Știu că vrei să ai cu angajații tăi o relație deschisă, că îi încurajezi să spună ce au pe suflet și că vrei să le fii apropiat, știu că ai citit acele sugestii de bune practici și că ai insistat ca ei să ți se adreseze pe numele mic și că ai organizat petreceri și ați petrecut timp împreună ...
Dar fii atent!
Chiar și cei mai de treabă angajați vor fi avea momente în care se vor simți nedreptățiți. Oricât de mult îți dorești să bați palma o dată și să rămână stabilite condițiile în care l-ai angajat, după o perioadă totul, dar totul se schimbă. Nu crezi? Să îți dau exemple de schimbări:
- Angajatul tău vede că prețurile au crescut într-un ritm mai alert decât i-ai mărit tu salarul.
- Apoi, vede și aude de alte oportunități, alte companii care angajează oameni mai slab pregătiți ca el pe salarii mai bune.
- Mai adaugă și contextul intern al firmei în care el poate se simte nedreptățit că ai avansat pe altcineva și nu pe el sau pe vreun prieten al lui.
- Or, s-a schimbat contextul afacerii și responsabilitățile lui de la început s-au transformat în altele, fie mai mari, fie care nu-i plac la fel de mult.
- Starea lui afectivă s-a modificat din pricina vieții de familie care evoluează – gândește-te că poate când l-ai angajat nu era îndrăgostit și acum este deja însurat, asta înseamnă practic un alt om ... sau gândește-te că poate nu avea copii când ați bătut palma, iar acum are. Cu totul alte nevoi, altă persoană, nu-i așa?
- Mai departe, poate că la început era expert în ceea ce l-ai pus să facă, dar după o perioadă a intervenit rutina sau chiar blazarea; sau era entuziast și era foarte deschis să învețe la început, iar acum a ajuns un expert – nu poți să-i tot spui să nu fie nemulțumit la serviciu și să fie recunoscător că jobul ăsta l-a făcut să crească, să ajungă un maestru în ceea ce face.
- Sau poate angajatul tău a descoperit între timp alte hobby-uri care îl solicită – jogging, hiking, traveling, painting etc, pasiuni care presupun timp și resurse.
- Poate că la început era extrovertit și vorbăreț, dar a avut o revelație (sau vreo dramă în familie) și a devenit introvertit și meditativ. Alt om, alte nevoi.
- Ca să închei lista aici și să nu lungesc: orice eveniment de oriunde poate însemna o schimbare semnificativă pentru angajat: e impresionat că se topesc ghețarii, vrea să se implice într-un ONG, dramele oamenilor dintr-o țară cu război civil, situația socială sau politică din țară ori din țara vecină, trei prieteni foarte buni au decis să emigreze – orice, dar orice ar putea fi un declanșator pentru a schimba măcar parțial un om.
Tu, ca manager sau ca antreprenor, cum răspunzi unor astfel de schimbări, că ele apar mereu? Ai un plan, ai niște principii sau o faci după instinct? Cu unii angajați ești mână largă, iar cu alții ești de neclintit? Ții cont de evoluția lor personală, de evoluția pieței, de inflație sau te uiți în propria contabilitate și legea numărul unu este dictată de ceea ce îți spun cifrele?
Descarcă acest e-book despre motivarea angajaților și află ce anume îi motivează cel mai mult pe angajații tăi. Apoi află și ce poți să faci ca să îi fidelizezi sau să devii atractiv pe piață ca un magnet.