Oameni fac diferenta- spun multi. Oamenii care ajung la performanta de top fac diferenta, as spune eu.
Dar cum poate face un leader astfel incat sa isi construiasca o echipa performanta?
Raspunsul la aceasta inrebare a venit in cadrul Workshopului Managementul modern al performanței din cadrul Business Days Cluj, unde am vorbit despre sistemele vechi si noi de Managementul performantei.
Dan Berinde, partener fondator al Coaching partners, a raspuns la cateva intrebari de esenta si prima a fost: ”Ce inseamana performanta?” El a spus ca pentru fiecare dintre noi cuvantul are alt sens si ca e foarte important ca atat leaderul cat si oamenii din echipa se inteleaga acelasi lucru.
Din punctul de vedere al lui Dan, performanta este ritmul in care ecihpa reuseste sa lucreze autonom.
Sorin Faur, fondatorul Academiei de HR, ne-a vorbit despre ”Non-performing management systems” – de ce nu dau rezultate sistemele vechi de Managementul performantei, (birocrate, plictisitoare si orientate pe pedeapsa). El a prezentat si elementele de diferentiere ale modelul nou, modern. Printre acestea: sa le faca placere oamenilor si sa ii ajute cu adevarat. Un sistem de management al performantei de tip ”conversations” este schimbarea pe care o putem aduce in organizatii pentru a raspunde nevoilor actuale ale angajatilor.
Silviu Hotaran ne propune discutii formale frecvente, cu apreciere si concentrare pe aspectele positive. Iar atunci cand vorbim despre ceea ce trebuie imbunatatit : sa avem focus pe motivele care au determinat performanta mai slaba si pe remedierea cauzelor.
Tatian Diaconu, conducatorul companiei franceze Caetrus cu misunea de a dezvolta compania pe piata locala a condus cel mai mare proiect de regenerare urbana din Romania.
El ne-a vorbit despre faptul ca parteneriatul este un accelerator de performanta durabila.
In speech-ul sau a pornit de la intrebarea: ”De ce sa facem performanta?” si de la faptul ca oamenii isi doresc sa faca performanta. Ne spunea ca daca omul are cometente atunci poate sa-si fixeze singur obiective.
Mihaela Stroe, doctor in sociologie si analist comportamental pe zona de business. ne-a vorbit despre cele mai frecvente dificultati legate de performanta:
- Comunicarea eficienta,
- Schimbarea de mindset cand esti promovat manager,
- Presiunea de a performa ca nou numit si
- Gestionarea timpului.
Magnoliu Stan – Senior Trainer si manager al companiei SMART HR ne-a vorbit despre generatia millennials si modul in care ei performeaza. Ne-a recomandat cartea ”DRIVE” a lui Daniel Pink si ne-a vorbit despre cum sa faci astfel incat oamenii sa ajunga la performanta ”deasupra liniei”.
Va asteptam cu drag si la Timisoara Business Days la acest workshop unde vom continua discutia pe tema ”Managementul modern al performantei”.