Schema de ajutor de stat asociată celor 3 măsuri de sprijin pentru IMM-uri. Noutăți!

Schema de ajutor de stat asociată celor 3 măsuri de sprijin pentru IMM-uri. Noutăți!

Schema de ajutor de stat asociată schemelor de sprijin pentru IMM-uri în vederea depășirii crizei economice generate de pandemia de COVID-19 (instituite prin Ordonanța de Urgență nr. 130/31.07.2020) a fost publicată astăzi, 11 septembrie 2020, în Monitorul Oficial. Aceasta ia forma unui ordin comun al Ministerului Fondurilor Europene și Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri și poate fi consultată în Monitorul Oficial nr. 835 (click aici pentru consulta textul).

 
 
 

Schema de ajutor de stat preia în mare parte conținutul OUG 130, însă aceasta conține și o serie de informații noi, relevante pentru potențialii beneficiari. Spre exemplu, se menționează clar faptul că beneficiarii microgranturilor (măsura 1) și granturilor pentru capital de lucru (măsura 2) pot accesa și granturile de investiții (măsura 3).

Conform documentului publicat, beneficiarii de ajutor de stat trebuie să depună o cerere de finanțare până la data de 30 octombrie 2020, iar încheierea contractelor de finanțare trebuie să se facă până la data de 31 decembrie 2020.

De asemenea, sunt prezentate informații despre conținutul orientativ al dosarului ce ar urma să fie depus în vederea obținerii finanțării pe cele 3 măsuri de sprijin:

 • Documentația juridică a beneficiarului (după caz, act constitutiv, certificat de înregistrare la ONRC),
 • Documentația financiară (bilanțul depus pentru anul 2019 și ultima balanță de verificare încheiată la data depunerii cererii/declarația unică în cazul PFA),
 • Documentația tehnică în cazul investițiilor în activități productive, respectiv plan de afaceri în format simplificat,
 • Două declarații de propria răspundere (privind faptul că nu este în dificultate la 31.12.2019, nu a mai beneficiat de ajutor de stat pentru aceleași costuri eligibile, privind încadrarea în categoria de IMM și alte aspecte),
 • Dovada cofinanțării pentru măsurile 2 și 3 (capital de lucru și investiții).
 

Descarcă pachetul de documente necesare pentru accesarea fondurilor strcturale. AICI 

15 septembrie - ultima zi de eliberare a certificatelor de stare de urgență VEZI AICI

Cererea de finanțare trebuie depusă până la data de 30 octombrie 2020, iar încheierea contractelor de finanțare trebuie să se facă până la data de 31 decembrie 2020.

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a lansat ieri, 14 septembrie 2020, spre consultare publică, trei proiecte de Procedură de implementare pentru următoarele măsuri din cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin OUG nr. 130:

 • „Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile”
 • „Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor”
 • „Granturi pentru investiții acordate IMM-urilor”

Le poți descărca aici

Documentele prevăd detalii referitoare atât la procedura de înscriere în Program, cât și la cerificarea şi selecţia beneficiarilor. Deocamdată nu există informații concrete cu privire la conținutul aplicațiilor pe cele 3 scheme.

 

Așadar, conform schemei de ajutor de stat publicate, dovada existenței contribuției proprii din partea beneficiarului ar trebui făcută la momentul depunerii cererii de finanțare (nu sunt menționate detalii cu privire la modul/documentul prin care se face această dovadă), cu toate că mențiunea privind faptul că beneficiarul dispune de fondurile necesare pentru coparticiparea la capitalul de lucru era, inițial, legată de momentul „utilizării grantului” (art. 13 din OUG 130 și punctul 6.6. din Schema de ajutor de stat).

Între timp,  proiectul de lege privind aprobarea OUG 130 se află în Parlament, forma adoptată de Senat la începutul lunii septembrie conținând modificări semnificative față de varianta publicată în Monitorul Oficial a ordonanței de urgență. Printre acestea, coduri CAEN suplimentare pe fiecare dintre cele 3 măsuri și criterii modificate de punctare pentru granturile de investiții.

Criteriile de evaluare adoptate de Senat privesc:

 • apartenența domeniului de activitate la soldul balanței comerciale,
 • numărul de anagajați la momentul depunerii proiectului,
 • previziunile economico-financiare urmare a implementării investiției,
 • capacitatea economico-financiară a solicitantului în 2019,
 • contribuția investiției la îndeplinirea obiectivelor secundare (ex. eficiență energetică, managementul deșeurilor).

Pentru a consulta modificările adoptate de Senat, click aici.

Legea a ajuns pe 8 septembrie 2020 în Camera Deputaților (care este și cameră decizională), aflându-se în dezbatere la nivelul comisiilor de specialitate (termenul până la care pot fi depuse amendamente de către comisia de buget, finanțe și bănci este 15 septembrie 2020, iar raportul din partea acesteia este așteptat până pe 21 septembrie).

Vezi mai multe articole din categoria: Trenduri & Oportunitati