Singuratatea managerului de cursa lunga

Singuratatea managerului de cursa lunga

Andrei lucreaza intr-o firma de IT. In urma cu patru luni, a fost promovat ca manager dezvoltare produse noi. La cei 32 de ani ai lui, devenea astfel manager peste o echipă de 24 de (fosti) colegi, o confirmare a muncii lui, dar si a loialitatii fata de firma in care lucra deja de 7 ani.

Promovarea venea la fix, pentru ca Andrei tocmai isi intemeiase o familie și se gândea deja ca urmatorul pas firesc era sa devina parinte. Nici ca se putea moment mai bun pentru marirea de salariu care venea odata cu promovarea. Un copil iti schimba nu numai viata, ci si bugetul de familie, iar ei aveau nevoie acum de bani pentru servicii medicale de calitate, dar si pentru toate cheltuielile de care era nevoie in momentul in care familia crestea cu un nou membru. Sau poate chiar doi, trei, pentru ca Andrei isi doreste o familie numeroasa. Asta inseamna si o casa mai mare... In fine, dupa toate socotelile lui, ar fi trebuit sa se descurce, cu atat mai mult cu cat firma in care lucreaza este un important dezvoltator de solutii de cibersecurity si este foarte mandru ca lucreaza aici. Chiar are o sansa sa faca ceva important.

Compania este insa foarte ambitioasa, are si numerosi clienti internationali care au asteptari tot mai mari, iar presiunea se simte tot timpul, iar acum, mai mult ca niciodata. In cele 4 luni de cand a devenit manager, viata lui Andrei s-a schimbat radical: dintotdeauna a avut termene stranse si a cand a trebuit a stat peste program, dar odata plecat din firma, era pur si simplu linistit si putea sa ”uite” de serviciu pana a doua zi sau peste weekend.

Acum, insa, nici macar orele astea de liniste nu mai erau posibile. Era mult de munca, iar Andrei este un tip responsabil, care se implica mult in munca lui si in organizatie. Daca pana acum se putea detasa de grijile profesionale cand ajungea acasa, acum numirea asta l-a dat peste cap. Simte cumva ca sunt 24 de oameni care depind de el si de deciziile lui, iar presiunea este si mai mare.

Inainte sa devina manager, Andrei si-a inchipuit ca, din contra, pozitia asta ii va aduce mai mult timp, pentru ca ar fi putut sa delege multe dintre responsabilitatile pe care le avea. Lucrurile s-au dovedit insa tocmai pe dos, iar el e genul de persoana care nu poate sa dezamageasca, asa ca s-a aruncat in noua pozitie cu toata energia.

Daca inainte gresea ceva, era el si bucata lui de cod, colegii de la testare i-ar fi semnalat problemele si oricum, lucrurile erau usor de gestionat. Acum insa, orice eroare din partea lui afecta intreaga echipa, care pare ca o amplifica, si orice decizie proasta se poate transforma intr-o catastrofa. Ideea ca ar putea face ceva gresit nu ii da pace, inca simte ca nu a demonstrat ca promovarea lui a fost meritata. Poate se va simti mai relaxat dupa ce va livra proiectul?

Numai ca proiectul de care se ocupa cu echipa lui este abia la inceput, va mai dura inca 6 luni pana la versiunea de beta, iar Andrei simte deja ca resursele lui se apropie de final si ca incepe deja sa cedeze. Pe langa munca pe care trebuie sa o faca in fiecare zi, au mai aparut motive suplimentar de ingrijorare: timpul pe care il avea pana acum pentru el, familie si prieteni s-a imputinat, dar asta nu e o problema – Andrei si-a asumat faptul ca va trebui sa sacrifice ceva ca sa-si poata sustine familia, iar timpul i se parea, cel putin pentru moment, un pret rezonabil. Problema e ca Andrei are nevoie de cineva cu care sa vorbeasca, sa se sfatuiasca, dar simte ca nu are cu cine. Cu seful? I se parea ca risca sa para nepregatit si nesigur. Cu fostii colegi, acum subordonati, nici nu se punea problema!

Nesiguranta si singuratatea decizionala il apasa mai mult decat presiunea deadlineurilor si simte ca trebuie sa se linisteasca. Ce am de facut cu adevarat, care este rostul meu ca manager, cum si cu cine imi validez deciziile, este gresit ca nu stiu ce sa fac? Toate acestea si multe altele sunt intrebarile care il macina pe Andrei tot mai des in ultima vreme.

Ce solutie are Andrei? Vom discuta despre asta la BD Leadership BootCamp.

La a doua editie de BD Leadership Bootcamp intre 28 august - 1 septembrie te vom ajuta sa-ti descoperi propria flacara albastra si sa incepi sa-ti construiesti propria misiune in viata pornind de la visele, pasiunile, abilitatile, competentele, hobby-urile, activitatile care te fac fericit.

Sorin Faur este mentor la BD Leadership Bootcamp intre 28 august - 1 septembrie, unde susține modulul de leadership, comunicare si managementul echipei.

Vezi mai multe articole din categoria: Leadership & Resurse Umane