O perspectiva asupra leadershipului de azi si de maine

O perspectiva asupra leadershipului de azi si de maine

Cum va arata leadershipul in viitor? Cum va fi redefinit?

Se face din ce in ce mai mult distinctia intre leadership si management, intre cei responsabili de viziune si cei responsabili de realizarea ei. Cand lucrurile nu merg si performanta nu este la nivelul asteptarilor, se lucreaza fie pe aspectul de leadership fie pe cel de managmentul performantei care in cele din urma nu rezolva lucrurile.

Cum se explica faptul ca la nivel mondial doar 13% dintre angajati exceleaza, 63% nu ating tintele de performanta iar 24% saboteaza rezultatele in mod activ. (Gallup, 2013). 

Care sunt numerele in echipa ta, dar in compania ta? (poti sa fii sincer nu te vede nimeni)

De ce devine cronica lipsa de performanta a 87% dintre angajati in ciuda eforturilor depuse la toate nivelurile in organizatii?

Un pic de context...

Un lider eficace este cel care creeaza o viziune in care ceilalti se regasesc si pe care acestia o realizeaza prin actiunile lor. Liderii sunt arhitectii de viziune si directie pentru grupuri de oameni, exemplul viu, fractalul incipient al viziunii pe care acestia o creeaza.

Managerii sunt cei care implementeaza si se asigura de realizarea viziunii in fapt. Ei gestioneaza procesele, evalueaza, monitorizeaza si corecteazq performanta implementatorilor pentru a asigura realizarea viziunii.

Asa cum in construirea unui nou imobil este nevoie de architectii care deseneaza planul noii creatii si de echipa de constructori care creeaza santierul fizic si unde ridica noua constructie cu toate elementele cuprinse in plan.

O constructie noua poate sa nu se realizeze daca sunt deficiente in plan sau in executia lui sau si/si. Mai intotdeauna este si/si nu sau/sau.

Pentru a realiza cu succes noua constructie, arhitectul trebuie sa creeze un plan realizabil cu minim de efort de catre echipa de constructori iar constructorii sa fie competenti sa  citeasca planul si sa il traduca in actiune pe teren.

In muzica, in metafora compozitor – interpret, compozitorul reprezintand viziunea si interpretul realizarea ei (interpretarea), putem sa ne punem intrebarea:

Unde incepe si se sfarseste treaba liderului si unde incepe si se sfarseste treaba managerului? 

Depinde de nivelul de maiestrie al fiecaruia. Un lider maestru poate vizualiza actiunile din teren pana la cel mai mic detaliu. In felul acesta se asigura ca planul sau este complet (in cazul arhitectului) sau ca partitura este completa (in cazul compozitorului), ca nu creeaza confuzii si este clar facuta puntea cu actiunea. Un interpret maestru vede dincolo de notele din partitura, vizualizeaza si traieste intentia compozitorului si isi aduce talentul propriu pentru realizarea plenara a viziunii, cu ochii compozitorului.

In zona de junior fiecare “isi face treaba” asteptand ca celalalt implicit sa se conformeze.

De aceea cand rezultatele performerilor nu sunt la nivelul asteptarilor si liderii si managerii sunt responsabili de lipsa de rezultate. Pe de o parte Liderii nu dau o directie clara si realizabila, iar managerii nu ii ajuta pe performeri sa traduca in actiune viziunea. Si atunci fiecare face ce poate si cat poate.

In concluzie, modelul actual bazat pe diferntierea intre lideri si manageri este nefunctional in ciuda persistentei si a aplicarii lui la scara larga.

Este nevoie de o specie noua de lidermanager un Visionary Fulfillment Agents (VFA) care include pe manageri si pe subordonatii lor. Pun accentul pe Visionary Fulfillment... si nu pe Vision Fulfillment... pentru ca cel care realizeaza viziunea este el insusi vizionar.  O posibila organizare in viitor poate fi„flat” care contine doar agenti VFA care au in esenta acelasi rol indiferent daca este la nivelul N sau N-1, N-2 sau N-...

Actiunile „agentilor” sau performerilor sunt corelate cu viziunea lor despre sine si despre ceea ce au de realizat, despre contextul in care performeaza. Actiunile lor sunt limitate sau potentate de viziunea lor.

Deci Vizunea si Actiunea sunt strans legate ca actiunile mainii de creier prin trup. Daca actiunile nu duc la performanta, viziunea performerului este perfect corelata cu nivelul de performanta atins.

De aceea transformarea non-performantei in performanta sau trecerea la performanta se realizeaza fie prin planuri de viziune sau „partituri” bine concepute si scrise intr-un limbaj care sa duca la performanta, fie prin schimbarea de perspectiva a performerilor care „interpreteaza” partitura viziunii avand astfel acces la noi actiuni care sa duca la realizarea viziunii. Acest gen de schimbare de perspectica poate fi realizat prin coaching.

Esentiala este schimbarea perspectivei care duce la noi actiuni.

Executantul de odinioara devine vizionar si vizionarul executant. Cum?

Cum ar arata o echipa formata din Visionary Fulfillment Agents? Un departament? O organizatie?

Află mai multe despre acest subiect și despre cum poți deveni un leader ajuns la adevăratul său potențial la BD Leadership Bootcamp, ediția a doua, primul program de management și leadership din România, care se va desfășura la finalul lunii august la Poiana Brașov. Prin acest program unic pe piața din România dorim să ajutăm managerii și leaderii care vor să evolueze profesional și să-și atingă potențialul, să-și dezvolte abilități și competențe, care să le ofere succes în noua etapă profesională.

Dan Mocanu este mentor la BD Leadership Bootcamp, unde susține modulul de Inovație și Planificare Strategică.

Vezi mai multe articole din categoria: Leadership & Resurse Umane