Digitalizarea companiilor face progrese

Digitalizarea companiilor face progrese

Dezvoltarea digitală a companiilor este vitală pentru întreg procesul de dezvoltare și adaptare la viitor. Un studiu recent realizat de Deloitte arată că la nivel mondial organizațiile încep să facă progrese tot mai mari în ceea ce privește digitalizarea iar companiile care se maturizează digital împing procesul decizional la niveluri ierarhice inferioare. În România există însă probleme cu adaptarea la dezvoltarea digital, după cum arată un alt studiu realizat de PwC România în rândul șefilor de companii.

Studiul care se bazează pe intervievarea a 4300 de manageri, executivi și analiști arată că la nivel mondial companiile care se maturizează digital recunosc diferențele între un business digitaizat și unul non digitalizat. Astfel, un business digitalizat este mai rapid, mai flexibil, cu o mobilitate a angajaților și o cultură organizațională și o mentalitate diferite de cea a afacerilor tradiționale. Companiile digitalizate se adaptează mai ușor schimbărilor din piață iar în acest an este prima data când studiu Deloitte observă un progress în evaluarea companiilor digitale.

O altă concluzie a sondajului arată că dezvoltarea unor lideri digitali reprezintă un avantaj competitiv pentru companiile în curs de maturizare din punct de vedere digital și că angajații raportează nevoia de a-și dezvolta continuu abilitățile, dar spun că primesc prea puțin sprijin din partea organizației pentru a face acest lucru. Organizațiile care sunt mai mature din punct de vedere al digitalizării sunt mai deschise dezvoltării de lideri digitali, cei care oferă viziune și scop, creează condiții pentru a experimenta, încurajează oamenii să gândească out-of-the-box și spijină oamenii să colaboreze depășindu-și limitele.

România, probleme în ce privește digitalizarea companiilor

Un alt studiu, CEO Survey, realizat de firma de audit şi consultanţă fiscală PwC România în rândul șefilor de companii arată că aproape şapte din zece (68%) dintre directorii generali din România sunt îngrijoraţi în legătură cu disponibilitatea persoanelor cu abilităţi digitale în industria în care activează, în timp ce 64% dintre aceştia văd aceasta ca pe o nelinişte chiar în rândul propriilor angajaţi.

La nivel global, preocuparea liderilor este şi mai mare din această perspectivă: 75% dintre directorii executivi din întreaga lume cred că este dificil să găseşti candidaţi cu abilităţi digitale în sectorul lor de activitate, iar 76% sunt îngrijoraţi din cauză că angajaţii lor nu ar avea astfel de abilităţi bine dezvoltate.

Rezultatele CEO Survey mai arată că, în ceea ce priveşte strategiile companiilor de atragere a personalului în era tehnologiei, liderii de business locali au fost de acord aproape la unison (99%) că este nevoie de o îmbunătăţire a abilităţilor în domeniul comunicării şi al capacităţii de a munci în echipă.

”Liderii din companii încep să conştientizeze că responsabilităţile lor le depăşesc pe cele la care ne-am gândi în mod tradiţional. Discuţiile de astăzi nu se mai poartă doar în jurul profitului pe care am reuşit să îl livrez către acţionar sau a schimbărilor legislative care afectează businessul, ci se axează şi pe importanţa responsabilităţii pe care un director executiv o are pentru societate per ansamblu“, a declarat Olga Grygier-Siddons, CEO al PwC pentru regiunea Europei Centrale şi de Est.

O altă mare problemă punctată de studiul CEO Survey este cea legată de crearea de valoare cu ajutorul infrastructurii digitale. ”Pentru a extrage valoare din infrastructura digitală, avem nevoie de oameni şi de crearea unui context de creare de valoare digitală şi nu de extragere de valoare digitală. Acest lucru înseamnă crearea de produse digitale în ţara noastră, nu numai închirierea de creiere pentru crearea unor produse care apoi sunt vândute în lanţul global. În acest moment, în România, nu există un context de dezvoltare pe termen mediu şi lung pentru acea parte a societăţii care este educată, aspiraţională, care respectă principiile eticii muncii şi care, poate, are şi spirit antreprenorial. “, a spus Sergiu Manea, CEO BCR, cea mai mare bancă locală după active.

Cum vor arăta companiile în 2030? Iată trei scenarii dezvoltate de Deloitte pentru companiile germane:

Sursa foto: Deloitte.com

Vezi mai multe articole din categoria: Leadership & Resurse Umane
Etichete: HR Companii