
Finanțele, banii, încasările, profitul, sunt subiecte delicate pentru companii în acest moment, resursa financiara este importanta pentru stabilitatea afacerii, din 3 perspective: avem nevoie de finanțare pentru a supraviețui; avem nevoie de finanțare pentru a ne adapta într-un mod mult mai corect la necesitățile consumatorilor noștri; avem nevoie pentru a crește. Adi Ploscaru a făcut o radiografie a mediului de finanțare din România, și o prezentare a soluțiilor existente în acest moment.
Cuprins
- Cât de pregătiți ne-a găsit criza?
- Ieșim mai puternici din criză, sau deloc?
- Cum arată peisajul de finanțare din România
- Ce soluții rapide de finanțare au la dispoziție companiile și care sunt șansele să atragă bani în această perioadă?
- Vezi webinarul
Cât de pregătiți ne-a găsit criza?
Din păcate companiile România sunt mai puțin pregătite de o nouă criza, față de cea din 2008, cea mai mare parte a profiturilor a câștigurilor și a numeralului se regăsec la companiile care au o cifra de afaceri mai mare de 1 milion de euro. Primele 1000 de companii din România concentrează aproape jumătate din venitul întregului mediu antreprenorial. Cu alte cuvinte, suntem mici și vulnerabili la astfel de șocuri externe.
Afacerile sunt subcapitalizate și îndatorate, 3 din 10 companii înregistrează pierderi, și nu creează suficientă valoare care să fie remunerată corespunzător.
Având în vedere scăderea bruscă de venituri din multe industrii, cele mai multe companii au un buffer limitat, de ordinul săptămânilor sau lunilor pentru a supraviețui fără încasări. E o cursă contra cronometru, e nevoie de efort comun pentru a evita un efect de domino, în care scăderea consumului, generează practic scăderea veniturilor companiilor și mai mult, scăderea imaginii companiilor noastre în rândul potențialilor investitori. Suntem puțin profitabili și acest lucru ar trebui să ne dea de gândit. Este puțin probabil sa avem capacitate de a rambursa împrumuturile luate. Suntem dependenți unii de ceilalți, având în vedere faptul că acest credit furnizor, este cea mai întâlnita soluție în rândul companiilor, lucru care ne face să depindem unii de ceilalți.
Suntem polarizați, mici, și termenul de încasare a creanțelor, la aproape 4 luni de zile, ne face sa fim foarte dependenți unii de ceilalți.
Ieșim mai puternici din criza sau deloc?
Această întrebare vine cu 3 variante de răspuns:
1. Puține companii da, vor ieși mai puternice, important este ca acestea să fie suficiente pentru a reconstrui societatea în care trăim.
2. O alta parte însemnată nu va supraviețui, nu va ieși deloc din criza, dar nu e garantat nicăieri dreptul unei companii de a supraviețui la nesfârșit.
3. O mare parte, va ieși din criză cu resurse decimate, aceste companii vor fi nevoite să o ia de la capăt, cu resursele epuizate.
Ce e de făcut?
Sunt 3 acțiuni pe care le putem face:
- Trebuie să învățam din această criză că veniturile noastre nu trebuie să fie concentrate într-o singură direcție, practic e nevoie să îți diversifici sursele de venit sau profit.;
- Să ne adaptam și să răspundem relevant la nevoile de consum actuale ale clienților;
- Să inovăm, cu resursele pe care le avem, proces care ne va da un start potrivit și lansat când lucrurile vor începe să crească.
Cum arată ecosistemul de finanțare din România
Ecosistemul de finanțare din România este dominat practic, de 3 mari categorii:
- creditul comercial
- creditarea sau finanțarea proprietarilor de companii și împrumuturile intragrup, pentru firmele mai mari - soluții care domină ecosistemul de finanțare
- finanțarea bancară – estimativ între 15% și 20 % din companiile din România au finanțări active și sunt finanțabile.
Ce soluții rapide de finanțare au la dispoziție companiile?
Sunt deja 5 săptămâni de când e activă starea de urgență, pentru muți antreprenori, fiecare zi fără încasări crește presiune privind modul cum își pot gestiona mai bine rezervele de chas rămase. Prioritatea 0 devine, timpul pe care eu, ca firmă, pot rezista astfel încât sa nu îmi închid afacerea pana când activitatea se va relua, și cum găsesc surse de finanțare.
Cine mai finanțează afaceri în aceasta perioada?
Ce soluții exista?
- Faceți tot ceea ce ține de voi ca antreprenori, pentru a reduce cheltuielile neimportante, mențineți doar acele cheltuieli critice. Cele mai multe companii au rezervele de cash limitate, negociază deschis sumele ce le poți plăti astfel încât să depășești perioada dificilă.
- Vânzarea de active, poate aduce suficienți bani pentru a rezista în situați actuala. Depinde de cât de valoros este activul. Nu e cel mai potrivit moment, însă, cu cât valoarea activului este mai mare, cu atât cresc șansele să intre mai mulți bani pentru acesta. Au fost momente în istoria companiilor mari când au fost nevoite să vândă activul cel mai de preț, făcând-o, au devenit mai puternice.
- E momentul cel mai bun ca eu, ca antreprenor, să arăt câtă încredere am în compania mea. Astfel încât să pot să bag bani în companie fără a compromite bugetul familiei. Adevărul e că, cele 2500 de contracte de munca încheiate spun un lucru despre cum au înțeles o parte din companii să facă business. E un moment dificil, familia și prietenii tai vor înțelege, nu ezita să apelezi la aceia care au posibilitatea de a te ajuta în aceasta perioada.
- Încasarea creanțelor, reducerea termenului de plată sau încasarea în avans pot reprezenta o gură de oxigen.
Suntem foarte dependenți unii de alții, blocajele ne pot afecta enorm, mai ales atunci când o companie mare nu mai poate achita. Relațiile cu clienții contează foarte mult.
În acest moment finanțatorii se confruntă cu un număr mare de cereri de amânare a termenelor de plată la toate creditele, lucru care scade dorința și potențialul de finanțare, practic sunt blocați de numărul mare de solicitări. Cu toate acestea, dorința de investiție rămâne, exista soluții.
Pentru mai multe detalii, urmăriți webinarul