Cum îți evaluează afacerea finantatorii

Cum îți evaluează afacerea finantatorii

Cum și de unde iei acum banii necesari pentru supreviețuirea în plină criză economica 2021? Întrebarea din mintea și sufletele tuturor antreprenorilor devotați afacerii lor este  de unde și cum fac rost de banii necesari pentru: stabilizarea afacerii, dezvoltarea ei, profitabilizarea ei. 

 
 
 

Atragerea de finanțări pentru afacerea ta, este într-adevăr o soluție, dar de la identificarea nevoii de finanțare și până la finanțarea efectivă a afacerii este un drum anevoios și plin de obstacole. 

În rândurile următoare vreau să-ți descriu câţiva factori importanţi ce influenţează decizia de aprobare a unei finanţări:

 1. Povestea (planul de afaceri)
 2. Patrimoniul
 3. Fluxul de numerar
 4. Indicatorii financiari
 

1. POVESTEA (planul de afaceri)

Îţi amintești de zicala „Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primește pomană”?  Exprimarea nevoii de finanţare, apelând la surse externe, este de fapt o invitaţie adresată investitorului sau finanţatorului de a face parte din povestea companiei tale. Nu uita să spui această poveste în mod autentic și captivant. Ea este despre:

 • viziunea și strategia companiei ;
 • istoric, acţionari și management, angajaţi, activitatea curentă (produsele și serviciile comercializate) ;
 • piaţa în care activezi: clienţi, furnizori, concurenţă, marketing (politica de produs, preţ, distribuţie, promovare) ;
 • costurile de funcţionare ;
 • nevoia corectă de finanţare ;
 • capacitatea companiei de a genera profit suficient pentru a rambursa datoria și costurile ei ;
 • proiecţiile financiare și de business.
 

2. PATRIMONIUL

Când vine vorba de patrimoniul companiei, finanţatorul îl analizează prin prisma a 2 componente:

 • bunurile aduse ca aport şi cele dobândite în cursul activităţii de catre societate ;
 • capitalurile proprii, compuse în general din capitalul iniţial constituit sau majorat ulterior și din profiturile reinvestite.

Bineînţeles că deţinerea în proprietate de active fixe și un nivel ridicat al capitalurilor proprii cresc substanţial șansele de finanţare a companiei.

Capitalurile proprii negative arată: un grad mare de îndatorare a companiei sau înregistrarea unor pierderi contabile mari sau repetate, precum şi imposibilitatea acesteia de a-şi acoperi datoriile din fonduri proprii.

 

3. FLUXUL DE NUMERAR (cash flow)

Reprezintă imaginea stării de sănătate a unei afaceri, cuprinzând atât încasările, cât și plățile pe care o societate le are într-o perioadă de timp.

Concentrează-te prioritar pe obţinerea lichidităţilor și apoi pe profit, pentru că principala cauză a falimentului unei afaceri este lipsa banilor lichizi pentru continuarea activităţii.

La fel ca și tine, finanţatorul vrea un flux de numerar pozitiv, constant și predictibil pentru a-și putea încasa lunar costul finanţării.

 

4. INDICATORII FINANCIARI

O dinamică bună a cifrei de afaceri și a profitabilităţii în ultimii 2 ani, lipsa datoriilor la stat, un istoric bun de plată către creditori reprezintă o parte importantă a drumului către finanţare. Tot la fel de importantă este analiza unui grup de indicatori financiari cheie și anume:

 • capitalizarea – reflectă ponderea capitalurilor proprii în total pasiv, practic, gradul de finanţare a activelor companiei din surse proprii ;
 • lichiditatea – finanţatorii vor companii lichide, de aceea Activele curente trebuie să fie mai mari ca Datoriile curente ;
 • marja de profit – exprimată prin EBITDA (Profitul înainte de dobânzi, impozitare, depreciere şi amortizare), va decide nivelul gradului de acoperirea a datoriei ;
 • gradul de acoperire a datoriei – ratele de capital și dobânzile datorate pe parcursul unui an de zile ar trebui să fie mai mici decât EBITDA.

Tu cum îţi vezi afacerea prin prisma celor 4 factori? Care crezi că sunt mai dificil de îndeplinit? Ce altceva, la fel de important sau poate chiar mai important, ar trebui menţionat și detaliat astfel încât să ai convingerea că poţi obţine finanţarea dorită?

 
invitatie Webinar

Dacă încă nu ai găsit răspunsul la întrebarea de mai sus sau încă ești în căutare de oportunități de finanțare și dezvoltare atunci alătură-te nouă joi, 18 februarie de la ora 17:00, când vom avea o discuție detaliată, în cadrul unui webinar nou gratuit, alături de Adi Ploscaru, în care vom evidenția cum te poți finanța în anul 2021.

Inscrie-te la webinar 

 

 
Adi ploscaru

 

Sunt Adi Ploscaru, trainer și consultant în finanțarea afacerii, cu o experiență de 17 ani în industria financiar-bancară. În această perioadă am lucrat cu peste 400 de companii, cunoscând îndeaproape finanțatorii și înțelegând provocările cu care te poți confrunta ca antreprenor și manager al unei afaceri în România. Ceea ce îți ofer nu este doar informație, ci posibilitatea ca tu să obții banii de care afacerea ta are nevoie, la timp și în cele mai bune condiții. Alături de tine, de la finanțare la dezvoltare.

Poți citi mai multe aici: https://adiploscaru.ro/cum-sa-ti-cresti-sansele-de-finantare-a-afacerii/

Vezi mai multe articole din categoria: Antreprenoriat & Intraprenoriat