perioada de acordare a garanţiei este de până la 72 de luni.
„Până în acest moment, avem 20.000 de credite acordate în valoare de 14 miliarde de lei. Practic, în aceste ultime cinci luni s-au plătit în economie 1,4% din PIB. Este cea mai mare injecţie de capital pe care Guvernul a injectat-o în întreprinderile mici şi mijlocii din România şi nu impactează bugetul de stat, pentru că banii sunt alocaţi de către bănci şi Guvernul doar garantează. Impactul asupra bugetului de stat va fi în momentul în care acea garanţie vine la plată”, a afirmat directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), Dumitru Nancu, după cum transmite Agerpres.
Plățile pentru măsura 2 se estimează că vor începe în jurul datei de 23 -25 noiembrie întrucât din cele 22.226 de aplicaţii, peste 17.600 au fost declarate admise, iar celelalte vor intra în analiză şi în procedurile de calarificări.
Măsura 3, cea directionată către investiți, urmează a fi lansată la finalul lunii, acum fiind încă în lucru aplicația dar apelul de proiecte va fi deschis cel puţin 1 lună, iar în funcţie şi de avizul Comisiei Europene chiar şi mai mult, a arătat Liviu Rogojinaru.
Directorul în MInisterul Fondurilor Europene Anca Buşoiu, responsabil cu finanţările din Programul Operaţional Competitivitate 2014– 2020, a arătat că ministerul este în discuţii cu DG Competition la Comisia Europeană pentru modificarea schemei de stat referitoare la granturilepentru IMM şi pentru modificarea regulamentului astfel încât să fie posibilă o prelungire până în 2021. MInisterul Fondurilor Europene pregăteşte în prezent schema dedicată digitalizării IMMurilor, cu o valoare de150 milioane de euro.
Ghidul acestei scheme va fi lansat săptămâna viitoare şi prevede 50 de milioane pentru companiile active în domeniul IT, dar şi finanţări între 30.000-100.000 euro pentru IMM-urile care nu au IT ca obiect de activitate, dar vor să treacă într-o etapă nouă de business prin digitalizareapropriei afaceri.