O localitate din ţara noastră a reintrat în carantină, alte 12 localităţi sunt sub semnul întrebării

O localitate din ţara noastră a reintrat în carantină, alte 12 localităţi sunt sub semnul întrebării

Prefectura judeţului Giurgiu a anunţat instituirea, de miercuri, a carantinei în localitatea Cartojani din comuna Roata de Jos, unde au fost înregistrate 32 de cazuri de COVID-19 la o populaţie de 3.600 de locuitori. Alte 12 localităţi din Argeş, între care Piteştiul, sunt evaluate pentru o eventuală carantină. Decizia urmează să fie luată luni, în funcţie de evoluţia numărului de îmbolnăviri.

 
 
 

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Giurgiu, carantina în localitatea Cartojani din comuna Roata de Jos se instituie începând de miercuri, de la ora 17.00.

„Măsura a fost instituită luându-se în considerare situaţia epidemiologică din judeţul Giurgiu, comuna Roata de Jos, localitatea Cartojani, generată de coronavirusul SARS-CoV-2, care a dus la înregistrarea unui număr de 32 de persoane infectate cu virusul SARS COV-2 prin transmitere comunitară, la o populaţie de 3.600 de locuitori, riscul epidemiologic fiind de o gravitate maximă, în circumstanţe de nerespectare a măsurilor legale în vigoare”, se arată în comunicat.

Conform dispoziţiilor Prefecturii, în şi din zona de carantină este permisă intrarea, respectiv ieşirea pentru transportul de marfă, a materiilor prime şi resurselor necesare desfăşurării activităţilor economice, precum şi aprovizionării populaţiei pe baza documentelor justificative care să indice scopul şi destinaţia transportului.

De asemenea, este permisă intrarea, respectiv ieşirea persoanelor care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfăşoară activităţi economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securităţii naţionale, sanitar, sanitar veterinar, situaţiilor de urgenţă, administraţiei publice locale, asistenţei şi protecţiei sociale, judiciar, serviciilor de utilităţi publice, energetic, agriculturii, alimentaţiei publice, alimentării cu apă. comunicaţiilor şi transporturilor. (scrie business magazin).

 

În ce condiții se decide carantina pentru o zona sau chiar pentru un cartier?

Carantina zonală este decisă atunci când se constată că riscul răspândirii comunitare nu mai poate fi controlat. Premierul Ludovic Orban a anunţat marți că dacă numărul de infecţii ajunge la 1.200 pe zi, se va ajunge la restricţii locale. Lucru care s-a și întâmplat, a doua zi după comunicare deciziei.

Când se instituie carantina zonală?

Legea carantinei intrată în vigoare marți arată că măsura este aplicată atunci când, în baza evaluării, se constată că riscul răspândirii comunitare nu mai poate fi controlat prin alte metode de protecţie sanitară. De asemenea, carantina mai poate fi instituită dacă procentul persoanelor infectate este peste pragul stabilit de Institutul National de Sanatate Publică.

Dacă avem de-a face cu un „accident biologic”, carantina poate fi instituită temporar, până la rezolvarea problemei. Ordinea publică în interiorul zonelor carantinate, dar şi în spitale, este asigurată de poliţia locală. În situaţia in care poliţia locală nu este constituită sau efectivele acesteia nu sunt suficiente, masurile de ordine publica se asigura de catre Jandarmeria Romana sau Poliţia Română.

Când ar putea fi luată măsura?

Un răspuns la această întrebare a oferit chiar marți premierul Ludovic Orban. „Dacă creşte numărul de persoane infectat peste, să zic, 1.200, am putea ajunge să luăm măsuri restrictive locale, zonale, de carantinare. Unde apar focare se dispune măsura suspendării temporare a activităţii economice”, a spus Orban în şedinţa de Guvern.

La rândul lui, ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a spus la un post de televiziune că se poate ajunge la carantinarea unui cartier sau a unei localităţi dacă sunt peste 3 cazuri la 1.000 de locuitori.

Vezi mai multe articole din categoria: Celula de criza BD