Singurătatea antreprenorului

Singurătatea antreprenorului
Antreprenoriatul și singurătatea s-au născut în același timp.
Așa cum îl știm azi, antreprenoriatul își are rădăcinile în revoluția industrială. În ce se întâmplă de la 1800 încoace. Pe atunci începea capitalismul.  Și tot atunci apărea în limba engleză un cuvânt nou: “loneliness”. Până în 1800, englezii nu vorbeau de “singurătate”. Nu vorbeau pentru că nu o simțeau, deci pentru că nu exista. Și nu, nu e o coincidență: există o legătură între capitalism și singurătate. Ea se manifestă complex, dar una dintre cele mai puternice expresii ale sale este în legătură cu antreprenoriatul. De fapt, cu antreprenorul.
Sigur, antreprenoriatul există, într-o formă sau alta, de când există oameni și de când fac schimburi între ei. Și antreprenori există dintotdeauna. Singurătatea care îi însoțește și definește deseori e mai nouă.

Combinația absolut specială de idee, scânteie, convingere și adrenalină determină un om să înceapă CEVA. Să întreprindă, să construiască după regulile și viziunea lui. Și, astfel, să devină antreprenor.

Când pornești pentru prima dată pe acest drum, entuziasmul și încrederea sunt combustibilul esențial, dar munca e grea și, până să ajungi acolo unde ți-ai propus când ai făcut primii pași, zeci de necunoscute și situații neașteptate se pot transforma în obstacole și pericole.

Iar singurătatea e unul dintre cele mai mari. Cum așa?


Să ne imaginăm cel mai simplu, banal scenariu: ai familie, ai prieteni, ai o excelentă idee de afacere și, într-o zi, renunți la tot ce făceai până atunci și începi. Familia te susține, renunți la job, pornești. Faci totul singur, e visul tău și n-ai curaj să lași nimic din mână. Nimeni nu știe visul mai bine decât tine, doar e al tău. E primul punct de presiune uriașă.

Apoi - iar acesta este un fapt -  nu depinde totul doar de tine. N-are cum, operezi pe o piață - oricare ar fi ea - și acolo sunt alți oameni, alte afaceri, alte posibile probleme. Ale lor. Dar pot ajunge cu ușurință la tine. Vrei să vorbim despre un necaz clasic? Nu încasezi facturi la timp. Și nu poți plăti salarii la timp. Și nu poți tu face plăți la timp. Și toți acești “nu poți să” vin doar spre tine. Pe tine te țin prizonier și, normal, ai vrea să scapi din prizonieratul ăsta măcar un pic. Măcar vorbind! E un alt punct de presiune uriașă.

Dar… Cu cine să vorbești? Cu familia? Precis se sperie, ai renunțat la tot pentru ceva nou cu care i-ai contaminat pe toți. Cu angajații? Sigur se sperie și ei. Cu parteneri? Nici asta nu e cea mai bună idee, confesiunea ta - profund omenească - s-ar putea să le șubrezească încrederea în tine. Pentru că niciuna dintre variante nu e bună, fiecare este, din perspectiva strategiei de business, o eroare. Și mulți antreprenori cad în aceste capcane. Fac asta din cele mai omenești și mai de înțeles motive. Primul dintre ele: sunt, cel puțin la început, teribil de singuri în toată complexitatea acestei extraordinare aventuri care este antreprenoriatul.

 

 

Sunt capcane în care și eu am căzut în acești 20 de ani, în care am fost antreprenor. Și din care am învățat. Am învățat să le observ din timp, să le recunosc și să le evit. 

Despre cum identifici și cum eviți capcane, despre cum identifici și rezolvi probleme este vorba în proiectul meu de business coaching. Ca să ajungi la claritate și rezultate  e nevoie de încredere, responsabilitate și, deloc în ultimul rând, compasiune.


La a doua editie de BD Leadership Bootcamp intre 28 august - 1 septembrie te vom ajuta sa devii un leader mai bun si sa-ti descoperi cum sa iti construiesti propria misiune in viata pornind de la visele, pasiunile, abilitatile, competentele, hobby-urile, activitatile care te fac fericit.

Ovidiu Toader este mentor la BD Leadership Bootcamp - editia a doua.

Vezi mai multe articole din categoria: Leadership & Resurse Umane