
De ce atitudinea este cel puțin la fel de importantă ca și experiența în procesul de recrutare?
Până acum câțiva ani, întreg procesul de recrutare se concentra pe identificarea calificărilor și a experienței relevante expuse în CV-urile candidaților. Chiar și acum criteriile puse la dispoziția recruterilor de către site-urile de profil se bazează pe un "match" între experiența din CV și cerințele unui loc de muncă.
Oarecum era logic să credem că angajarea unei persoane care a profesat anterior în domeniul respectiv va avea succes și la noul loc de muncă. Acum, mai mult că niciodată accentul se pune pe identificarea OMULUI din spatele CV-ului și modul în care atitudinea și comportamentul său se mulează pe profilul cerut de companie.
Competențele se pot dobândi prin învățare
Aptitudinile și cunoștințele unui aplicant în domeniul cerut erau considerate, aproape întotdeauna, mai importante decât personalitatea, în eventualitatea unei angajări. Insă acest aspect ridică următoarea problemă: CV-ul nu oferă o imagine reală asupra personalitătii candidatului, sau asupra capacitătii acestuia de a se integra și performa în noul mediu de lucru.
„In opinia mea, personalitatea castigă întotdeauna în fața inteligenței. Cunoștințele și abilitătile specifice locului de muncă pot fi invătate, dar o personalitate nu poate fi instruită”. -Adelina Cîrstea, General Manaher SharExperience
O echipă de succes poate face diferența
Cele mai multe profesii necesită colaborare, uneori mai des, alteori mai rar, iar atunci când un candidat preferă să lucreze independent, acest lucru poate prejudicia scopul final, mai ales atunci când un angajat nu prezintă atitudinea unui jucător de echipă. O afacere de succes se dezvoltă mai repede atunci când relațiile dintre angajați sunt cordiale. Dacă relaționarea dintre angajații firmei este defectuoasă, sunt afectate în mod direct toate procesele interne din companie.
Formarea unei echipe cu personalităti complementare, care să funcționeze bine impreună, este esențială. Astfel, noul candidat trebuie să aibă o personalitate potrivită cu care să se integreze și să performeze alături de echipă.
Adaptarea la cultura organizațională este esentială unei afaceri
Un mediu de lucru dinamic nu se va potrivi tuturor tipurilor de candidați. Angajații vor fi mai productivi, respectiv mai împliniți, într-un mediu propice în care se pot dezvolta cu resurse minimale. De exemplu, pentru cineva care are tendința de a fi timid sau lipsit de încredere este mai puțin probabil să se simtă confortabil în roluri ce implică decizii și munca în echipă, în timp ce o persoană mai încrezătoare și mai sociabilă, ar putea străluci într-un astfel de context.
Un angajat nou, inteligent, motivat și dispus să învețe, va fi entuziast și capabil să performeze la noul loc de muncă. În anti-teză avem o persoană cu experientă, care deși ar putea face același lucru, nu are nici un interes real să contribuie la dezvoltarea companiei sau afacerii.
Lisa Robin, directoarea departamentului de Resurse Umane de la Starbucks, a declarat recent că faimoasa companie americană angajează „mai degrabă în funcție de atitudinea candidatului, decât pe baza experienței sau calificării. Caracterul și abilitătile pe care le căutăm (în afară de pasiunea pentru o cafea grozavă!), includ integrarea facilă într-o echipă, comunicarea și abilitătile de relaționare cu clientii”.
Identificaea ADN-ului comportamental cu ajutorul testelor psihometrice
Identificarea caracteristicilor și valorilor personale ale unui candidat poate fi o provocare. Uneori, prima întâlnire cu un candidat este reprezentată chiar de interviul propriu-zis, iar înțelegerea personalitătii cuiva doar pe bază unui CV este dificilă. Sunt șanse mari să respingeți un candidat mai potrivit ca personalitate companiei dumneavoastră, în favoarea unuia cu experientă care ulterior nu se integrează în echipă.
Cercetările arată că utilizarea testelor psihometrice în procesul dumneavoastră de recrutare va crește șansa de a angaja candidați potriviți oragnizatiei dumneavoastre și reduce cu peste 70% subiectivismul în procesul de recrutare. Acești candidați sunt cei care vor rămâne pe termen lung și vor împărtăși cu adevărat valorile și obiectivele companiei. Cercetarea efectuată de Network HR Executive Search asupra unui grup extins de manageri de recrutare și de resurse umane, arată că 78% dintre respondenții care folosesc testele psihometrice au fost de acord că acestea sunt „instrumente esenţiale” în procesul de angajare.
SharExperience, ca reprezentant unic în România a Skillsarena, vă pune la dispoziție cele mai performante țeste psihometrice online, ca instrumente în procesul de Talent Acquisition și Talent Management, cu scopul de a vă ajuta să priviți dincolo de experiența candidatului și să măsurati incă de la început personalitatea și potențialul de performantă a acestuia.