Antreprenoriat

Antreprenoriat

Sunt antreprenorii născuți sau făcuți?

Cine are curiozitatea să facă printre propriii cunoscuți un sondaj pe această temă va constata, cel mai probabil, că balanța înțelepciunii populare înclină net spre prima variantă de răspuns. Argumentele vor fi, și ele, mai degrabă de bun simț decât bazate pe vreo cercetare. Și dacă lucrurile stau totuși un pic altfel? Dacă gândirea antreprenorială poate fi cultivată?

de Mona Dîrțu, Andreea Roșca

Există tone de literatură de specialitate, literalmente, pe tema antreprenoriatului: o căutare pe amazon.com după cuvântul-cheie “entrepreneurship” returnează 53.951 de rezultate. Câte dintre aceste cărți încearcă însă un răspuns la întrebarea noastră? E greu de spus - cine să citească atâtea cărți?

Dacă însă la termenul “entrepreneurship” adăugăm cuvintele “born” și “made”, atunci lista de rezultate se scurtează dramatic: doar 0,016% dintre cele 53.951 de titluri de pe amazon.com - nouă volume, mai precis - se ocupă în mod special de dilema “născut” sau “făcut”, menționând-o în titlu și/sau subtitlu. Înseamnă oare că citind aceste cărți vom tranșa dilema? Nicidecum. Dimpotrivă, parcă se înrădăcinează și mai bine: din lista de nouă cărți menționată, primele două au titluri complet antagoniste. Primul se intitulează “Entrepreneurs Are Made, Not Born”, iar al doilea “Born, Not Made: The Entrepreneurial Personality”. Caz închis.

Dar poate că întrebarea, formulată astfel, este de fapt lipsită de relevanță. Poate că mai util ar fi să ne întrebăm ce au în comun, până la urmă, antreprenorii care au clădit afaceri menite să dureze. I-a împins înainte dorința de a face bani? Abilitățile și competențele? Cunoștințele despre business? Anumite trăsături de caracter? Poate anumite comportamente? Sau poate o perspectivă despre lume diferită de cea a non-antreprenorilor?

Ne-am pus foarte serios această întrebare pe parcursul documentării “Cei care schimbă jocul”, prima carte despre cum gândesc, decid și acționează antreprenorii români care se bat cu multinaționale. Cele peste 100 de ore de interviuri de profunzime, față în față, cu fondatorii a șapte companii românești lider de piață - e vorba de City Grill, Medlife, Betty Ice, Dedeman, Fan Courier, Mobexpert și BitDefender - ne-au condus la concluzia că punctele lor comune țin mai degrabă de un mod de a gândi decât un set de abilități, aptitudini, competențe ori trăsături de personalitate.

Și în ce ar consta, totuși, acest mod de a gândi? Cum ar putea fi el definit? Puțini oameni din zona academică și a cercetării s-au aventurat în teritoriul prea puțin cartografiat al gândirii antreprenoriale. Există, în acest moment, o singură teorie fundamentată experimental care listează și mai apoi explică diferențele dintre gândirea antreprenorilor și cea a restului lumii (în special a managerilor). E vorba de Effectuation, o teorie formulată relativ recent de Saras Sarasvathy, o fostă antreprenoare din India care și-a făcut teza de doctorat pe tema gândirii antreprenoriale.

Sarasvathy a selectat un lot de antreprenori experți cărora le-a dat să rezolve un set de probleme, cerându-le în același timp să gândească cu voce tare: au rezultat, din intervievarea celor 27 de antreprenori aleși, 80 de ore de interviu. După analiza lor, Sarasvaty a descris în 2001 ceea ce ea a numit “teoria Effectuation”. I s-a alăturat, pentru dezvoltarea unei metode de lucru, Stuart Read, care a predat la mai multe universități americane și, până nu demult la IMD Business School din Lausanne.

Ce-au descoperit Sarasvathy și Read, pe scurt, e că antreprenorii experți - atunci când acționează în condiții de incertitudine și/sau creează produse și servicii noi, gândesc fundamental diferit de manageri, raționamentele de tip “effectuation” urmând, aproape întotdeauna, cinci principii care pot fi învățate și aplicate de oricine:

1. PRINCIPIUL BIRD IN HAND: ÎNCEPE CU CEEA CE AI. Când antreprenorii experți își propun să construiască ceva nou, ei nu pornesc la drum cu un obiectiv prestabilit, ci încep cu mijloacele pe care le au: cine sunt, ce știu și pe cine cunosc - după care imaginează obiective care își au originea în mijloacele lor.

2. PRINCIPIUL “AFFORDABLE LOSS”: FOCUS PE CEEA CE ÎȚI PERMIȚI SĂ PIERZI. Antreprenorii experți limitează riscul socotind foarte bine ce-și permit să piardă în fiecare etapă,  în loc să caute oportunități fabuloase de tip “totul sau nimic”. Obiectivele mari există, dar sunt subordonate pasului următor. În loc să vâneze resurse pe care nu le au, ei preferă să-și ajusteze obiectivul.

3. PRINCIPIUL “CRAZY QUILT”. FORMEAZĂ PARTENERIATE: Antreprenorii experți construiesc parteneriate cu stakeholderi pe care ei îi aleg. Obținând de timpuriu pre-angajamente de la acești parteneri, ei reduc incertitudinea și co-creează noi piețe împreună cu participanții interesați.

4. PRINCIPIUL LEMONADE: PROFITĂ DE SITUAȚIILE NEPREVĂZUTE. Antreprenorii experți “invită” factorul surpriză. În loc să gândească în logica lui “dar dacă…” pentru worst case scenarios, antreprenorii interpretează veștile proaste și surprizele drept șanse de a crea noi piețe/produse.

5. PRINCIPIUL “PILOT-IN-THE-PLANE”. CONTROL VS. PREDICȚIE: Focalizându-se pe activitățile pe care sunt în zona lor de control, antreprenorii experți știu că ceea ce fac îi va duce la rezultatele pe care le așteaptă. O perspectivă de tip “effectuation” asupra lumii își are  rădăcinile în convingerea că viitorul nu poate fi descoperit sau prezis, ci mai degrabă creat.

Cum se aplică, concret, aceste principii în business-ul românesc? Vă invităm joi, 2 octombrie, la workshop-ul “Managementul momentelor critice în evoluția companiei”, la care îi vom avea drept invitați pe Dragoș Pavăl (Dedeman), Vasile Armenean (Betty Ice) și Felix Pătrășcanu (Fan Courier) - trei dintre cei șapte fondatori de companii pe care i-am intervievat pentru “Cei care schimbă jocul”, prima carte despre antreprenorii români post-89.

În newsletterul de săptămâna viitoare al Business Days veți putea citi, în premieră, selecțiuni dintr-un interviu pe care ni l-a acordat Stuart Read, profesor de management strategic la Willamette University și co-autor, alături de Saras Sarasvathy, al “Effectual Entrepreneurship”.

Andreea Roșca și Mona Dîrțu, co-autoare ale “Cei care schimbă jocul” - prima carte despre cum gândesc, decid și acționează antreprenorii români - au lansat în septembrie atelierul de gândire antreprenorială Effectuation. Cu sprijinul și asistența prof. Stuart Read, unul dintre co-autorii metodei Effectuation, Mona și Andreea au conceput un spațiu de învățare experiențială în care principiile teoretice sunt ilustrate prin cazuistica românească pe care cele două autoare au extras-o din peste 100 de ore de interviuri față în față cu fondatorii City Grill, Medlife, Betty Ice, Dedeman, Fan Courier, Mobexpert și BitDefender.

Vezi mai multe articole din categoria: Antreprenoriat & Intraprenoriat