ANAF: se închid afaceri pe... păreri. Unde e oportunitatea?

ANAF: se închid afaceri pe... păreri. Unde e oportunitatea?

Mulți antreprenori îmi spun: ”am avut control și oricât am încercat să arăt că sunt nevinovat, tot nu am reușit să îi conving”.

Hellooooo!!!! Nu eu trebuie să mă dezvinovăţesc, de parcă activitatea antreprenorială e derulată exclusiv de infractori, ci organul fiscal trebuie să îmi dovedească faptul că am greşit, unde am greşit şi, mai ales, faptul că am greşit cu rea-credinţă, iar nu din neglijenţă.

Buna credinţă...

Ce e buna credinţă? În mare, e convingerea că faci ceva aşa cum trebuie – legal, conceptual – și, de asemenea, e atitudinea corectă moral și legal.

În Codul de procedură fiscală, principiul e enunţat sub formă de „trebuie”:      

Relaţiile dintre contribuabili şi organele fiscale trebuie să fie fundamentate pe bună-credinţă, în scopul realizării cerinţelor legii”.

Trebuie, normal că trebuie…

Mai puţini ştiu că buna credinţă e tot „bună” atunci când faci ceva greşit, dar, din eroare, crezi că e bine cum faci.
Aici e buba: când faci ceva greşit cu bună-credinţă, majoritatea inspectorilor te suspectează de rea-credinţă.

Spre exemplu: ai înregistrat o factură de 3200 de lei la venituri, iar contabilul obosit a scris 320 de lei. În fața anumitor inspectori ANAF, aceasta înseamnă direct INTENȚIA de a reduce veniturile, iar nicidecum o neglijență, o eroare umană.

Ei bine, puțini știu că în cazul contribuabililor buna credinţă este prezumată, presupusă prin lege. Adică ești considerat din start de bună-credință.
Unde scrie? Într-un alt Cod fundamental al României, Codul civil de data aceasta, pe care nu îl cunosc nici antreprenorii, nici contabilii şi nici ANAF, dar îl ştiu avocaţii şi juriştii.

Ia uite ce frumos scrie:

Art. 14 Noul Cod civil

Buna-credinţă

  1. Orice persoană fizică sau persoană juridică trebuie să îşi exercite drepturile şi să îşi execute obligaţiile civile cu bună-credinţă, în acord cu ordinea publică şi bunele moravuri.
  2. Buna-credinţă se prezumă până la proba contrară.

Unde e salvarea ta?

Dacă buna ta credinţă se presupune prin lege, e clar că cine invocă reaua-credinţă trebuie să o şi dovedească. Nu eu, contribuabil, trebuie să mă dezvinovățesc că nu sunt infractor, ci tu, organ de control, trebuie să arăți DE CE mă consideri infractor.

Spre exemplu, într-un caz pățit de un client de-al meu, inspectorii ANAF nu au vrut să recunoască deducerea țiglei cumpărată pentru a renova sediul, deoarece ei ”nu vedeau țigla nouă”. Probabil că următoarea etapă este să nu recunoască nici cheltuiala cu combustibilul, deoarece, nu-i așa, nici pe acela nu-l văd. (Un prim pas s-a făcut deja: 50% NU e deductibilă). Dimpotrivă, inspectorul trebuia să explice (mai coerent) DE CE nu permite deducerea țiglei. Câtă vreme nu a explicat, contribuabilul este considerat prin lege de BUNĂ-credință, iar cheltuiala este deductibilă 100%!

Vedem de mai sus că strâns legată de buna-credinţă este prezumţia de nevinovăţie. La fel ca și mai sus: toţi contribuabilii beneficiază de ea. Faptul că la 300 de controale s-a descoperit o schemă de fraudă identică, iar la tine, al 301-lea control, din documente „pare” că s-a întâmplat acelaşi lucru, aceasta nu permite inspectorului fiscal să te considere infractor. Nu are decât să dovedească faptul că a 301-a schemă e tot infracţiune. Dar trebuie să pornească de la zero, ca şi când nu ştie despre celelalte 300 de cazuri.

Altfel cade în păcat...

Avantaj TU!

Din această greșeală vin altele, dar tot în favoarea ta. Dacă știi să le întorci...

Spre exemplu, dacă inspectorii nu aduc probe (dovezi), dacă nu explică exact ce anume articol de lege ai încălcat și DE CE, ai o mare oportunitate de a contesta cu succes măsurile lor. Da, va fi un război al nervilor, dar probabilitatea ca TU să câștigi e mare...!


 

Află celelalte 12 greșeli ANAF care îți salvează afacerea la controlul Fiscului dintr-un ebook gratuit scris de Horațiu Sasu, speaker la evenimentele Business Days. Descarcă de aici alte metode care îți aduc mai multă liniște la un control (sau dand click pe imaginea de mai jos)

13 Greseli ANAF care iti salveaya afacerea

  • Două întrebări care încurcă în 84% din cazuri organul de control fiscal
  • Cum să îi „linişteşti” pe inspectori – câteva tehnici simple
  • Tehnici de succes prin care scapi rapid de amenzi, penalităţi, popriri de conturi, sechestru, acuzații de evaziune fiscală sau spălare de bani ABUZIVE
  • Buna ta credinţă e prezumată! (şi dosarul de evaziune e închis). Iată cum
  • … şi alte argumente ca să curmi eficient abuzurile care te pot falimenta

 


 

 

Horațiu Sasu este inițiatorul cursului online despre ”Cum să ieși cu bine din controlul ANAF”, prin care a îndrumat peste 150 de clienți, de la societăți mici până la companii recunoscute pe piață, să adopte tactici de succes inițiate și verificate de el și echipa sa pentru:

  • a răspunde eficient acțiunilor inspectorilor ANAF
  • a evita penalități, popriri și dosare de evaziune fiscală inventate.

Ai intrebari? Ii poti scrie direct lui Horatiu pe adresa: consultanta@afacericuprofit.net

 

Vezi mai multe articole din categoria: Antreprenoriat & Intraprenoriat
Articolul anterior

Din zbor

Articolul urmator

Cu vinu'ncoa