PORNIREA SI DEZVOLTAREA AFACERII

PORNIREA SI DEZVOLTAREA AFACERII

In cadrul Business Focus Iasi 2019 am avut 3 sesiuni speciale dedicate antreprenoriatului care s-au desfasurat sub forma de interviuri pe scena sau microprezentari pe teme de interes pentru cei care vor sa porneasca o afacere, au o afacere pornita, dar sunt in faza de concepere sau de optimizare a produselor. Prima sesiune din cele trei a fost focusata pe ideea de pornire si dezvoltare a afacerii.

Invitatii sesiunii au fost: Radu Lupas (Salad Box), Ionel Pasarica (Capra Noastra), Demis Ghindeanu (Get Pony), Razvan Ziemba si Marius Ghenea (3TS Capital)

 
Care sunt cele mai importante ingrediente pentru succesul unei afaceri?

Care sunt cele mai importante ingrediente pentru succesul unei afaceri?

In cadrul sesiunii de antreprenoriat cu tema "Pornirea si dezvoltarea afacerii" am intrebat antreprenorii prezenti in sala care sunt ingredientele principale pe care se bazeaza succesul in afaceri, in Romania. Concluziile le puteti vedea in infograficul de mai sus.

Primele trei ingrediente in ordinea prioritatii au fost votate:

  1. Increderea in propria persoana, munca si disciplina
  2. Pasiunea si automotivatia
  3. Adaptabilitatea si Flexibilitatea
 
Catre ce este concentrata preponderent atentia antreprenorilor azi?

Catre ce este concentrata preponderent atentia antreprenorilor azi?

In cadrul acestei sesiuni am intrebat antreprenorii prezenti in sala unde isi concentreaza cel mai mult energia, timpul si resursele pe parcursul unei zile, catre care din urmatoarele activitati.

Este interesant de remarcat ca de departe de cea mai multa atentie beneficiaza formarea echipei (22%), unde se aloca mai multe resurse, timp si energie decat insumat pentru vanzari (9%), relatii cu clientii (8%) si dezvoltarea produselor si serviciilor (5%), ceea ce subliniaza inca odata impactul puternic pe care o are asupra dezvoltarii mediului de afaceri criza resurselor umane la nivel global si cu atat mai mult la noi in Romania, unde suntem tara cu cea mai mare rate de migratie din lume.

Vom trai o perioada in care relatia cu clientii si calitatea actului vanzarii va trece in coada prioritatilor in goana dupa angajati si retentia lor...

Paradoxal, desi calitatea actului vanzarii si calitatea produselor si serviciilor nu este prioritar pentru antreprenori, aloca in jur de 20% din energie catre activitati de marketing si promovare si aproximativ 15% pentru planificarea strategica a afacerii.

 

Iata care sunt principalele concluzii dupa interventiile si prezentarile fiecaruia dintre invitatii speciali ai acestei sesiuni

Iata care sunt principalele concluzii dupa interventiile si prezentarile fiecaruia dintre invitatii speciali ai acestei sesiuni
 

Radu Lupas (co-fondator Salad Box) - Rolurile antreprenorului in startup

Radu Lupas (co-fondator Salad Box) - Rolurile antreprenorului in startup

Pe Radu il recomanda antreprenoriatul, iubeste atat fondarea cat si consolidarea unei afaceri, a confirmat pozitia de antreprenor prin istoricul lui, istoric in care a si castigat dar si pierdut in afaceri cat si afaceri, acumuland o vasta experienta.

În urma cu 7 ani, Radu Lupaș făcea parte din echipa care pune bazele Salad Box, cel mai de succes brand de pe piața HoReCa din România. Ascensiunea rapidă a rețelei de restaurante s-a făcut atât în plan intern, cât și internațional, Salad Box fiind, în acest moment, prezent pe 3 continente (Europa, America de Nord, Africa), în 12 țări.

Salad Box este pe cale să cucerească, un al patrulea continent, intrând pe piața asiatică.

Între timp, portofoliul de branduri în care Radu Lupaș este implicat s-a extins, cu nenumărate concepte dezvoltate atât în România, cât și în străinătate.

Din interventia lui Radu am extras:

  • In cazul celor mai multe startup-uri antreprenorul este pt inceput all in, lider in organizatie, strategist, implementator, controller pe bugete, imaginea afacerii, recrutor si omul de marketing. In timp parasesti pozitii din oragnigrama si alte nume ajung sa le populeze
  • La un prim business nu esti niciodata “ antreprenor “ esti omul cu idea, poate omul cu banii, antreprenoriatul se invata, da se poate si din carti dar mai ales din viata. Regulile raman aceleasi: afacere potrivita tie, nevoia in piata si plan de dezvoltare
  • Nu astepta niciodata doar ziua de maine, planifica ziua de maine; motivatie, energie, viziune
  • Alege momentul optim sa te desprinzi de functii, sa le dai mai departe dar sa reusesti sa transmiti in continuare valorile si principiile care au stat la baza – adevarata arta a delegarii
  • Odata cu cresterea afacerii antreprenorul devine lider, dispare responsabilitatea executiei, apare puterea/nevoia de a inspira, de a transmite vizune, unii idei,
  • Curajul de a redefinii echipa pe parcursul evolutiei afacerii, la inceput echipa e formata din prieteni si rude, pe parcurs oamenii nu reusesc sa evolueze la fel de rapid ca si compania.
  • Antreprenorul nu trebuie sa uite ca si el la randul lui trebuie sa evolueze, sa gaseasca o metoda potrivita lui de a acumula know how de preferat din afara companiei care il va ajuta sa conduca mai bine compania.
  • Cel mai greu de alimentat nu este creierul ci pasiunea. Annual stai cu intreaba te de ce mai faci cee ace faci , daca raspunsurile nu vin cu aceeasi pasiune, poate e timpul sa te gandesti la o strategie de iesire din afacere.
 
1
 
2
 
3
 

Ionel Pasarica (fondator si creator al berii Capra Noastra)

Ionel Pasarica (fondator si creator al berii Capra Noastra)

După ce a cochetat cu mai multe domenii, de la producţie la consultanţă, Ionel Păsărică a decis să investească alături de alţi trei belgieni într-o berăria artizanală. Lipsa unei astfel de afaceri în Iaşi l-a determinat să se asocieze cu alți patru belgieni și să pună la bătaie toată experiența lor pentru a aduce pe piaţă ”Capra Noastră“.

Din interventia lui Ionel am extras:

  • S-a reintors in tara pentru a crea un business
  • Motivatia sa a fost de reintregi familia
  • Conceptul sau este un concept unic, iar copii lui lucreaza minim 2 zile pe saptamana tocmai pentru a putea prelua afacerea
 
1
 
2
 
3
 

DEMIS GHINDEANU (fondator GetPony) - Greselile antreprenorilor

DEMIS GHINDEANU (fondator GetPony) - Greselile antreprenorilor

Demis Ghindeanu este antreprenor de peste 10, infiintand 2 business-uri, foarte diferite, cu care a trecut prin toate etapele constructiei lor. O agentie de publicitate, MARKS si o companie de car sharing, PONY, prima si cea mai mare din Romania. Prima a fost deschisa cu fix 1 luna, inainte de criza din anul 2008 si cea de-a doua, nu are nici o legatura cu prima, de fapt nu are legatura cu nimic din ceea ce facuse pana atunci.

Demis Ghindeanu este CEO-ul si Co-fondator-ul companiei Pony Car Sharing, prima si cea mai mare companie de car sharing din Romania, infiintata la Cluj in anul 2015. Din anul 2017 Pony s-a lansat in Bucuresti si in 2018 in Alba Iulia. In prezent PONY are o flota de peste 160 de masini conduse de o comunitate de peste 20.000 de useri. Demis are o experienta de peste 15 ani in Marketing si Publicitate, fiind si CEO-ul agentie de publicitate Marks.

Din interventia lui Demis am extras:

  • Cea mai mare greseala pe care a facut-o este ca a stat prea mult angajat
  • A inceput intr-un garaj
  • Planul de afaceri merita sa fie ajustat cat mai des
  • S-a dezvoltat pornind de la cateva masini
  • Prefera povestile de succes atunci cand vine vorba de afaceri
  • O greșeală foarte gravă în rândul tinerilor întreprinzători este lipsa de viziune. Mulți antreprenori tineri se angajează în afaceri, fără să se gândească la implicațiile lor, nu știu ce vor să obțină și nu știu ce este nevoie pentru ao realiza.
  • Focusul - Această greșeală deosebită este “criminală” și a distrus viitorul multor antreprenori. Există antreprenori care încep foarte multe afaceri, fără să aștepte ca una măcar să reușească
  • Trebuie să învățați să fii flexibil cu planurile de afaceri. Lucrurile nu vor merge întotdeauna așa cum sa planificat. După cum sa menționat anterior, ați putea fi respins de un investitor sau de un client.
  • Tehnologia nouă ar putea perturba industria dvs..
 
1
 
2
 
3
 

Razvan Ziemba - Defectele antreprenorului + De la idee la bani. Cat valoreaza ideea ta?

Razvan Ziemba - Defectele antreprenorului + De la idee la bani. Cat valoreaza ideea ta?

Răzvan Ziemba este antreprenor, consultant de business și fost CEO al Network One Distribution.

Sub conducerea lui Razvan, Network One Distribution a ajuns la o cifra de afaceri anuala de peste 200 milioane Euro si peste 230 de angajati. S-a lasat de facultate in 1990 pentru a deveni antreprenor. A fost antreprenor 8 ani, timp in care a avut mai multe afaceri. In 1998 a schimbat directia si s-a anagajat in conducerea Flamingo Computers, pentru ca in 2002 sa devina CEO al FIT Distribution un proiect antreprenorial finantat de Marius Ghenea.

Timpul, familia si dezvoltarea continua sunt pricipalele valori dupa care se calauzeste in acest moment.  In consultanta se ghideaza dupa principiul ca fiecare om este unic si fiecare companie este unica deci propune abordari personalizate bazate pe o analiza detaliata a nevoilor oamenilor si/sau companiilor.

Razvan are obiectiv sa citeasca cel putin 50 de carti pe ani. Intre cartile pe care oricine ar trebui sa le citeasca “Incepe cu de ce” scrisa de Simon Sinek, orice carte de leadership scrisa de John Maxwell, “Peak” de Anders Ericsson.

Din interventia lui Razvan am extras:

  • Antreprenorii nu preau au rabdare sa puna ideile in aplicare
  • Ideile sunt ca o samanta pe care trebuie sa o uzi pentru a o creste
  • Nu porni niciodata la drum fara un plan
  • Pentru a putea face un plan trebuie sa stii:
    • Unde esti
    • Unde vrei sa ajungi
    • In ce interval de timp
    • Ce resurse ai la dispozitie
  • Dupa ce toate sunt clare poti incepe activitatea de planificare:
    • Care sunt pasii pe care ii ai de facut
    • Care sunt provocarile
    • Care sunt reperele care iti pot indica ca te afli pe directia cea buna
    • La ce interval de timp evaluezi aceste repere
  • Ce trebuie sa planifici?
    • Vanzari
    • Profit
    • Stocuri
    • Costuri
    • Cota de piata
    • Numar de clienti
    • Orice alti indicatori (KPI) relevanti pentru afacere
    • Proiecte punctuale
 
1
 
2
 
3
 

MARIUS GHENEA

MARIUS GHENEA

Partener in cadrul fondului de Venture Capital Catalyst Romania (3TS Capital Partners), antreprenor in serie si business-angel cu investitii de succes in Europa de Est, Marius Ghenea se afla in topul oamenilor de afaceri conform Forbes Romania.

Co-fondator al Venture Connect, o platforma de suport pentru antreprenori de tech start-up si investitori, el s-a implicat in multe activitati educationale, fiind profesor de Antreprenoriat, Inovatie si New Business Ventures in cadrul Maastricht School of Management, programul Executive MBA, de asemenea a fost co-organizator al School for Startups Romania, prima scoala de antreprenoriat din sud-estul Europei si este unul dintre fondatorii programului BusinessDrive pentru antreprenori si manageri.

Este cunoscut ca unul dintre invitatii permanenti din cadrul emisiunii “Arena Leilor”. Marius Ghenea este in plus si autorul primei carti romanesti de antreprenoriat, intitulata Antreprenoriat, Drumul de la Idei catre Oportunitati si Succes in Afaceri. 

Din interventia lui Marius am extras:

  • E importanta echipa, piata si produsul
  • Echipa e important sa fie oameni care se completeaza intre ei
  • Piata trebuie sa fie una care exista, emergenta si sa existe produse similare pe piata. Produsul inovativ s-ar putea sa nu fie aprobat de piata ta
  • Romania e pe locul 2 in pib-ul UE atunci cand vine vorba despre IT si merita sa ne educam continuu
 
1
 
2
 
3
 

Iata si video sinteza acestei sesiuni realizata de Calin Iepure si Catrinel Zaharia cei doi moderatori

 
Cum au apreciat cei prezenti prestatia speakerilor de la aceasta sesiune?
 
Care sunt principalele idei cu care au ramas cei prezenti dupa participarea la aceasta sesiune?
Vezi mai multe articole din categoria: Business Days