Resursele umane în secolul 21

Resursele umane în secolul 21

Indiferent cu ce manager sau antreprenor vorbești, dacă întrebi cu ce probleme se confruntă, una dintre principalele trei va fi legată de angajați. Suntem pe locul trei în lume, după Japonia și Taiwan, în privința deficitului de talente, conform Manpower Group. Însă, a avea oamenii potriviți reprezintă, la ora actuală, o provocare globală, deși șomajul este în creștere.

Dr. Lavinia Rașcă, General Manager & Professor, Exec-Edu

Un mediu mai turbulent ca niciodată

Transformările pe care le resimțim tot mai acut sunt ca urmare a intrării în cea de a patra revoluție industrială, caracterizată prin schimbări cu o viteză, anvergură și impact fără precedent. Se vor modifica rapid și radical traiul, munca și interacțiunea oamenilor, dar și sistemele de producție, management și guvernanță. Se preconizează creșterea eficienței și reducerea costurilor. Unele voci prezic creșterea venitului global. Altele exprimă îngrijorări legate de creșterea șomajului și a inechităților pe piața muncii, prin adâncirea decalajului și tensiunilor  dintre lucrătorii cu calificări și salarii reduse și cei cu calificări înalte și salarii mari.

Cererea și oferta de forță de muncă suferă modificări substanțiale

La începutul lui 2017, Forumul economic mondial a prezentat modificările pe care le estimează la nivel internațional. În perioada 2015 – 2020, previzionează o pierdere netă de 5,1 milioane locuri de muncă: vor dispărea 7.1 milioane de posturi administrative și vor fi create 2 milioane de slujbe noi în domenii ca arhitectură, computere, matematică, inginerie. Se vor căuta ingineri și tehnicieni cu calificări speciale care să realizeze și să conducă sisteme de producție avansate și automatizate. Domeniile instalațiilor, reparațiilor și mentenanței se vor orienta spre energie regenerabilă, materiale și tehnologii noi, ecologice. Va rămâne constantă cererea de manageri, finanțiști, specialiști în marketing, lanț de aprovizionare. În vânzări, se vor cere competențe tehnice deosebite, alături de cele deja cunoscute. Vor apărea poziții noi: când cei care intră anul acesta la școală o vor absolvi, 65% dintre ei vor desfășura activități necunoscute azi.

Talentele necesare pentru competitivitatea companiilor vor fi insuficiente, greu de atras și de reținut, de motivat. În concluzie, piața muncii va fi caracterizată printr-o ofertă excedentară de lucrători și printr-un deficit de talente care să posede competențele specifice noilor locuri de muncă ce se vor crea.

Se va schimba substanțial demografia forței de muncă. Vor crește ponderea femeilor și interculturalitatea. Generațiile vor coexista la lucru mai mult ca niciodată, pentru că vârsta de pensionare va crește, ceea ce va reprezenta o provocare în stabilirea unui climat de lucru armonios.

Provocări și speranțe de viitor

Printre soluțiile discutate de specialiști, câteva sunt considerate de o maximă importanță.

În primul rând, se caută soluții de adaptare a educației la cerințele actuale globale ale pieței muncii. În prezent, la nivel mondial, aproape 40% dintre angajatori raportează că nu găsesc angajații potriviți, din cauza educației neadaptate. În 2020, situația va fi și mai complexă, peste o treime din cunoștințele și abilitățile necesare atunci nu sunt cunoscute încă. Competențele tehnice vor fi mai complexe și diferite. Vor deveni mult mai importante aptitudinile de socializare, inclusiv virtuală, gândirea critică, rezolvarea problemelor, tenacitatea, talentul de luare a deciziilor. Inteligența emoțională, creativitatea, orientarea către client și negocierea vor fi esențiale. Transformările majore și rapide vor face învățarea continuă absolut obligatorie pentru cei care-și doresc o carieră.

Dezvoltarea antreprenorialului este privită ca o șansă de creare de noi locuri de muncă. De aceea se studiază atent ce competențe sunt necesare pentru a înființa companii cu șanse de succes. Un studiu Harvard Business School a arătat că absolvenții care au devenit antreprenori au fost mai buni decât ceilalți la identificarea de oportunități, formularea viziunii, puterea de influențare a celorlalți, networking, management financiar.

O altă preocupare este legată de identificarea metodelor de creștere a gradului de satisfacție și de implicare a angajaților, în vederea creșterii gradului de retenție și a performanțelor lor. Angajatorii au înțeles că milenarii sunt mai puțin interesați de siguranța locului de muncă, făcând schimbări frecvente, în căutarea unei activități care să le placă, să fie importantă pentru societate și pentru care să fie apreciați în companie și în afara ei. Liderii responsabili fac eforturi să-i atragă și să-i rețină prin programe creative, personalizate chiar, și prin eforturi de dezvoltare a brandului de angajator.

Despre autor

Dr. Lavinia Rașcă, General Manager & Professor, Exec-Edu, este de peste 20 de ani alături de liderii care doresc să fie în fiecare zi mai competenţi. Consideră că lucrurile serioase se construiesc prin încredere reciprocă, interactivitate şi colaborare. Ca profesor în programele MBA şi Executive MBA ale ASEBUSS și ca trainer în programe Exec-Edu, a lucrat cu mii de manageri şi antreprenori care îi recunosc contribuţia la dezvoltarea lor şi a afacerilor lor.

Generațiile vor coexista la lucru mai mult ca niciodată, pentru că vârsta de pensionare va crește, ceea ce va reprezenta o provocare în stabilirea unui climat de lucru armonios.

Vezi mai multe articole din categoria: Leadership & Resurse Umane
Articolul anterior

Leadership 5.0