Inovația sau cum să îți aduci compania pe culmile succesului

Inovația sau cum să îți aduci compania pe culmile succesului
Coca Cola, Nestle sau Procter & Gamble sunt doar câteva exemple de companii cu vârste matusalemice. Să numere peste 130 de ani în business nu e deloc la îndemâna oricui. În timp ce speranța de viață a unei afaceri este de multe ori apropiată de cea a oamenilor, adică în jur de 70 de ani, pe bună dreptate te întrebi care este rețeta succesului lor și ce le face să reziste de atâta vreme pe piață. Pe lângă produsele competitive sau managementul de succes, inovația pare să fie ingredientul minune.

Inovația însemnă transformare, reinventare și adaptare rapidă la cerințele pieței, dar, totodată, presupune renunțare la principiile, metodele și practicile învechite de management, îndrăzneală și deschidere. Fără ea, companiile se pierd încet, dar sigur în jungla mediului de afacere, căci la fiecare pas pândește o sumedenie de firme noi, dornice să acapareze o parte din clienții tăi. Uite cum teoria evoluționistă a lui Darwin, conform căreia supraviețuiesc cei mai bine adaptați, se aplică și în acest caz.

Regulile unei inovații de succes



Ca să fii întotdeauna cu un pas înaintea evoluției tehnologice, să intuiești schimbarea comportamentului consumatorilor și să îți păstrezi avantajul competitiv în fața altor companii, trebuie să inovezi. De departe, cea mai aprigă provocare în managementul inovației este găsirea unei idei revoluționare. Pe lângă asta, nu trebuie să îți lipsească perseverența, energia și curajul. Dar ca inovația să fie eficientă, practică, relevantă pe piață și să îți protejeze afacerea, trebuie să ții cont și de următoarele aspecte:

  1. Nu uita: oamenii inovează, nu afacerile!

Într-o proporție apreciabilă, succesul unei companii depinde de valoarea echipei. De aceea, conducerea trebuie să se aplece asupra angajaților, să-i sprijine și să-i motiveze, astfel încât aceștia să devină creativi și inovatori, să fie orientați către client și receptivi la nevoile acestuia. Încurajează gândirea și exprimarea liberă, spiritul vizionar și numește în fruntea companiei cei mai buni oameni. Le datorezi asta clienților, angajaților, dar și întregii tale afaceri.

  1. Inovația nu începe de la o singură idee

Foarte rar inovațiile iau naștere dintr-o singură idee. De cele mai multe ori, în spatele unui concept de succes stau sute de ore de muncă, de cercetare, numeroase expertize, sesiuni de brainstorming sau de accesare a platformelor web care oferă idei companiilor în ceea ce privește adunarea, gestionarea și punerea în aplicare a informațiilor necesare inovării. Nu te grabi, lasă ideile să dospească, iar ciornele și schițele se vor preschimba în concepte unice.

  1. Stabilește clar cine se ocupă de procesul de inovare

Orice idee inovatoare este dezvoltată de o întreagă echipă, cu un efort considerabil. Fiecare membru, prin munca sa, aduce propriul aport, însă trebuie să desemnezi o persoană al cărei obiectiv să fie gestionarea întregului proces de transformare. Acordă-i încredere, spune-i ce are de făcut și la final evaluează-i performanțele.

  1. Fii deschis și acceptă colaborarea

Privește dincolo de pereții companiei tale și alege colaboratori externi capabili, care te pot ajuta să te reinventezi. Nu ezita să apelezi la ei pentru expertize sau alte lucruri necesare, care nu pot fi realizate în cadrul departamentelor interne din compania ta. Fii deschis, de multe ori, o gură de aer proaspăt poate însemna revigorarea afacerii tale.

  1. Pregătește-te să îți adaptezi strategia de afaceri

Așa cum am mai spus, inovarea presupune transformare și adaptare. Fii maleabil și receptiv cu privire la schimbările care intervin în felul tău de a conduce afacerea. Nu te bloca în modelele de afaceri vechi și prăfuite, ci fii gata să îmbrățisezi noutatea. Nokia, Kodak și BlockBuster, sunt doar câteva exemple de companii care au refuzat să recunoască forța inovației și s-au năruit.

  1. Riscă

Știi doar cum se spune: riști și câștigi! Fii curajos, joacă strategic și asumă-ți riscuri calculate! Nu porni la drum cu frică și cu gândul că vrei să acționezi sigur. Nu se numește inovație o mică ajustare a produselor și nici rămânerea într-un spațiu previzibil și sigur. Safe bet nu e pentru temerari, iar tu ești unul dintre ei. Crede, îndrăznește și bulversează piața!

Management inovator în 4 pași



Pentru a realiza o îmbunătățire continuă a procesului de inovare, este nevoie de implementarea unui sistem de management specific. Nu-i deloc simplu, însă, dacă și tu îți dorești să implementezi în companie un sistem inovator de management, iată primii pași:

  1. Asigură-te că ai o echipă de conducere puternică

Fie ești tu pionul principal sau poate ai în spate o echipă de angajați care să se ocupe de procesul de transformare, trebuie să fii sigur că sunt dedicați și motivați, astfel încât să abordeze în mod corect transformarea.

  1. Folosește-te de abordarea personală

Fii deschis și apropiat față de cei din echipa ta! Chiar dacă că le povestești din experiența personală sau mai strecori o glumă, asta nu te face mai puțin respectat. Ba dimpotrivă, îi ajută să te cunoască mai bine, să vă apropiați și să comunicați mai eficient. Expune-ți ideile și viziunea, dar, în același timp, lasă-i și pe ei să facă la fel. Astfel, îți vei da seama de personalitatea și percepția fiecăruia, iar scopul va fi mai ușor de atins, căci vor înțelege necesitatea transformării și beneficiile pe care le poate aduce.

  1. Transformă-te chiar tu

Întotdeauna exemplul personal exercită o influență foarte puternică, așa că, nu uita: schimbarea începe cu tine! Analizează-ți modul de lucru, gândirea, metodele de comunicare și fă ajustări acolo unde este nevoie. În acest fel întreaga echipă te va urma și va adopta transformarea.

  1. Evidențiază reușitele

Nu lăsa rezultatele favorabile să treacă neobservate. Cuvintele bune, aprecierile și încurajările valorează uneori mai mult ca recompensele în bani. Recunoașterea meritelor îi va motiva pe angajați, vor fi mai implicați și dornici să pună umărul la succesul afacerii.

Fiecare transformare a unei companii este diferită de o alta. La fel suntem și noi, lideri sau angajați. Nu există rețetă universală a succesului inovației, însă există principiile care trebuie să ne călăuzească la tot pasul pe parcursul acestui proces.

Stephen J. Wright în ultimii 20 de ani transformă companiile în modele de afaceri de succes. În acest timp sa concentrat pe construirea puntii de legatura dintre imaginea de ansamblu și toate elementele fundamentale ale acesteia, pentru a conduce afacerea spre viitor și a rămâne constant în fața competiției. El este pasionat de ideile care schimbă jocurile și de modul în care acestea transformă procese, culturi și produse. Acesta este motivul pentru care principala sa preocupare este în a ajuta organizațiile să schimbe modul în care ele produc valoare din interior.

El este un lider bazat pe rezultate, motivul principal fiind acela ca se concentreaza pe valoare organizațională și de client durabilă, punând accentul pe strategiile digitale și circulare pentru creșterea afacerii, satisfacția clienților și excelența operațională.


Stephen J. Wright va fi in Romania, in perioada 20-22-24 mai cu un turneu de trei evenimente speciale prin care sa ajute factorii de decizie din organizatiile care activeaza pe piata din Romania si nu numai:

Afla mai multe despre acest turneu de evenimente si rezerva-ti din timp locul. Find un turneu special, locurile sunt limitate. La finalul fiecarui masterclass vei pleca cu un plan de actiune customizat pe nevoile tale. Componenta practica a acestor sesiuni este semnificativa. 

 

 

 

Vezi mai multe articole din categoria: Business Days