Sense of Community – avantaj major al spațiilor de co-working

Sense of Community – avantaj major al spațiilor de co-working
Un prieten mi-a făcut apologia lucrului de acasă. „Dar la un moment dat – mi-a spus – începi să te simți tare singur.” Apoi mi-a povestit cum a reușit să scape de izolarea pe care o rezimțea lucrând de la domiciliu.
De fapt, în asta constă cheia succesului spațiilor de co-working, pentru că în aceste spații deschise nu ai cum să te mai simți singur și ele oferă tot ceea ce ofereau spațiile de birouri tradiționale numai că mult mai bine. Practic, alternativele spațiilor de birouri clasice erau lucrul de acasă ori să găsești o cafenea de unde să stai cu laptopul în față și să tot comanzi sucuri și cafele. Mai nou, spațiile de co-working oferă și acel sense of community după care tânjesc ființele umane, o comunitate care se construiește de la sine, fără regulile impuse de ierarhiile care se instituie de la sine în office –urile tradiționale.             Oamenii în general, nu doar tinerii din generațiile Y și Z, au o nevoie profundă de socializare, de sentimentul că aparțin unei comunități în care împărtășesc aceleași valori, pasiuni și același drum în viață. Poate că prietenii de suflet nu au același tip de job și nu ai urmat o meserie similară cu cea a părinților. Nimeni nu poate evolua prea mult dacă nu face schimb de experiențe cu colegii de job. Lucrul individual de acasă sau din cafenele nu poate oferi astfel de oportunități, iar lupii singuratici care reușesc sunt foarte puțini.            Spațiile de co-working oferă un sense of community chiar mai ridicat decât cel pe care oamenii îl dobândesc lucrând în cadrul companiilor. Numărul celor care nu se mai regăsesc întru totul (lack of sense of community) în spațiile de birouri tradiționale este în creștere, iar explicațiile stau într-un complex de cauze care caracterizează modelele de comportament ale ultimelor generații care au intrat pe piața muncii, millenials și Z Generation.               Dinamica și efervescența din spațiile de co-working s-ar putea să fie deranjantă pentru cei care chiar au nevoie de momentele de singurătate sau de liniște când lucrează. Sunt suficienți oameni pe care zumzăiala generală îi distrage. Tocmai de aceea ofertele acestor spații au început să includă quiet zones, camere special amenajate pentru cei care au nevoie de liniște. Spațiile de co-working au această elasticitate care le ajută să se adapteze urgent la nevoile celor care lucrează acolo. Și reușesc să ofere sense of community pentru că rezidenții dezvoltă un networking solid, le este la îndemână să construiască prietenii cu alți rezidenți care au ocupații similare sau conexe, totul fără efectele distructive ale unei concurențe interne care caracterizează spațiile de birouri tradiționale.
„Mi-am dublat numărul oameni pe care îi cunosc și cu care schimb idei despre ceea ce fac eu în numai câteva săptămâni de când am renunțat la lucrul de acasă și mi-am mutat biroul într-un astfel de hub” –, și-a încheiat prietenul meu povestea.
 
 
© Ovidiu Mihăiuc
Vezi mai multe articole din categoria: Trenduri & Oportunitati
Articolul urmator

Anatomia lui HUB