649.000 de oameni și-au pierdut locul de muncă în UK post pandemie

649.000 de oameni și-au pierdut locul de muncă în UK post pandemie

Criza forței de muncă este în plină evoluție. Datele oficiale indică faptul că numărul salariaților din Marea Britanie a scăzut cu 649.000 între martie și iunie. Post pandemie, numărul șomerilor din UK este mai mare cu 47.000, tineri șomeri, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019. Totuși, se așteaptă un impact și mai mare. Economiștii spun că efectul deplin asupra ocupării forței de muncă nu se va simți până în octombrie, când se va încheia schema de ajutor.

 
 
 
Potrivit Oficiului de Statistică

Potrivit Oficiului National de Statistică, numărul salariaților din Marea Britanie a scăzut cu 2,2%, sau 649.000, din martie până în iunie. Cu toate acestea, s-a declarat că rata de declin a ocupării forței de muncă a încetinit în iunie, comparativ cu luna mai.

Scăderea numărului de salariați activi, apare csa o reacție a șocului asupra economiei în timpul blocării, deoarece întreprinderile au fost forțate să se închidă temporar. 

Rata șomajului principal nu a crescut de la introducerea blocajului. S-a menținut la 3,9% în perioada martie-mai, neschimbat față de ultimele trei luni. Însă, din cauza efectului schemelor existente pe piața ocupării forței de muncă, analiștii spun că numărul de ore lucrate pe săptămână este o reflectare mai reală a impactului crizei coronavirusului.

Cel mai recent raport a arătat că numărul de ore lucrate în Marea Britanie, s-a redus într-un ritm record în perioada martie-mai 2020 comparativ cu perioada similară a anului trecut. Orele lucrate în fiecare săptămână au scăzut cu  16,7 %, marcând cea mai puternică cădere de la începerea înregistrărilor ( din 1971).

 

În jur de  9,4 milioane de locuri de muncă au fost subvenționate salarial ale guvern, ceea ce înseamnă că acești angajați nu sunt nici la muncă, nici în mod oficial șomeri. Schema urmează să fie redusă de la începutul lunii august înainte de închiderea completă la sfârșitul lunii octombrie.

ONS a declarat că, în luna mai, o jumătate de milion de oameni nu au lucrat și în consecință nici nu au fost plătiți. În medie, salariile totale ale forței de muncă, inclusiv bonusurile, au scăzut cu 0,3% față de anul precedent. 

 

Cine a suferit cel mai mult? Clasa de vârstă cuprinsă între 18 și 24 de ani.

Mulți tineri au fost angajați în industria ospitalității, industrie care a fost în mare parte închisă începând cu 23 martie. De asemenea sectorul de vânzare cu amănuntul, o altă sursă principală de locuri de muncă pentru tineri, a fost, de asemenea, afectat de blocajul generat de pandemie. O cincime din toți cei care solicită prestații în afara locului de muncă,  adică în jur de 514.770, au vârste cuprinse între 18 și 24 de ani. 

 

Matthew Percival, director for people and skills at the CBI, a declarat  public faptul că „aceste cifre prezintă dificultăți grave pentru sute de mii de oameni, dar, din păcate, acesta este doar începutul impactului pe piața muncii. Diminuarea curbei șomajului va rămâne o prioritate.”

Cancelarul, Rishi Sunak, a declarat că este clar că Marea Britanie se află în mijlocul unei crize economice severe. Scrie the guardian

Vezi mai multe articole din categoria: Trenduri & Oportunitati