Workshop „Finanțarea proiectelor antreprenoriale prin fonduri nerambursabile” - Timișoara Business Days 2014
Antreprenoriatul a devenit unul din factorii determinanți ai stabilității și progresului economic și social, iar inițiativele antreprenoriale inovative aduc un aport semnificativ la creșterea competitivității regionale și naționale. Business Days ediția din Timișoara 2014 a oferit participanților în cadrul workshop-ului „Finanțarea proiectelor antreprenoriale prin fonduri nerambursabile” contextul potrivit pentru a dezbate teme de actualitate despre alternative de finanțare ale demersului antreprenorial. Unul din punctele centrale ale workshop-ului au fost prezentările pe care experimentații speakeri le-au susținut, acestea focusându-se în special pe modalitățile practice de finanțare a inițiativelor antreprenoriale inovative.
Schumpeter, unul din cei mai mari autori în domeniul managementului, scria încă din anul 1965 faptul că „antreprenorul este acea persoană care exploatează oportunitățile din mediul de afaceri prin inovații tehnice și / sau organizaționale”, iar mai târziu Peter Druker venea cu o completare afirmând că „antreprenoriatul înseamnă asumarea riscurilor”. Desigur că, în prezent denumirea de antreprenor are foarte multe sensuri, cel mai des întâlnit fiind acela de întreprinzător. Creșterea competitivității la nivel regional sau național este asociată cu inițiativele antreprenoriale și strategiile pe care antreprenorii le desfășoară. În cadrul workshop-ului „Finanțarea proiectelor antreprenoriale prin fonduri nerambursabile” am ales ca subiecte de dezbatere alternativele din fonduri nerambursabile pe care le au antreprenorii la dispoziție pentru finanțarea afacerilor lor. Prezentările speakerilor s-au focusat și pe finanțarea inițiativelor inovative ale antreprenorilor prin programul Uniunii Europene de finanțare a cercetării și inovării „Horizon 2020”.
Speakerii invitați au fost Silviu Drăgănescu general manager CILV Consulting, Lucian Andrei founder și CEO Horizon Consulting Network, Daniel Coșniță manager Inno Consult SRL și Marius Radu coordonator al Departamentului de Fonduri Europene UniCredit Țiriac Bank. Sesiunea de întrebări care a precedat prezentările a fost una foarte interesantă din perspectiva răspunsurilor pe care speakerii le-au oferit audienței. Participanții la workshop-ul Business Days au avut posibilitatea să afle cum pot să-și finanțeze ideile de afaceri, fie că încorporează inovație sau produse de proprietate intelectuală sau nu, din fonduri nerambursabile și cu sprijinul instituțiilor bancare.
Prezentarea domnului Silviu Drăgănescu a adus în prim plan principalele programe de finanțare cu care statul își propune să vină în sprijinul antreprenorilor, avantajele și dezavantajele SRL-D, START, Minimis, Femeia Manager. Au fost prezentate și informații utile pentru viitorii antreprenori, mai precis secrete despre cum pot fi atrase mai ușor resurse financiare prin aceste programe, punctând importanța avantajului competitiv pe care poate să-l genereze o idee de afaceri. De asemenea, domnul Drăgănescu a oferit câteva sfaturi utile despre procedurile care trebuie urmate, principalele surse informaționale și despre cum pot antreprenorii să analizeze costul de oportunitate al afacerii.
Domnul Daniel Coșniță ne-a împărtășit din experiența dânsului de consultant în cadrul unei prezentări interesante cu informații utile despre ce ar trebui să cunoască antreprenorii, programe, instrumente, costuri și pașii necesari pentru finanțarea cu succes a ideii de afaceri. Domnul Coșniță a furnizat participanților informații foarte utile despre obiectivele pe care trebuie să le îndeplinească programele de finanțare până în anul 2020 și pe care antreprenorii trebuie să-și fundamenteze ideile de afaceri. Printre acestea se regăsesc ocuparea a 70% din populația cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 20% comparativ cu 1990, creșterea consumului energetic final brut din surse regenerabile cu până la 24%, reducerea cu 19% a consumului de energie primară, importanța studiilor terțiare pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 30 și 34 de ani și reducerea numărului persoanelor afectate de risc social. Participanții au putut afla care sunt sumele pe care Uniuniea Europeană le va pune la dispoziție prin programele operaționale, domnul Coșniță oferind și câteva sugestii în ceea ce privește oportunitățile de finanțare din fonduri structurale – competitivitate, regiona, FP7 și cum trebuie abordat un proiect cu finanțare europeană. Pentru antreprenorii care dețin deja întreprinderi mici și mijlocii care doresc să obțină finanțare pentru inovație, domnul Coșniță a prezentat oportunitățile pe care le oferă Enterprise Europe Network.
Prezentarea domnului Lucian Andrei a venit cu informații noi și suntem siguri că în premieră pentru mulți participanți despre programul de finanțare Horizon 2020 al Uniunii Europene. Domnul Lucian Andrei ne-a prezentat modul în care proiectele de cercetare generează valoare adăugată la nivel european, cum vor putea fi accesate aceste fonduri, ce fel de produse de inovare pot fi finanțate, etapele de finanțare, dar mai ales ce condiții trebuie să îndeplinească solicitanții. Programul Horizon 2020 reprezintă un instrument financiar implementat de Uniununea Europeană pentru a asigura competitivitatea Europei la nivel global. Programul își propune generarea unei creșteri economice inteligente și crearea de noi locuri de muncă. Finanțarea cercetării și a inovării reprezintă punctul central al acestui program. Afacerile care propun produse inovative cu utilitate și potențial ridicat de comercializare au toate șansele să primească finanțare.Prin finanțarea cercetării și inovării prin intermediul programului Horizon 2020, Uniunea Europeană își propune să elimine barierele care stau în calea inovației, să susțină activitatea științifică de talie mondială, dar mai ales să aducă împreună prin parteneriate colaborative sectorul public și cel privat.
In final domnul Marius Radu a completat paleta ofertelor de finanțare cu programele oferite de bănci pentru antreprenori și întreprinderi mici și mijlocii. Au fost prezentate participanților modalități prin care băncile vin în sprijinul dezvoltării afacerilor prin programele JEREMIE și RoSEFF – BERD.
Participanții la acest workshop au apreciat ca fiind foarte utile informațiile primite, iar dinamica întrebărilor și răspunsurilor a generat o dezbatere utilă, focusată pe practici și înțelegerea mecanismelor de finanțare. Puteți viziona integral workshop-ul și afla informații mai detaliate pe platforma Business Days TV.