Fa ce-ti place si nu va trebui sa mai muncesti nicio zi din viata ta

Fa ce-ti place si nu va trebui sa mai muncesti nicio zi din viata ta

Sergey și Larry s-au indragostit de calculatoare la o varsta frageda, iar pasiunea lor comuna pentru explorarea datelor i-a facut sa se imprieteneasca. Nascuti in colturi opuse ale lumii, unul in Rusia si celalalt in USA, Sergey si Larry erau croiti din acelasi material.

Larry Page si Sergey Brin s-au intalnit la doctorat, la Stanford, in 1995, dar nu s-au placut din prima. Ba chiar s-au ciondanit tot timpul cand s-au intalnit prima oara, in timpul unui tur de campus pentru studentii din programul de doctorat. In ciuda carcotelilor, cei doi s-au trezit lucrand impreuna in acelasi proiect. Lucrarea lor, „Anatomia unui Motor de Cautare Hypertextual la Scara mare”, a devenit baza pentru Google.

Larry si Sergey au ales o viata pe cont propriu. Altii aleg un post bun intr-o companie. In ambele situatii, exista, desigur, plusuri si minusuri. Studiile indica faptul ca peste 50% dintre oameni sunt nefericiti la locul de munca. Multi dintre ei se descurca bine, dar se descurca bine facand un lucru care nu le place.

Nu e greu de inteles cum au ajuns intr-o astfel de situatie. Oamenii sunt coplesiti de deciziile pe care trebuie sa le ia cu privire la locurile lor de munca, la familii, la afaceri, la viitor. Aparent exista prea multe alegeri de facut. Incheiem prin a ne concentra pe talente pe care nu le avem si pe cariere care nu ni se potrivesc intocmai. Reactia celor mai multi dintre noi este sa se lase, pur si simplu, purtati de val, fara a-si pune niciodata cateva intrebari foarte importante.

V-ati intrebat vreodata serios ce va place cu adevarat? La ce sunteti bun? Ce vreti sa faceti in viata? Care sunt obstacolele care va opresc? Majoritatea oamenilor nu au facut niciodata acest lucru. Accepta ceea ce "ar trebui" sa faca, in loc sa stea si sa se gandeasca la ceea ce ar vrea sa faca.

Cu totii avem propriile pasiuni, nesigurante, puncte forte, puncte slabe si capacitati specifice. Si trebuie sa le luam pe toate in considerare atunci cand incercam sa aflam unde se intersecteaza talentele si dorintele noastre.

Aceasta intersectie este ceea ce eu numesc "flacara albastra": punctul unde se intalnesc pasiunea si abilitatea. Atunci cand acea flacara albastra arde in interiorul unei persoane, este o forta intensa, care o poate duce pe aceasta acolo unde vrea sa ajunga.

Dupa mine, "flacara albastra" este o convergenta intre misiune si pasiune, bazata pe o autoevaluare realista a abilitatilor fiecaruia. Ea determina scopul vietii unui om.

Am convingerea ca toate deciziile bune vin ca urmare a unor informatii bune. Acelasi lucru se intampla atunci cand va stabiliti pasiunea, fericirea, flacara albastra. Exista doua aspecte ale obtinerii de informatii bune. O parte vine din interiorul nostru, cealalta parte, de la cei care va inconjoara. In scurt timp, veti descoperi ca informatiile pe care le obtineti din propria evaluare si cele pe care le primiti de la altii va vor conduce la niste concluzii concrete despre misiunea sau directia pe care ar trebui sa o aveti.

La a doua editie de BD Leadership Bootcamp intre 28 august - 1 septembrie te vom ajuta sa-ti descoperi propria flacara albastra si sa incepi sa-ti construiesti propria misiune in viata pornind de la visele, pasiunile, abilitatile, competentele, hobby-urile, activitatile care te fac fericit.

Laszlo Pacso este mentor la BD Leadership Bootcamp - editia a doua.

Vezi mai multe articole din categoria: Leadership & Resurse Umane