
Acum aproape 10 ani Thomas Harrell, profesor de psihologie aplicata la Scoala Doctorala de Studii Economice de la Universitatea Stanford, si-a propus sa identifice caracteristicile celor mai de succes absolventi. Analizand un grup de absolventi de MBA la zece ani dupa ce terminasera facultatea, a descoperit ca rezultatele or academice nu avea nicio legatura cu succesul. Singura trasatura comuna a celor mai impliniti absolventi din acea promotie era "fluenta verbala".
Cei care construisera afaceri si urcasera pe scara corporatista cu o viteza uimitoare erau aceia care puteau face usor conversatii cu orice persoana, in orice situatie. Investitorii, clientii si sefii nu le pareau mai amenintatori decat colegii, secretarii si prietenii. Fie ca erau in fata unui public, la o cina sau in taxi, aceste persoane stiau sa faca un lucru foarte bine: sa vorbeasca.
Pare simplu, ai zice ca la asta se pricepe oricine, nu? In fond, natura ne-a inzestrat pe toti cu capacitatea asta. Doar ca unii o folosesc doar ca sa-si transmita nevoile, iar altii o transforma in atu. Concluzia a venit de la sine: studiul lui Harrel confirma un fapt simplu - cu cat utilizezi mai bine limbajul, cu atat vei ajunge mai departe in viata.
Nu exista conversatie marunta. In orice interactiune sociala exista o oportunitate, trebuie doar sa fii suficient de atent ca sa o observi si sa o folosesti in favoarea ta. Obiectivul e simplu: incepeti o conversatie, mentineti-o, creati o legatura si faceti astfel incat interlocutorul sa gandeasca: "Misto tipul asta".
Exista retete pentru asta, spun "expertii in conversatie", care se grabesc sa stabileasca reguli cu privire la ce puteti si ce nu puteti sa spuneti. Atunci cand faceti cunostinta cu cineva, trebuie sa evitati subiectele neplacute, prea personale sau extrem de controversate, se grabesc sa spuna “specialistii”.
Cu riscul sa starnesc proteste, personal am o singura regula: nu exista reguli! S-au spus multe despre modul in care ar trebui sa faceti lucrurile, dar dupa parerea mea, expertii au inteles gresit tocmai lucrul care functioneaza cel mai bine.
Gresit! Nu-i ascultati! Nimic nu a contribuit mai mult la dezvoltarea de palavrageli plictisitoare! Nimic mai fals decat ideea ca toata lumea se poate impaca bine cu toata lumea, in orice moment. Personal, prefer oricand sa fiu interesat de ceea ce spune o persoana, chiar daca nu sunt de acord, decat sa fiu un catatonic.
Cand e vorba despre primele impresii, diferenta e cruciala. Dati-le incolo de asteptari. Fiti spontani. Cum? Exista un singur mod de a iesi in evidenta in lumea profesionala: fiti voi insiva. Cred ca, in zilele noastre, vulnerabilitatea - da, vulnerabilitatea - este una dintre cele mai subapreciate caracteristici din lumea afacerilor. Si din viata de zi cu zi, de altfel.
"Vulnerabilitatea este locul de unde apar inovatia, creativitatea si schimbarea" – spune Brene Brown, o cercetatoare specializata pe metodele calitative, care studiaza din perspectiva academica legaturile umane.
Prea multa lume confunda secretomania cu importanta. Scolile de afaceri ne invata sa tinem totul pentru noi. Dar lumea s-a schimbat. Astazi, puterea vine din impartasirea informatiilor, nu din ascultarea lor. Liniile de demarcatie dintre viata personala si cea profesionala sunt mai estompate ca oricand. Traim intr-o societate deschisa, iar acest lucru necesita un comportament deschis. In plus, nu multe secrete merita energia necesara pentru a le tine secrete.
Daca sunteti sincer cu oamenii, va atrageti respectul lor; tratandu-i candid, ii complimentati. Problemele de care ne pasa cel mai mult sunt cele despre care cu totii vrem sa vorbim cel mai mult. Desigur, prin asta nu vreau sa spun ca ar trebui sa luati pozitie de confruntare sau sa va purtati lipsiti de respect, ci mai degraba sa fiti onesti, sa dovediti deschidere si suficienta vulnerabilitate incat sa permiteti cu adevarat accesul altor persoane in viata voastra, astfel incat si ele, la randul lor, sa-si permita sa fie vulnerabile.
Atunci cand ne dam seama ca inceputul cel mai bun consta in cateva cuvinte spuse din inima, actul de a porni o conversatie devine mult mai putin intimidant. Chiar si atunci cand apar dezacorduri, am descoperit ca oamenii va vor respecta mai mult daca jucati cu cartile pe masa.
Cate negocieri s-ar fi incheiat mai bine daca ambele parti implicate ar fi fost, pur si simplu, sincere si directe cu privire la nevoile lor?
La a doua editie de BD Leadership Bootcamp intre 28 august - 1 septembrie te vom ajuta sa-ti descoperi propria flacara albastra si sa incepi sa-ti construiesti propria misiune in viata pornind de la visele, pasiunile, abilitatile, competentele, hobby-urile, activitatile care te fac fericit.
Laszlo Pacso este mentor la BD Leadership Bootcamp - editia a doua.