Dragos Anastasiu: Analizez in primul rand omul din spatele business-plan-ului

Dragos Anastasiu: Analizez in primul rand omul din spatele business-plan-ului

Dragos Anastasiu este unul dintre cei mai cunoscuti si vocali antreprenori romani. Cunoscut datorita succesului proiectelor sale din turism - TUI TravelCenter sau Green Village, care a reusit sa schimbe viata unei comunitati din Delta Dunarii si sa o includa in circuitul turistic, Dragos Anastasiu este si un RePatriot implicat in dezvoltarea mediului antreprenorial romanesc. De curand si-a facut exit-ul din TUI TravelCenter, care a fost achizitionat de DERTOUR, una dintre cele mai mari tranzactii din domeniul turistic din Romania.

L-am intrebat pe Dragos Anastasiu in ce investeste, care sunt criteriile dupa care isi alege viitoarele investitii si care sunt punctele pe care le urmareste in proces:

Business Days: Care sunt criteriile dupa care alegeti companiile in care investiti?  In ce tip de companie investiti?
Eu m-am uitat mereu in primul rand la OMUL din spatele afacerii. Si in special la mindsetul/atitudinea sa. Daca gasesti omul potrivit poti face cu el treaba buna in orice domeniu si la orice nivel

Business Days: Care sunt domeniile in care investiti?
De regula imi place sa investesc in zone pe care le cunosc si stapanesc foarte bine si astea sunt turismul/ horeca si transportul (cu toate fatetele posibile ale acestor domenii).

Business Days: Care sunt datele pe care le analizati atunci cand discutati despre o potentiala investitie, ce urmariti in proces?
Dupa cum spuneam mai sus in primul rand omul din spatele business-planului si resursa umana pe care a adunat-o in jurul sau. Apoi este vorba despre oportunitatea de piata (nevoia descoperita pentru a fi satisfacuta) si gradul de inovare a solutiei propuse. Am in minte strategia Blue Ocean, ma intereseaza solutii aparte, disruptive, de tip ”boutique”,  si nu solutii de masa.

Business Days: Care sunt punctele care nu trebuie sa lipseasca din pitch-ul unui antreprenor care vrea sa atraga o investitie?

Conteaza imens primele 60 de secunde. Acolo trebuie captat interesul investitorului, sa simta omul din fata lui, sa inteleaga repede care sunt asteptarile solicitantului de la el.

Business Days: Care este cea mai de succes investitie pe care ati facut-o? Este in acelasi timp si cel mai drag proiect pe care l-ati avut?
Cea mai de succes investitie a mea a fost dezvoltarea retelei de agentii de turism care in cetiva ani a ajuns sa fie lider de piata si de curand a fost achizitionata de un mare concern german. Cel mai grag proiect a fost si este Resortul Green Village din Sfantu Gheorghe/ Delta Dunarii

Business Days: De curand,  ati facut cel mai mare exit din istoria  turismului romanesc, cum va simtiti?  Cat a durat procesul de vanzarea a Tui TravelCenter catre Detour? Ce provocari poti intampina la acest nivel?

Ma simt implinit si mandru. A fost un proces amplu, complex si greu care a durat 18 luni si in care activitatea a trei companii importante de turism (Nova Travel, Danubius si Tui TravelCenter) a fost transferata pe una singura(Travel Brands) iar Dertour a cumparat actiunile acestei noi infiintate companii. Provocari au fost nenumarate dar toate au fost rezolvate cu succes. A fost o experienta intensa, de multe ori frustranta dar extrem de utila tuturor celor care au facut parte din ea.

Business Days: Va gandeati acum 5 ani ca veti face  exitul catre  alt mare tour operator? De ce ar trebui sa tina cont  o firma  inainte de a se gandi sa inceapa procesul de vanzare?

Da, ma gandeam. Cand am cumparat firma lui TUI din Romania (Danubius Travel), acum 8 ani, am discutat cu TUI ca dupa o perioada de timp sa intre in actionariat si la un moment dat sa preia cu totul compania, pentru ca ceea ce facem noi nu mai are mare viitor fara globalizare si tehnologizare. Dar acum 8 sau 5 ani ma gandeam ca exitul va fi facut catre TUI, nu-mi trecea prin cap ca va fi Dertour. Dar daca interesul a fost mult mai mare la DERTOUR decat la TUI, asa s-a scris istoria

Business Days: Care sunt cele mai mari provocari cu care se confrunta start-up-urile  sau firmele care au venit  sa ceara  o investitie  in ultimii ani?

Sunt multe probleme, unele sunt constientizate de antreprenori, altele nu. Si cele mai ”mari” sunt de multe ori cele care nu sunt constientizate. Iar ele se leaga in primul rand de mindset/ atitudine (incepand cu increderea in sine, in modul in care isi formeaza echipa, modul in care se comporta cu clientii interni si externi, faptul ca banii sunt pentru ei un scop si nu o consecinta etc.).Cele constientizate si legate de finantare, lipsa fortei de munca bine pregatita si neglijarea activitatilor de suport in fata celor de vanzari

Business Days: Daca ar fi sa faceti un checklist pentru start-up-urile care se pregatesc de atragere de investitii, ce ar contine acesta?
Lista e lunga, ea se regaseste in multe carti de antreprenoriat din Romania si din lume. Dar in capul ei sta resursa umana ( bazata pe aceleasi valori ), apoi mindset-ul si etica/ transparenta totala

Business Days: Multi antreprenori romani isi doresc sa devina internationali, sa iasa pe piete externe cu produsele si serviciile lor. Sunt investitorii un punct de sprijin in acest demers? Alegeti companiile care ies international mai degraba pentru investitii?

In mod evident piata romaneasca este mica iar internationalizarea importanta. Cei care aleg calea asta sunt mai degraba curajosi iar curajul este important in afaceri. Ca si increderea in sine. Internationalizarea nu este neaparat necesara dar este un lucru foarte bun care conteaza la atragerea investitiilor

Business Days: Ce credeti ca se va intampla cu mediul de business romanesc in 2020?
Isi va vedea de drum cu succes. Oamenii de afaceri din Romania care au supravietuit ultimilor 12 ani  sunt vaccinati si au toate sansele sa razbata atat in tara cat si oricunde altundeva. A fi facut business in Romania in ultimii ani (sa zicem de dinainte de criza financiara) a inseamat o scoala de antreprenoriat pe care nu o gasesti altundeva atat de usor. Progresele facute de mediul de afaceri in acesti ani sunt imense, tanara generatie are mintea complet deschisa spre lucruri noi, preia tot ce inseamna inovatie si tehnologie din alte parti cu mare usurinta. Noi toti am invatat sa fim flexibili si sa nu fim daramati de lipsa de predictibitate a autoritatilor. Pe de alta parte cred ca si autoritatile au inteles ca modul in care au facut treaba pana acum NU MAI POATE CONTINUA. Astept deci ca si administratia romaeasca sa faca progrese si atunci mediul de afaceri va inflori.

Business Days: Daca ati fi acum Ministrul pentru Antreprenoriat, care ar fi prima masura pe care ati adopta-o?
DEBIROCRATIZARE. As abroga 100 de masuri aberante pentru mediul de afaceri.

Vezi mai multe articole din categoria: Antreprenoriat & Intraprenoriat
Etichete: Dragos Anastasiu