Daniel Metz este astazi unul dintre cei mai cunoscuti antreprenori din zona de IT, care a reusit sa creasca un business de succes in Cluj, cu 2000 de angajati si sase centre regionale. L-am intrebat ce inseamna pentru el leadership-ul, ce face si ce nu ar trebui sa faca un leader si cum vede situatia economica actuala - descoperiti raspunsurile in cele ce urmeaza:
Business Days: Ce face un leader care conduce 2000 de angajati si 6 sedii regionale, intr-o zi obisnuita de birou?
Preocuparea mea permanenta este aceea de a asigura un cadru de performanta optim pentru echipa manageriala, tinand cont de viziunea, strategia si valorile organizationale ale companiei noastre.
Rolul meu este acela de a aduce in echilibru entitatile functionale ale organizatiei si de a veghea la mentinerea acestei stari.
Business Days: Ce va defineste cel mai bine si ce v-a ajutat in parcursul antreprenorial si managerial?
Pasiunea, cautarea permanenta a viitorului pas, asumarea deciziilor, asumarea riscurilor, munca si un angajament continuu, neobosit m-au ajutat sa am succes. Atunci cand intreaga echipa este obosita si are senzatia ca nu poate merge mai departe, atunci trebuie sa dai semnalul de desteptare, sa preiei conducerea plutonului si sa alergi in fruntea acestuia.
Business Days: Crezul dumneavoastra este legat de munca, vise mari si oameni. Cum au fost inceputurile companiei dumneavoastra si cum au evoluat aceste crezuri in timp?
Visurile mele au crescut pe masura maturizarii mele ca antreprenor. Fara viziune, munca multa si oameni motivate nu poti sa performezi. Asa a fost la inceput si asa este astazi. Astazi mai mult decat la inceput.
Daca as fi avut acum 20 de ani maturitatea antreprenoriala si manageriala de astazi, as fi injumatatit perioada necesara construirii actualei companii.
Inceputul a fost invaluit in visuri, pasiune multa, entuziasm, spirit de pionierat. Astazi este nevoie de o abordare matura pe fondul unei viziuni si strategii clare. Astazi pe langa visuri, pasiune, entuziasm si munca este nevoie de professionalism. Pietele s-au maturizat. Bunele practici si managementul profesionist au devenit fundamentale.
Business Days: Daca ar fi sa o luati de la capat, ce nu ati mai face la fel?
Am avut in mod repetat perioade de timp in care m-am lasat dus de valurile succesului si am intarziat prea mult atacarea urmatorului stadiu de evolutie a companiei. Atunci cand ai succes, atunci cand cifrele sunt foarte bune, tentatia este mare de a ramane stationat intr-o zona de confort. Aceasta stare de somnolenta poate deveni toxica. As evita astfel de faze cu desavarsire.
Business Days: Ce ati luat ca fiind important din parcursul antreprenorial de pana acum? Ce face si ce nu trebuie sa faca un leader?
Increderea in oameni, plecand de la increderea in propria persoana, este esentiala pentru a avea success.
Un leader este un exemplu personal, un model de succes, un liant intre oameni. Un leader radiaza energie pozitiva. Un leader este o fiinta reala, cu zile bune sau rele, cu greseli. Dar un leader merge inainte, priveste spre viitor si nu spre trecut.
Un leader nu are voie sa-si piarda increderea in propria echipa. Daca echipa nu este potrivita rolului pe care trebuie sa-l indeplineasca atunci echipa trebuie optimizata, redesenata. Un leader nu isi pacaleste propria echipa sau propriul client. Un leader nu-si pierde rabdarea cu propria echipa.
Business Days: Este esecul parte din acest parcurs antreprenorial de succes al lui Daniel Metz? Teama de greseli ne face fragili ca oameni, ca si companie? Cum am putea gresi inteligent?
Esecul nu trebuie luat in calcul sau chiar acceptat ca ceva normal. Greselile trebuiesc evitate. Dar greselile trebuiesc iertate atunci cand nu sunt facute cu rea-intentie sau din neglijenta.
Greseala nu-si gaseste scuze atunci cand actionam neprofesionist.
Insa in lumea moderna a experimentarii agile, in lumea in care ne lipsesc resursele pentru o analiza si planficare aprofundate, greseala/eroarea devin o optiune de lucru. In aceasta abordare a experimentarii agile greseala apartine normalitatii.
Deci depinde de abordarea pe care o folosim. Depinde de context. Atunci greseala nu ne face fragile. Greseala face parte din acel mecanism al experimentarii.
Business Days: Este succesul o cultura in interiorul NTT DATA?
Nu cred ca succesul poate sa devina un element cultural. Consider insa ca succesul poate fi indus de o cultura organizationala bazata pe valori morale si comportamentale care faciliteaza inalta performanta.
Daca ar fi sa faceti un check-list care sunt principale 3 actiuni care nu trebuie sa lipseasca din managementul unu leader? Aveti o cultura a greselii in companie?
Informarea proactiva, comunicarea bidirectionala, feedback-ul bidirectional.
Nu avem o cultura a greselii in companie. Avem valori care permit gestionarea potrivita a greselilor in functie de context.
Business Days: Aveti in echipa 2000 de oameni impartiti in mai multe tari. Cum se resimte acest lucru in cultura organizationala a companiei?
Diversitatea este un bun de pret al omenirii. Faptul ca avem clienti in mai multe tari este cel mai bun argument al normalitatii unei echipe distribuite in zone geografice diferite.
Cultura organizationala trebuie construita in asa fel incat sa sustina si sa promoveze aceasta diversitate. Nu am resimtit dificultati in acest sens. Atata vreme cat cultura organizationala este una pozitiva, bazata pe o abordare pro-business dar in acelasi timp umanista, nu ar trebui sa apara dificultati. Observam cu atentie acest lucru.
Business Days: Daca ar fi sa va caracterizati echipa intr-o propozitie, care ar fi aceasta?
Un regiment de lupta curajos cu un stat major cu sabia in mana, in fruntea acestuia.
Business Days: De ce va urmeaza oamenii? Intr-o industrie in care este un deficit real de resursa umana, ce ii atrage pe oameni la NTT Data, cum reusiti sa ii atrageti?
Ma urmeaza pentru ca sunt un leader real, venit din normalitate, un leader care vorbeste simplu, despre lucuri simple. Un leader care nu se ascunde in spatele argumentelor si evenimentelor.
Un leader care infrunta argumentele si gaseste solutii curajoase.
Reusim sa atragem oameni pentru ca desi suntem o organizatie de tip corporatist si profitam de avantajele unei astfel de organizatii, avem in continuare o cultura antreprenoriala reala.
Business Days: Sunteti adeptul delegarii, credeti ca exista o arta de a delega? Va implicati in proces sau delegati?
Exista o stiinta a delegarii. Aceasta stiinta devine o arta cand este practicata consecvent si consistent, transparent, onest. Atunci cand structurile dar si procesele organizationale devin complexe, delegarea devine o necessitate.
A te opune delegarii este actiune impotriva intereselor companiei.
Delegarea poate deveni o arta numai atunci cand interesul de business, si nu cel personal, primeaza.
Delegarea este una dintre indatoririle mele fundamentale.
Business Days: Cum va pastrati echilibrul in viata si in business? Cat de dificil este pentru un antreprenor sa atinga si sa pastreze acest echilibru?
In primul rand este important sa ne asiguram ca oamenii nostri traiesc intr-un astfel de echilibru.
Nu cunosc insa antreprenori pur-sange, pasionali care sa atinga un echilibru corect intre afacere si viata personala, de familie.
Viata personala a antreprenorului ajunge de obicei pe locul 2.
Un sportiv nu poate tinde spre inalta performanta si sa aiba in acelasi timp o viata dezordonata. Asa este si cu antreprenoriatul si viata privata.
Business Days: Un antreprenor are apetit pentru un fel de adrenalina, aventura - sunteti mai aventuros in luarea deciziilor sau mai temperat?
Luati decizii emotional? Cum e NTT DATA pe interior? Cat din omul Daniel Metz se regaseste in NTT Data?
Sunt un atreprenor care isi asuma riscuri si apoi trateaza aceste riscuri in mod profesionist.
Am luat si iau in continuare multe decizii pentru ca asa simt ca trebuie sa decid. De multe ori nu am o argumentatie rationala clara. Este o chestiune de optiune.
Aceasta este trasatura antreprenorului, de a risca. Aici se face diferenta intre un spirit antreprenorial si unul managerial.
O companie are nevoie de ambele abordari. Un antreprenor de success are o echipa manageriala profesionista, de success.
Multi antreprenori esueaza pentru ca nu se asigura de implementarea profesionista a deciziilor antreprenoriale.
Am facut eforturi mari pentru a-mi construi un profil managerial puternic. Nu cred ca poti sa excelezi in ambele directii.
NTT DATA este o entitate de tip corporatist care se lupta pentru a ramane un proiect antreprenorial. NTT DATA Romania se diferentiaza in grupul NTT DATA prin puternicul accent antreprenorial.
NTT DATA Romania functioneaza foarte bine la nivel operativ si fara Daniel Metz. Omul Daniel Metz este insa prezent in continuare in spiritul companiei. El este accesibil fiecarui angajat din companie.
Cand lucrurile merg bine si foarte bine ma retrag in background. Cand sunt probleme ies in fata, cu sabia in mana, pe campul de lupta. Nu ma ascund in transee. Cred ca asta apreciaza colegii mei.
Business Days: Anul trecut prevesteati o criza. In acest an va pastrati aceasta previziune? Cum credeti ca va fi 2020 in business?
Asa cum am anticipat piata noastra principala (Germania) se afla deja in criza. Vezi anunturile de restructurari si concedierile din industria auto din Germania. Resimtim deja acest lucru. Avem mai multi clienti care au redus amploarea sau chiar inghetat proiectele pornite. Faptul ca economia Romaniei este cuplata semnificativ de industria germana a condus deja la scaderea productiei industriale de la noi. In 2020 acest trend se va accentua indeosebi datorita faptului ca efectele masurilor de crestere a consumului vor incepe sa se atenueze.
In general industria IT din Romania se afla in fata unei mari provocari. Am ajuns pe un platou al evolutiei. Urmatorul platou poate fi atins numai si numai prin escaladarea unui perete aproape vertical si anume redesenarea si transformarea treptata a modelului actual de business.
Costurile operationale ale industriei IT din Romania au crescut intr-un ritm alert datorita dezechilibrelor pe piata muncii si nu neaparat datorita cresterii in acelasi ritm a valorii adaugate si/sau a productivitatii. Marja operationala a modelului actual de business a devenit inconfortabila si va obliga intreaga industrie sa optimizeze in ambele directii, venituri si cheltuieli.
Scaderea volumului proiectelor pe fondul dezechilibrelor economiei mondiale va obliga industria IT din Romania sa atace rapid acest perete vertical al transformarii modelului de business. Nu va fi usor dar exista solutii.
Business Days: Daca ati fi Ministrul Antreprenoriatului, care este prima masura care ati lua-o?
Nu am profilul necesar unui politician.
Daca insa un Ministru al Antreprenoriatului m-ar intreba cu ce putem fi ajutati, as recomanda flexibilizarea rapida a relatiilor de munca, prin aducerea Codului Muncii in timpurile moderne pe care le traim.
Avem un Cod al Muncii destinat economiilor in care este necesara protectia salariatului. In Romania, datorita lipsei cronice a fortei de munca, este mai degraba nevoie de protectia afacerilor mici si mijlocii, a companiilor. Este nevoie de flexibilizarea relatiilor de munca. Companiile trebuie sa fie in masura sa-si dimensioneze flexibil necesarul de forta de munca, sa respire impreuna cu piata, cu cererea si oferta.
Este necesara sprijinirea liberei initiative, a microintreprinderilor, a freelancing-ului.
Nu avem nevoie de subventionarea crearii locurilor de munca sau de reducerea taxelor. Avem nevoie de spatii largi care sa permita dezvoltarea initiativelor antreprenoriale.
Avem nevoie de simplificarea urgenta a interactiunii cu statul.