SCHEMA de ajutor HORECA - 500 milioane euro în total pentru domeniul ospitalității

SCHEMA de ajutor HORECA - 500 milioane euro în total pentru domeniul ospitalității

După un an în care domeniul opitalității a suferit nenumărate pierderi s-a decis implementarea schemeni de ajutor pentru domeniul HORECA. Restaurantele, pensiunile și alte firme din domeniul HoReCa vor putea obține, din anul 2021, noi ajutoare de stat pentru a compensa o parte din pierderile suferite ca urmare a pandemiei coronavirus COVID-19 în anul 2020.

 
 
 

Valoarea totală a întregii sheme de ajutor este în valoare totală de 500 de milioane de euro! Anunțul s-a făcut miercuri, 25 noiembrie, de către ministrul Economiei.

După cum se știa deja, beneficiarii vor primi 20% din pierderea suferită la cifra de afaceri pe anul 2020 comparativ cu cifra de afaceri pe anul 2019, pe codurile CAEN autorizate, în limita unui plafon de 800.000 de euro, a precizat Virgil Popescu, în cadrul conferinței. Plafonul de 800.000 de euro pe firmă este prevăzut în cadrul tanzitoriu al Comisiei Europene pentru redresarea din criza COVID-19.

Schema, cu un buget total estomat la 500 de milioane de euro, se află în procedură de notificare la Comisia Europeană și urmează să fie aprobată și în Guvern.

 
ebook

Am adunat experți din diverse domenii precum: finanțare, design, strategie de dezvoltare, poziționare și pivotare, care au fost de acord să ofere sfaturi și consultanță gratuită pe aceste direcții. Poți să descarci GRATUIT eBOOK cu sfaturi de la experți și direcții de urmat, dedicat sectorului HORECA.

TOȚI EXPERȚII NOȘTI VĂ STAU LA DISPOZIȚIE CU SFATURI, OFERTE ȘI POSIBILE SOLUȚII ATÂT PENTRU ACCESAREA GRANTURILOR CÂT ȘI PENTRU SUPORT ȘI REORGANIZARE!

 

„Am dat drumul schemei de ajutor de stat pentru notificare la Consiliul Concurenței, urmând să plece la Bruxelles. Este vorba de ajutor de stat de 20% pentru pierderile suferite la nivelul cifrei de afaceri din anul 2020 față de anul 2019. Vom avea în primă lectură, în prima ședință de guvern, care cred că va fi săptămîna aceastam ordonanța de urgență care va detalia schema de ajutor de stat și va intra în vigoare - o să aibă clauză suspensivă - în momentul în care va fi aprobată de Comisia Europeană. În momentul când vom obține aprobarea, vom da drumul la ajutor” - a declarat ministrul Virgil Popescu.

Bineînțeles, pentru a putea accesa schema de ajutor de stat, firmele din domeniul HoReCa, trebuie să îndelinească o serie de cerințe și criterii, printre care să aibă cifra de afaceri pe anul 2020 certificată prin bilanț.

Lucrurile or să fie foarte simple, evaluăm cifra de afaceri a anului 2019 și cea din anul 2020, aferente codurilor CAEN autorizate, ci nu întreaga cifră de afaceri a unei companii, care poate să aibă mai multe coduri CAEN, nu doar din HoReCa, iar din diferență, ajutorul de stat reprezintă 20% . Cifra de afaceri pe anul 2020, care este de referință, va trebui certificată prin bilanț. Deci vorbim de bani care se evor da după ce vom avea cifra de afaceri la sfârșitul anului 2020 - a declarat ministrul Virgil Popescu.

 

Pentru ca beneficiarii să aibă cât mai repede acces la acești bani, o posibilă soluție discutată cu reprezentanții antreprenorilor HoReCa este ca băncile să ofere un mecanism de scontare, în baza ajutorului de stat aprobat pentru fiecare firmă.

Am găsit o soluție din partea mediului de afaceri, vom avea discuții cu băncile în perioada următoare și vom găsi o soluție pentru ca cei din HoReCa să poată sconta acest ajutor de stat și să poată avea acces mai rapid la bani, pentru că dacă este un ajutor de stat aprobat, este garanția statului și banii vor putea ajunge mai repede la dânșii- a menționat ministrul.

Viitoarea schemă de ajutor a fost discutată miercuri dimineața, la Guvern, între reprezentanți ai patronilor HoReCa și premierul Ludovic Orban.

Vezi mai multe articole din categoria: Business Development