
Inainte sa vorbim despre cum putem motiva angajatii in aceasta perioada, e important sa constientizam cat de usor putem demotiva. Un cuvant spus asa cum nu trebuie, o critica tintita (cu care unii cred ca vor motiva omul sa se schimbe) sau ignorarea lucrurilor bine facute sunt doar 3 exemple de ”metode de DEMOTIVARE” in leadership.
Acesta a fost si punctul nostru de pornire in Workshopul Noua stiinta a Motivarii si retentiei de la Business days Cluj.
De aici am discutia a curs catre discutia daca o persoana poate fi motivata din exterior sau nu. Si despre rolul leaderului in motivarea oamenilor din echipa.
- Dan Berinde partener fondator la Coaching Partners a povestit despre felul in care a reusit sa pastreze un om in echipa si sa il faca sa fie mai enuziast si mai implicat. El a acordat atentie foarte mare persoanei respective si s-a straduit sa inteleaga care este motivatia persoanei respective. Apoi i-a oferit o provocare in aceeasi directie. Si a reusit sa aprinda luminitele in ochii acelei peroane si sa il pastreze pe termen lung in echipa. El conisdera ca rolul sau ca leader este sa creeze un context in care oamenii sa se regaseasca. Ca atunci cand in echipa nivelul de motivare este scazut, rebuie sa te uiti in oglinda sis a te intrebi : ”Cu ce am determinate eu aceasta scadere a motivatiei?”
- Sorin Faur, fondatorul Academiei de HR ne-a vorbit despre talentism . ne-a dat exemple de oameni care nu au fost considerati destul de buni pentru companie si au fost concediati: (unul dintre ei este Dragos Paval, care acum este cel mai apreciat antreprenor roman) . apoi ne-a vorbit despre costurile fluctuatiei de personal si despre interviul de retentie.
- Mihaela Stroe, sociolog si analist comportamental, ne-a vorbit despr motivare prin exemplul personal si despre faptul ca exista o diferenta intre a oferi feedback pentru ceva care s-a petrecut deja si a oferi feedback in viitor.
- Adrian Cioroianu, Manager ACkowledge, El a venit cu expemple de situatii in care oamenii au avut motivatii neasteptate si tocmai de aceea ne propune ”Hai sa-I intrebam ce-i motiveaza si sa intelegem cu adevarat raspunsurile!”
- Silviu Hotaran, Managing Director GKTI semper Human, ne-a vorbit despre cele 4 principii in leadership, despre mai multe aspecte pe care le considera importante in motivare, printer care:
- importanta exemplului personal, cum sa-i ajutam pe oameni sa se auto-descopere
- ”PĂSARE” – antonimul cuvantului ”nepasator ”
- A ne concentra pe ceea ce se poate face
- A face job-descrption-ul potrivit pentru persoana si nu persoana sa se incadreze intr-un job description rigid
- Andreea Parvu – People Operations Business Partner Endava ne-a prezentat schjmbari si tendinte din perspectiva luptei intre generatii. Ea ne-a prezentat 3 tipuri de leader – Leader transactional, leader situational si leader transformational . Apoi tot cu ea am discutat despre „self determination Theory ” : Eu imi asum, eu ma imbunatatesc, eu fac diferenta.
Va asteptam si la Timisoara Business Days unde vom continua dezbaterile pe tema motivatiei .