Principiile lui Ray Dalio pentru o afacere de succes

Principiile lui Ray Dalio pentru o afacere de succes

”Dragostea exigentă este cel mai dificil dar cel mai important tip de dragoste pe care trebuie să o oferi (pentru că rareori este bine primită)”. Aceasta este una dintre principalele lecții oferite de Ray Dalio, fondatorul celui mai mare fond de investiții din lume, Bridgewater Associates, cel care a reușit să dezvolte o cultură unică în cadrul companiei sale, ca urmare a unui semnal de alarmă primit de la trei dintre cei mai importanți oameni ai companiei.

În 1993, Ray Dalio a primit un memoriu de analiză a performanțelor sale, o analiză care trecea în revistă calitățile acestuia, dar și părțile negative. ”Uneori, Ray spune sau face lucruri care îi fac pe angajați să se simtă incompetenți, nefolositori, umiliți, copleșiți, disprețuiți, presați sau să se simtă prost”, scriau cei trei semnatari ai memoriului. ”Dacă nu conduce oamenii cum trebuie, progresul va fi lent și vom fi cu toții afectați.”

Acest moment a fost declanșatorul care l-a împins pe Ray Dalio să regândească felul în care abordează oamenii și să înceapă să dezvolte o cultura unică – și uneori controversată – în cadrul firmei sale, una bazată pe o serie de „principii”, în care ideea de ”transparență radicală” este mai presus de orice. Își dorea să găsească o modalitate de a-i face pe oameni ”să treacă peste barierele propriului ego”, cum spunea el într-un interviu, ”să își spună deschis gândurile, să fie capabili să aibă dispute cu urmari positive și chiar dacă neînțelegerile rămân nerezolvate, să știe să le depășească pentru a nu rămâne supărați unul pe celălalt.”

Cu siguranță, aceste principii nu sunt ușor de digerat și aplicat, mai ales pentru cei obișnuiți cu citici blânde însă sub ceea ce poate părea o abordare cu sânge rece, lipsită de emoție, se află ceva aparte și mult mai profund: Ray Dalio îndeamnă oamenii să aibă un simț al modestiei și introspecției, abilitatea de a fi receptivi la critică, de a o aprecia și a o folosi pentru dezvoltarea personală.

În 2011, Ray Dalio a realizat o versiune scurtă a cărții ”Principii”, disponibilă online, care a reușit să strângă peste 3 milioane de descărcări. Noua sa carte ”Principii”, tocmai lansată în România de Editura Act și Politon, este mai cuprinzătoare decât lista originală de principii: cartea este parțial un memoriu, parțial un ghid despre cum se fac lucrurile, împărțit în trei părți: Partea I: De unde vin; Partea a II-a: Principii de viață; Partea a III-a: Principii de muncă. Cartea este atât instructivă cât și emoționantă și cuprinde evoluția personală și profesională a celui care este considerat drept unul dintre cei mai de succes antreprenori și investitori din lume, figurând în topul 100 al celor mai bogați oameni de pe planetă (potrivit revistei Forbes) și în topul 100, întocmit de revista Time, al celor mai influenți oameni din lume.

Ce îl face diferit pe Ray Dalio de ceilalți antreprenori ai lumii? Principiile care pot fi folosite de oameni și organizații pentru a-și atinge mai bine scopurile.

Care sunt principalele Principii de muncă explicate și detaliate de Ray Dalio?

 • Ai încredere în adevărul și transparența radicală;
 • Cultivă munca și relațiile semnificative;
 • Creează o cultură în care este în regulă să faci greșeli și inacceptabil să nu înveți din ele;
 • Sincronizează-te și rămâi sincronizat;
 • Cântărește-ți decizia din punct de vedere al credibilității;
 • Înțelege cum să treci peste dezacorduri;
 • Amintește-ți că CINE este mai important decât CE;
 • Angajează cum trebuie, deoarece penalizările pentru angajările nepotrivite sunt uriașe;
 • Instruiește, testează, evaluează și triază oamenii în permanență;
 • Pentru a-ți atinge scopul, condu ca și cum ai acționa un mecanism;
 • Observă problemele și nu le tolera;
 • Diagnostichează problemele ca să ajungi la cauzele lor de bază;
 • Proiectează îmbunătățiri ale mecanismului tău pentru a depăși problemele;
 • Fă ce ți-ai propus;
 • Folosește instrumente și protocoale pentru a stabili modul în care se muncește;
 • Pentru numele lui Dumnezeu, nu uita de administrare!

Dacă vrei să afli care sunt Principiile lui Ray Dalio, îți poți achiziționa cartea ”Principii” de pe site-ul editurii Act și Politon – membrii comunității Business Days beneficiază de o reducere de 20% prin folosirea codului de reducere bdays în căsuța de Cod de reducere din pagina de checkout.

Dacă nu ești convins încă, citește un fragment din carte pe care ți-l oferim cadou, cu sprijinul prietenilor de la Editura Act și Politon. Completează formularul de mai jos și vei primi pe mail fragmentul din cartea ”Principii” de Ray Dalio.

Vezi mai multe articole din categoria: Management & Strategie