Leadership in vremuri provocatoare

Leadership in vremuri provocatoare

Tu de cand nu ai mai fost la circ? Daca te gandesti sa raspunzi ca nu ai mai fost de ceva timp, ti-as sugera sa mai reflectezi putin.

Pentru ca eu am senazatia ca aproape in fiecare zi, sau macar o data pe saptamana sunt nu ”spectator” ci ”actor ” in aceasta arena a spectacolului live, in permanenta la limita.

Ma simt un acrobat care face salturi la trapez … Trebuie sa se concentreze in fiecare clipa sa se arunce la momentul potrivit, sa prinda bara sau sa se prinda din zbor de mainile partenerului.

De fapt, de multe ori  este asa  si in mediul de Business -  in care trebuie sa fii extrem de atent sa te poti prinde in aer – sa prinzi oportunitatile din mediul de afaceri, dar si sa raspundem la limita situatiilor neprevazute care apar. Si unul dintre participantii la Workshopul Leadership in vremuri provocatoare de la Business Focus Iasi 2019 mi-a  spus ca sunt momente cand se simte exact la fel.

In acest mediu VUCA (Volatil , Nesigur, Complex si Ambiguu) traim de niste ani. Iar in ultima perioada seznatia mea este ca se accentueaza din ce in ce.

Chiar Gary Hamel , autorul cartii The Future of Management spune ca: ”Lumea devine din ce in ce mai turbulenta intr-un ritm mai rapid decat ritmul in care organizatiile reusesc sa devina flexibile.”

Evident ca mediul de buisness in perioada actuala  si leaderii se confrunta cu provocari din ce in ce mai mari. Tocmai de aceea in cadrul Business Focus Iasi, printre Workshopurile de HR am ales sa discutam despre Leadership in vremuri provocatoare.

Dar care sunt provocarile de la noi din tara ale oamenilor cu responsabilitati de conducator de echipa?

 Iata cateva dintre ele:

 • Cum conduci cand ai in echipa mai multe generatii
 • Dezvoltarea rezilientei in echipa
 • Femeia leader si provocarile ei
 • Presiunea timpului si prioritatile in leadership
 • Coordonarea activitatii echipei sub presiunea targetelor si obiectivelor provocatoare
 • Empowerment  si responsabilizarea echipei
 • Motivarea si stimularea echipei
 • Cum sa creezi o cultura de coaching
 • Employee engagement
 • Leadership si performanta sub-standard
 • Agilitate emotionala in leadershiop
 •  Suprasolicitarile pentru oamenii din echipa – cum le abordam
 

Andreas Fuhrmann

Andreas Fuhrmann

In timpul Workshopului Andreas Fuhrmann – Managing partner a vorbit in deschidere despre mediul VUCA si provocarile sale in leadership.
El a lansat cateva intrebari provocatoare pentru leaderii din sala:

 • Avem nevoie de leaderi pentru VUCA?
 • Transformăm  anxietatea si rezistenta in energie productiva?
 • Aplicăm energia si forta exact acolo unde acestea vor fi cele mai eficiente?
 • Facilităm inovarea și consolidarea rezistența?
 • Armonizăm abilitățile?
 • Avem o cultură pentru luarea deciziilor?
 

Irina Butnaru

Irina Butnaru

O discutie interesanta a fost in cadrul interviului pe care l-am luat Irinei Butnaru, care si-a dorit sa discutam despre Provocarile femeii in leadership. Mi-a placut tare mult abordarea Irinei, deoarece ea considera ca este depasita perioada in care femeile erau discriminate. A ramas poate doar in mintea unora. Suntem acum intr- o etapa a evolutiei in care trebuie sa lucram impreuna, sa ne completam unii pe altii astfel incat sa ne atingem usor obiectivele.

 

Sorin Faur

Sorin Faur

Sorin Faur – Fondator Academia de HR ne-a facut o surpriza foarte frumoasa si ne-a povestit despre Efectul Pygmalion pentru a-i ajuta pe leaderii din sala sa constientizeze faptul ca asteptarile lor si ceea ce gandesc despre oamenii din echipa influenteaza direct si rapid felul in care angajatii vor actiona. Daca se asteapta ca unul dintre oameni sa isi faca treaba la cel mai inalt nivel de profesionalism si transmite atat direct cat si indirect aceasta, acea persoana va face eforturi sa indeplineasca asteptarile inalte. Daca insa va gandi negativ, va critica si va seta asteptari negative, oamenii ii vor raspunde ca atare.

In completare Sorin a vorbit si despre efectul Galateea – in care managerul reuseste sa creasca performanta echipei prin faptul ca ii ajuta pe angajati sa isi castige increderea in fortele proprii.

 

Dora Morhan

Dora Morhan

Dora Morhan detine functia de  Business Development Manager în cadrul Pleiada Boutique Hotel care este si asta în timp ce era și Coordonator Marketing în cadrul Operei Naționale Române din Iași. O combinatie de functii care o face sa vada provocarile in leadership la cel mai inalt nivel, tinand cont de faptul ca este cea care aprinde cele cinci stele de pe singurul hotel din capitala Moldovei care se bucură de o asemenea clasificare, 

 

CRISTIAN LOGOFATU

CRISTIAN LOGOFATU

Cristian Logofatu este unul din fondatorii grupului Bittnet, prima companie din ITul romanesc listata la Bursa. In cei 12 ani de activitate, Bittnet a primit numeroase premii de crestere accelerata, precum Deloite Fast 50 sau FT Top 1000. Daca in 2007 compania avea venituri de 100.000 lei si 3 angajati, pentru anul 2019 Bittnet estimeaza venituri de 120 milioane lei , avand peste 100 angajati.

Autenticitatea as spune ca este definitorie pentru Cristian. Este extraordinar cum a reusit sa faca sa prinda viata ceea ce gandeste si ce simte.

Iata cateva dintre ideile care stau la baza succesului sau:

 • valorile si cultura conteaza mai mult decat regulile,
 • poti avea minimul de reguli in organizatie si oamenii sa isi faca treaba
 • putem construi o orgaizatie flexibila, care sa permita tuturor membrilor sa is aleaga singuri prioritatile intre venituri sau timp liber
 • putem obtine engagement si low turnover de personal in conditiile in care media in economie este dramatica (noi avem in grup colegi care au 8 ani in companie, 15 ani sau chiar 23) si el ne-a povestit si cum procedeaza ei
 • oamenii trebuie sa inteleaga ce fac , cum influenteaza munca lor rezultatele, si sa le placa ce fac.
 
CONCLUZII

Odata lansat in a coordona echipe in business, porvocarile zilnice ale unui leader sunt  mai usor de depasit daca ai modele de oameni care au reusit, oameni care iti povestesc depre succesele lor dar si despre esecurile pe care le-au deposit si despre ce-au invatat din aceste esecuri.

Stiti ca in general, in timpul  spectacolelor, acrobatii  prind de fiecare data bara trapezului. Dar nimeni nu vede de cate ori au cazut sau s-au prins doar cu o singura mana, sau au scapat bara la milimentru in timpul antrenamentelor. Situatia este diferita in cazul leaderilor.

Antrenamentul in business exista si nu prea. In business fiecare clipa este performanta reala si fiecare greseala poate costa. Fiecare provocare te solicita din plin si nu o data ai cateva provocari in acelasi timp.

Dar Leaderul care se ridica si merge mai departe este cel care castiga. Si cei care invata din experienta altora la fel!

Vezi video-sinteza realizata de cei doi moderatori ai sesiunii: Ginette Biolan si Dan Zaharia:

 

Vezi mai multe articole din categoria: Business Days