Planificare si management financiar: concertul cifrelor cu orchestra celor cinci corifei

Planificare si management financiar: concertul cifrelor cu orchestra celor cinci corifei

“Sa ne comportam cu o afacere mereu ca si cum ar fi prima zi!”
Cand cel mai bogat om din lume si fondatorul celui mai puternic site de pe Terra o spune, trebuie sa fie asa!
Crezul lui Jeff Bezos presupune acel entuziasm al descoperirii, acel inceput ce se vrea fertil, autenticitatea specifica unui business de viitor. Dar, dincolo de visele care ne fac sa credem intr-un proiect dincolo de limitele propriilor energii, “Day One” presupune rigoarea, disciplina, procedurile, consistenta cifrelor, a planificarilor bine construite, a unui management bugetar sanatos.

 

Cristian Logofatu

Cristian Logofatu

 

Iesenii prezenti la Business Focus au avut revelatia unei “mine” de inspiratie, participand la workshop-ul “Planificare si management bugetar”, in care sintagma de mai sus a fost aruncata in dezbatere de catre Cristian Logofatu, cel care a fondat, pornind de la proiectul Bittnet, si alte provocari spectaculoase in mediul de afaceri. Tanarul antreprenor a simtit nevoia sa vorbeasca despre propria sa experienta in privinta “Gestionarii cresterilor exponentiale”, povestind modul in care trecut prin toate experientele posibile in materie de finantare a propriei afaceri. Afacerea a crescut, pe baza unei echipe bine construite, mergand pe specialisti “proaspeti”, nascand practic o scoala de business in interiorul afacerii. Sigur, spune Cristian Logofatu, totul devine important de la o etapa in sus - de la plan de afaceri si pana la timing si un esential dram de noroc -, nascand un grup care a cultivat la superlativ nevoia de educatie, dar si performanta in tehnologie. Cool!
 

 

MIRCEA VARGA

MIRCEA VARGA

 

Cu seriozitatea si aplecarea catre cifre si analiza a unui CFO de anvergura, Mircea Varga de la Tiriac Holding , a intrat, in prezentarea sa, in cele mai interesante aspecte al obiectivelor financiare. Mircea Varga spune ca planificarea financiara este expresia unui business sanatos si sustenabil, reliferand rolul managementului financiar in: Determinarea necesarului de capital;Determinarea structurii capitalului (sursa, maturitate);Managementul cash-ului;Investirea, retentia sau distribuirea surplusului de cash;Controlul financiar (politici, analize, prognoze, controale).


Planul de afaceri, in viziunea lui Mircea Varga, presupune acea viziune strategica pe termen lung, dar si planificarea operativa, pe termen scurt, ale bugetului. Dar poate cea mai interesanta parte a prezentarii sale s-a referit la scalare. Pentru ca, nu-i asa, nu orice afafcere care trece prin scalare ajunge sa cresca. „Este o stiinta, spune Mircea Varga, la care e nevoie de cateva ingrediente: o afacere profitabila, stabila care nu mai face fata cererii;
un interes din partea unor investitori pentru afacere; obiectivele si tintele strategice initiale sunt semnificativ depasite; un flux de numerar puternic si vanzari repetabile;produse sau servicii competitive si infrastructura de afaceri fiabila; o cerere este mai mare decat oferta sau piata este foarte fragmentata.”

 

Adi Ploscaru

Adi Ploscaru

 

Specialist recunoscut in repornirea a zeci si zeci de afaceri care au trecut prin momente grele, Adi Ploscaru s-a oprit la tema “Managementul campaniei de finantare”. Pe scurt, cand si de unde se iau bani, pentru a creste afacerea. Pentru a tranforma nevoia de finantare in obiectiv,e nevoie de o analiza a fiecarui factor determinant: bani, perioada prevazuta pentru finantare, timpul necesar, garantiile, dar si costurile! Adi Ploscaru a desfacut, precum un cifru dintr-un cod, fiecare aspect, pledand pentru analize cat mai profunde si previzionari cat mai clare.

O finantare, spunea Adi Ploscaru, trebuie sa fie pregatita cu cateva luni inainte ca sa fie nevoie de ea! Iar controlul partii de finantare are trei axe principale: conformitate, destinatie si randament. Echilibrul este ingredientul principal pentru un succes deplin.

 

DAN SCHIPOR

DAN SCHIPOR

 

Un interviu cu multe exemple din economia locala a venit la Dan Schipor, partener la BDO Business Advisory, care s-a axat pe trenduri moderne si adaptarea lor de pe pietele international in cele interne. Dan Schipor a analizat cele mai interesante solutii in materie de previzionare, planificare, organizare, coorodonare si control.


Dan Schipor a lansat o idee la care au aderat in mod unanim cei cinci antreprenori: “Pentru o crestere sanatoasa a afacerii, managementul financiar nu are nevoie la varf de un contabil atent si insistent, ci de un director financiar, cu viziune și leadership, capabil să lase obsesia cifrelor pentru contabilii din echipă.”



 

Adrian Ionel

Adrian Ionel

 

In fine, fiecare intalnire cu Adrian Ionel, directorul general de la UNIFARM, este o radiografie a celui mai dificil camp de lupta: redresarea unei afaceri care se afla in pragul imploziei. Adrian Ionel a intrat in resorturile intime a managementului de criza si a relatat cu a reusit sa salveze, sub aspect financiar, compania Unifarm.

 

CONCLUZII

CONCLUZII

Spiritul analitic al speakerilor a nascut emulatie in cadrul workshop-ului. Si a aprins focul unor idei, aidoma vorbelor fermecatorului Richard Branson: “Focus on your passion, start small, dream big, and plan ahead”

Nu uitati: plan ahead!

Vezi video-sinteza facuta de Cristian Brancu dupa acest workshop:

Vezi mai multe articole din categoria: Business Days
Articolul anterior

Employer Branding

Articolul urmator

Automatizarea clienților