
Normele de aplicare pentru OUG nr. 37/2020 care stă la baza amânării ratelor au fost publicate în Monitorul Oficial! De luni, 6 aprilie 2020, se poate solicita amânarea tuturor ratelor eligibile. Ce poți să faci când banca sau IFN-ul îți spun că cererea ta pentru amânarea rațelor a fost respinsă? Iată variantele pe care le ai la îndemână. În primul rând, reținem de la bun început că amânarea rațelor este posibilă. Avem și OUG, și Norme de aplicare pentru OUG în vigoare.
Vă invitam, însă, la analiză. Decizia de a amâna ratele nu ar trebui luată pe nepusă masă. Chiar dacă a adresa o cerere (sau completă un formular tipizat online pus la dispoziție de bancă) este ușor, trebuie să aveți în vedere faptul că veți avea de suportat costuri ulterioare pentru perioada în care suspendați plățile către bancă sau IFN.
Pe scurt, reținem următoarele despre amânarea rațelor:
- ratele pot fi amânate până la maximum 31 decembrie 2020;
- pentru a beneficia de această măsură este necesară o simplă cerere adresată băncii sau IFN-ului;
- banca va trebui să își dea acordul, după ce analizează dacă sunt respectate condițiile;
- pentru creditele ipotecare se plătește dobânda pentru lunile de suspendare a plăților după încetarea amânării, dar se achită separat de cheltuielile din contract;
- pentru creditele neipotecare se plătește dobânda pentru lunile de suspendare a plăților împreună cu rata creditului după încetarea amânării, iar aceasta se capitalează.
În momentul de față, OUG pentru amânarea rațelor se află în Parlament și se modifică astfel încât să nu se aplice nicio dobânda, penalizare sau comision pentru perioada în care clienții cer suspendarea plăților, având în vederea că Legea pentru amânarea rațelor care cuprindea aceste prevederi a fost contestată de PNL la CCR. Din păcate, nu este nimic oficial momentan, așadar în vigoare rămân doar OUG nr. 37/2020 și Normele de aplicare aferente.
Vezi mai multe despre OUG nr. 37/2020
Articol preluat de pe e-juridic