
Pandemia de coronavirus provoacă tulburări pe piețele financiare, fiind așteptate efecte importate asupra economiei mondiale ca urmare a măsurilor luate pentru a gestiona criza medicală. Pentru români efectele unei crize pe plan economic se pot cel mai ușor resimți printr-o depreciere a monedei naționale în raport cu euro, evoluție care se resimte, imediat, în ratele creditelor bancare, în facturi mai mari la telefonie sau utilități, cât și în puterea de cumpărare pentru bunuri precum cele din domeniul imobiliar (apartamente, chirii, etc.) sau autoturisme.
Szász Levente, prodecan la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai, a vorbit despre efectul pandemiei asupra economiei mondiale, în general, care spune el, nu avea cum să nu aibă de suferit într-o asemenea criză.
„Funcționarea întregii economii nu este concepută în așa fel încât să reziste fără pierderi unei perioade de destabilizare sau o criză așa de imprevizibilă cum a fost această pandemie. Companiile nu dețin și nu își acumulează rezerve semnificative de lichidități pentru a acoperi cheltuielile fixe aferente unei situații de criză, când nu mai au cifre de afaceri, cerere de pe piață, deci instrumente ca să acopere aceste cheltuieli fixe”, a spus Szász Levente.
La această oră, conform estimărilor unor firme de consultanță, 100.000 de companii și-au încetat sau suspendat activitatea la nivel național. Din estimările făcute de cei de la UBB, în scenariul cel mai optimist, în care motoarele economiei românești vor porni de luna viitoare, în jur de 150.000 de companii își vor înceta activitatea până atunci.
Szász Levente este și coordonatorul proiectului de cercetare – Impactul pandemiei de coronavirus asupra economiei din România: date, analize și previziuni, econ.ubbcluj.ro, o platformă unică la nivel național, cu date și analize, care încearcă să coreleze, în timp real, evoluția pandemiei de coronavirus în România și impactul acesteia în economia autohtonă.
Proiectul de cercetare include realizarea platformei online, prin care cercetătorii universității implicați în acest demers științific publică o serie de date relevante privind impactul economic al pandemiei COVID-19 în forma unor infografice interactive, menite să arate o imagine comprehensivă, actualizată în timp real a situației economiei românești.
Repornirea adecvată a activităţii economice reprezintă cea mai mare provocare pentru perioada imediat următoare ieşirii din starea de urgenţă, în ideea diminuării riscurilor aferente COVID-19. Dacă acest proces nu este gestionat în mod inteligent şi pragmatic, costurile asociate vor fi mai ridicate şi se vor resimţi o perioadă mai mare de timp.