Masterclass 9 [BD] - Finantarea afacerilor prin bursa

#FORMAT

Masterclass-urile sunt sesiuni avansate care se axeaza pe transferul de cunostinte prin prezentari interactive. La o sesiune de masterclass participa 1 pana la 3 speakeri, care sunt experti, practicieni cu multi ani de experienta in domeniul pe care este axata sesiunea. Sesiunile sunt axate pe dezvoltarea afacerii, centrate pe dezvoltarea pornind din interiorul organizatiei sau pe dezvoltarea business-ului in exterior, fie prin accesarea unor piete noi, fie prin diversificare sau printr-o abordare strategica diferita.

#TOPICURI

 Finantarea prin bursa, Atragerea de capital prin listarea pe bursa si emiterea de obligatiuni, Dezvoltarea afacerii

#AUDIENTA target

Se adreseaza in principal antreprenorilor care au afaceri dezvoltate, managerilor din companiile stabile si dezvoltate, profesionistilor care au atins un nivel profesional avansat. Nivelul de transfer al cunostintelor este avansat.

#TEMA si CONTEXT

 Companiile dinamice pot obtine bani de pe piata de capital pentru dezvoltarea afacerilor sau pentru finantarea unor proiecte de investitii, ca alternativa mai flexibila la finantarea prin credite bancare. Finantarea pe piata de capital se realizeaza prin emisiuni de actiuni si obligatiuni.

Pentru a atrage fonduri de pe piata de capital prin emisiuni publice de actiuni, companiile se listeaza la bursa de valori. Listarea la bursa este o operatiune importanta in viata unei companii, ce aduce multe avantaje pentru finantarea si cresterea afacerilor:

 • atragerea de fonduri si diversificarea surselor de finantare, prin emisiuni de actiuni si obligatiuni
 • cresterea vizibilitatii firmei in randul partenerilor de afaceri, colaboratorilor si clientilor
 • publicitate gratuita in mass-media si in mediul de afaceri
 • cresterea valorii detinerilor actionarilor fondatori ai firmei, prin existenta unui pret de piata
 • cresterea reputatiei si a increderii partenerilor de afaceri, in special a celor straini
 • posibilitatea stabilirii unei evaluari corecte, de piata a companiei
 • stimularea angajatilor prin programe de distributie de actiuni
 • achizitia altor firme folosind ca mijloc de plata actiunile firmei cumparatoare
 • simplificarea operatiunilor de registru si de transfer al actiunilor

Companiile listate la bursa pot atrage fonduri de pe piata de capital pentru dezvoltarea afacerilor sau pentru investitii noi, prin emisiuni de actiuni si obligatiuni.

Emisiunile de actiuni (sau ofertele de vanzare de actiuni) sunt operatiuni prin care o companie pune in vanzare actiuni noi catre public in vederea atragerii de fonduri (fara ca fondurile sa mai fie returnate). Prima emisiune publica de actiuni a unei companii, realizate in vederea listarii la bursa, se numeste Oferta Publica Initiala (IPO). Cumparatorii actiunilor devin actionari ai companiei, iar actiunile cumparate se pot tranzactiona la bursa de valori, ulterior listarii firmei.

Emisiunile de obligatiuni reprezinta o forma de imprumut prin care companiile se imprumuta de la public, prin vanzarea de obligatiuni. Cumparatorii obligatiunilor devin creditori ai companiei, iar compania le plateste acestora o dobanda si ramburseaza fondurile imprumutate la scadenta. La fel ca in cazul actiunilor, obligatiunile se pot tranzactiona la bursa pe durata de viata a acestora.

Incercam prin intermediului acestui masterclass sa raspundem prin intermediul unei sesiuni interactive la cat mai multe intrebari legate de:

 • care sunt criteriile pe care trebuie sa le satisfaca o companie pentru a putea fi listata la bursa?
 • de unde stii ca organizatia ta este pregatita pentru a fi listata pe bursa?
 • care sunt pasii strategici pentru listarea pe bursa?
 • ce beneficii ai daca te listezi pe bursa?
 • la ce riscuri te expui?
 • cum poti gestiona aceste riscuri pentru a le mentine la un nivel mic de impact asupra afacerii tale?
 • de ce sa-ti listezi IMM-ul pe bursa?
 • ce este bursa AERO?
 • cum te poate ajuta bursa in cresterea valorii companiei tale?
 • cum sa investesti inteligent pe bursa?
Articolul anterior
Articolul urmator
Lista speakeri

Founder & CEO, Life is Hard

Fondator al LIFE IS HARD - WORK SOFT – prima companie romaneasca de software listata la Bursa de Valori Bucuresti.

Citeste mai mult

CEO, SSIF Goldring

Citeste mai mult

Director Executiv, Transilvania Broker de Asigurare

Cu peste 18 ani de experienta in domeniul asigurarilor si brokerajului, Gabriel Login este directorul executiv al companiei Transilvania Broker de Asigurare din 2006. Transilvania Broker de Asigurare este unul dintre primii 3 brokeri de asigurare din Romania, cu o experienta de peste 10 ani in domeniu si o acoperire nationala formata dintr-o retea de peste 1.500 de colaboratori. Cu numeroase premii pentru activitatea desfasurata, sunt multipli castigatori ai premiilor de performanta oferite de revistele de specialitate in domeniu sau de catre asiguratori, atat la nivel de broker cat si la nivel judetean prin intermediul francizelor lor.

Citeste mai mult
Moderatori

PROFESSIONAL PUBLIC SPEAKER, Life Speaking

După 4 ani de programare și 3 ani de vânzări, a descoperit ce înseamnă cu adevărat oratoria, în Octombrie 2012, la clubul Toastmasters Cluj. În 2013 s-a dedicat complet public speaking-ului și a devenit unul din cei mai premiați și apreciați experți din acest domeniu din România, fiind dublu campion European și de 12 ori campion național la Public Speaking.

Citeste mai mult